De Van Norel Bouwgroep uit Epe realiseerde enkele jaren geleden Nederlands grootste wellnessresort: Thermen Berendonck in Wijchen. Die opdracht resulteerde in een aantal nieuwe aanvragen voor de bouw van zwembaden, waaronder Het Sporthuis Abcoude. Dat is een zwembad met daarbovenop een sporthal, dat Van Norel samen met installatiebedrijf Hellebrekers in krap een jaar wist neer te zetten. Projectleider Corné Vreugdenhil vertelt over de bijzonderheden tijdens de bouw.
Bijzonder aan de bouw van het sport- en zwemcomplex in Abcoude was volgens Vreugdenhil dat het gebouw op enorm drassige ondergrond moest worden neergezet. “Het is niet te vergelijken met de steviger ondergrond op en en rond de Veluwe. Een zwembad met daarbovenop een sporthal is natuurlijk behoorlijk zwaar, en dat vroeg om veel en forse heipalen met een flinke diameter. Dat heeft voor de nodige overlast bij de buren gezorgd. Zeker ook omdat de eerste zandlaag niet draagkrachtig genoeg was en we daar doorheen moesten heien.”
Bovendien staat het nieuwe sportcomplex pal naast het spoor. Vreugdenhil: “Dat was een flinke uitdaging, omdat de diepten waarop we moesten bemalen dusdanig hoog waren, dat ook het grondwater buiten de damwanden zakte. Met alle kans op verzakkingen. In samenspraak met Prorail hebben we besloten om het water dat we uit de bouwput maalden, direct naast de damwanden weer in de grond te pompen.”
Verder was de bouwplaats aan de krappe kant, wat voor logistieke uitdagingen zorgde.
Het Sporthuis Abcoude is ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut, en herbergt zoals gezegd een zwembad met daarbovenop een sporthal. Vreugdenhil: “Dat komt in Nederland niet heel vaak voor en het betekent dat het dak van het zwembad om speciale aandacht vraagt. Je bent er niet met alleen een dampwerende laag en een dak, maar zult flink moeten isoleren tussen het zwembad en de sportzaal. Ook al omdat de temperaturen en de luchtvochtigheid in het zwemgedeelte nogal verschillen van die in de sporthal.”
Om ervoor te zorgen dat er in het zwembad geen overlast is van de erboven gelegen sporthal, is de laatste gerealiseerd op een zwevende dekvloer met daaroverheen een druklaag om zoveel mogelijk massa te creëren. Daarbovenop de dampremmer en de isolatie.
Vreugdenhil herinnert zich ook dat het dichten van kieren en naden voor hoofdbrekens heeft gezorgd. “Met name omdat er zoveel verschillende materialen zijn gebruikt in de hoofddraagconstructie. Er is een staalconstructie, in het werk gestort beton, prefab beton, prefab kanaalplaatvloeren, breedplaatvloeren, balkbodems en stalen dakplaten. Daar moesten wij als aannemer flink op puzzelen. Niet het feit dat er zoveel aan het ontwerp schuin is, was lastig, maar dit is geen standaard staalconstructie met een doos van sandwichpanelen en een mooie gevel. De ontwerpers hebben er in Abcoude juist voor gekozen om een vrij traditionele constructie neer te zetten. Wil je dat allemaal dampdicht maken, dan zorgt dat voor veel hoofdbrekens en vergt de nodige improvisatie.” Ondanks alle uitdagingen is het sportcomplex keurig binnen de afgesproken tijd opgeleverd. “Dat komt ook doordat we samen met onze installatiepartner Hellebrekers heel veel tijd hebben gereserveerd om de installaties goed te regelen. Daardoor hadden wij als bouwer ruim de tijd om alle punten netjes weg te werken en konden we samen op tijd opleveren.”