Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Nieuwe topeditie van beurs voor sauna, zwembad en wellness

Nieuwe topeditie van beurs voor sauna, zwembad en wellness

Op 27 oktober 2023 hebben aquanale en FSB na een nieuwe topeditie de deuren gesloten. Verspreid over vier dagen noteerden de organisatoren van deze internationale vakbeurzen voor enerzijds sauna, zwembaden en wellness en anderzijds openbare ruimten, sport- en vrijetijdsvoorzieningen zowat 25.000 bezoekers, uit 123 landen. In totaal 824 exposanten uit 45 landen presenteerden baanbrekende producten, technologieën en concepten. Dé focus op duurzaamheid sloot aan bij de tijdsgeest. De volgende edities van aquanale en FSB in de Köln Messe staan van 28 tot 31 oktober 2025 op de agenda. 

De uitstekende sfeer op de beursvloer was een duidelijk bewijs van de enorme respons op de evenementen. De organisatoren kunnen dan ook een indrukwekkend rapport voorleggen, met onder meer 824 exposanten uit 45 landen wereldwijd. 

“We zijn zeer tevreden dat we met aquanale en FSB kunnen voortbouwen op de successen die voor de pandemie geboekt werden”, zegt Oliver Frese, COO van Koelnmesse GmbH. “Beide beurzen hebben hun leidende positie als internationaal industrieplatform op indrukwekkende wijze geconsolideerd. Tegelijkertijd zijn we trots om als cruciale marktpartner de toekomstige ontwikkeling van deze sectoren te kunnen blijven stimuleren. Aspecten als duurzaamheid, energie-efficiëntie en het behoud van hulpbronnen vragen ook in deze sector meer aandacht dan ooit tevoren. aquanale en FSB hebben de verantwoordelijkheid om een forum te bieden voor de dialoog rond deze thema’s. In die missie is het
duo-event met bravoure geslaagd.” 

Weer op het niveau van voor corona

In vergelijking met de vorige editie werd opnieuw een aanzienlijke groei van het aantal bezoekers gerealiseerd. Als we rekening houden met een schatting voor de laatste beursdag, vonden ongeveer 25.000 bezoekers uit 123 landen de weg naar de Köln Messe. Dat is een stijging met 56% ten opzichte van 2021 en brengt het event weer op het niveau van 2019, voor de pandemie. Zowat 60% van de bezoekers kwam uit Duitsland, en verder scoorden ook Nederland, België, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk hoog.

aquanale: nieuwe kijk op bouw van zwembaden en wellnessfaciliteiten

Bijna alle Duitse en internationale marktleiders tekenden opnieuw present op de 20ste editie van aquanale. 272 exposanten uit 31 landen toonden en demonstreerden er nieuwe producten en ontwerpen voor de bouw van moderne, duurzame en innovatieve zwembad- en wellnessfaciliteiten. Van energie-efficiëntie en watermanagement tot digitalisering en het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, de beurs speelde in op de nieuwste onderwerpen en trends en maakte  met een gevarieerd evenementenprogramma indruk op bezoekers.

De partners uit industrie en retail waren eveneens zeer tevreden. Dietmar Rogg, voorzitter van de Duitse federatie voor zwembaden en wellness (bsw), die als conceptsponsor van aquanale optreedt, benadrukte: “De beurs aquanale was opnieuw een succes over de hele lijn. Deze editie bewijst eens te meer dat Keulen om de twee jaar ‘the place to be’ voor de branche wordt. Het is een forum met internationale uitstraling en het enige evenement waar het volledige spectrum van onze mogelijkheden als industrie in een uniek concept gepresenteerd wordt. We kijken er nu al naar uit om aquanale in 2025 opnieuw te ondersteunen met onze expertise.”

Centraal op het programma stond de tiende editie van het International Swimming Pool and Wellness Forum, waar onderwerpen als duurzaamheid, de nieuwe EU-energienorm en het tekort aan geschoolde werknemers onder de aandacht gebracht werden. Als onderdeel van het forum deelde Zwitserland, als partnerland van aquanale, ook interessante inzichten over hoe het de huidige uitdagingen aanpakt. Het hoogtepunt van de eerste beursdag was de uitreiking van de 2023 EUSA Awards. In samenwerking met branchegenoot Sauna uit Finland konden bezoekers meer te weten komen over sauna’s en via workshops, rondleidingen en live sauna-ervaringen van een kennismaking uit de eerste hand genieten.

FSB: de blik op duurzaamheid

Met 552 exposanten uit 42 landen bood FSB een uitgebreid overzicht van producten uit de segmenten openbare ruimten, speeltoestellen, outdoor fitness, sportuitrusting, sportvloeren en stadioninfrastructuur. Deze editie stond garant voor een holistische kijk op duurzaamheid en belichtte het onderwerp vanuit elke hoek – ecologisch, economisch en sociaal. 

“Net als in voorgaande jaren zette FSB 2023 de koers uit voor een duurzame en succesvolle toekomst voor de sector. De kwaliteit van de gesprekken en discussies was weer op het gebruikelijke hoge niveau. Deze dialoog tussen landen en continenten maakt van het evenement hét trefpunt voor alle besluitvormers in de internationale sport- en vrijetijdsvoorzieningenindustrie”, stelt dr. Stefan Kannewischer, voorzitter van de International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS), de conceptsponsor van FSB.

Het IAKS Congres maakte opnieuw zijn reputatie waar als het belangrijkste internationale forum voor de planning, bouw, financiering en het beheer van sport- en vrijetijdsfaciliteiten. Ongeveer 500 mensen woonden deze 28ste editie met het motto ‘Building resilient communities through sports and leisure facilities’ bij, om met de nieuwste trends en innovaties kennis te maken. Andere hoogtepunten van het uitgebreide evenement- en congresprogramma waren de tweede Duitse Dag van de Sportfaciliteiten, het plannerFORUM en SPORTNETZWERK.FSB. Ook de IOC IPC IAKS architectuurprijzen werden opnieuw uitgereikt. Op dag drie was het slotevenement van de beurs de NEW LIFE Climate School Day, waar deelnemers samen­kwamen om te discussiëren over klimaatbescherming en scholen.

Uitkijken naar 2025

2023 was top, maar de organisatoren kijken ook al in de toekomst. De volgende editie van het duo-event aquanale en FSB staat van 28 tot 31 oktober 2025 op de planning. Dan vormt de Koelnmesse opnieuw het toneel voor innovatie op het vlak van enerzijds sauna, zwembaden en wellness en anderzijds openbare ruimten, sport- en vrijetijdsvoorzieningen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details