Toen het centrumgebouw op het Lake Resort van safaripark Beekse Bergen in 2021 volledig afbrandde, ging directeur Dirk Lips niet bij de pakken neerzitten. Er moest zo snel mogelijk een nieuw gebouw komen voor de gasten. Nóg beter dan het originele pand. Huisarchitect Van Aken Concepts, Architecture and Engineering ontwierp het centrumgebouw, en voor het zwembad werd de expertise van Van Der Giesen Architecten uit Zevenbergschen Hoek ingeschakeld.
Paul Van Der Giesen vertelt: “Toen ik werd gevraagd voor deze prachtige opdracht, stond ik op het punt om op vakantie te gaan. De keuze om die op te schorten was snel gemaakt. Uiteindelijk werd het nieuwe zwembad slechts 300 kalenderdagen na de brand geopend. Dat is alleen gelukt doordat iedereen in het bouwteam zich fantastisch heeft ingezet en doordat alle neuzen dezelfde kant op stonden.”
De bezoekers van Beekse Bergen zijn vooral gezinnen met jonge kinderen, en eventueel grootouders. Paul Van Der Giesen wilde iets maken dat voor iedereen in die doelgroep wat te bieden heeft.
“Opa en oma zie je bijvoorbeeld niet zo snel achter een waterpistool staan, maar wel genieten van een warm relaxbad. En naast het speelgedeelte voor de kinderen, is er onder andere ook een ‘baantjesbad’ voor de échte zwemmers.”
“Er zijn in het relaxbad meer ontspannende voorzieningen, zoals een waterval met nekmassage en voetmassage vanuit de bodem van het bad.” Daarnaast zijn er in het relaxbad ook bruisbanken, zoals in een jacuzzi. In dat hele relaxbad ligt de waterspiegel hoger en het heeft daardoor een infinity edge, waardoor je via de ramen uitkijkt op het park. Zo benut je het visuele contact tussen binnen en buiten optimaal. Wat is er mooier dan genieten van een luchtmassage in warm water, terwijl je uitkijkt over een meer met een strand in een bosrijke omgeving?
Paul Van Der Giesen: “Het doel was zoveel mogelijk waterpret met zo weinig mogelijk waterverspilling. Daardoor blijven de energiekosten automatisch ook laag.” Het waterspeelpark is opgedeeld in twee delen. Het kleinere deel voor de peuters voldoet met 15 centimeter water en een aantal speelelementen precies aan wat die kleintjes leuk vinden. “En ouders hebben genoeg zitgelegenheid bij het water. Zo behoud je interactie tussen ouder en kind.”
Het deel van het waterspeelpark voor de grotere kinderen heeft met 25 centimeter voldoende water om met allerlei speelelementen, zoals glijbanen, waterspuiters en waterkanonnen de kinderen toch maximaal waterpret te bieden. Van Der Giesen voegt toe: “Daaromheen hebben de we de beleving van een Midden-Afrikaans dorp dat op palen staat toegevoegd, met speelhuisjes die verbonden zijn met steigers. Dat Afrikaanse thema hoort natuurlijk helemaal thuis bij het safaripark. Waarom zou je jezelf in het thema beperken bij het kindergedeelte?”
Met het relatief lage waterverbruik vraagt het zwembad minder energie voor verwarming. Het milieuvriendelijke aspect was dan ook belangrijk bij deze opdracht, vertelt Van Der Giesen. “Als safaripark draagt Beekse Bergen natuurlijk het milieu een warm hart toe. Maar dat mag niet ten koste gaan van het plezier. Dat lijkt een onmogelijke combinatie. Toch hebben we een prachtig beleveniszwembad gemaakt dat bijna energieneutraal is. Zonder gasaansluiting en volledig elektrisch.”
“Behalve de bouwkundige maatregelen, zijn er installatietechnisch ook diverse innovaties toegepast. Wanneer bijvoorbeeld het zwembad niet in gebruik is, wordt het water deels opgeslagen in een geïsoleerde buffertank. Daardoor krijg je minder waterdamp in de zwemhal, terwijl het warmteverlies van dat water bijna nihil is. Bovendien hoeven de ventilatiesystemen in de zwemhal dan minder hard te werken, wat nog meer energie bespaart.” Het zwembad verdient zijn investering dus op verschillende manieren ruimschoots terug. Het nieuwe centrumgebouw is daardoor ook BENG-gecertificeerd.