Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Wacht niet tot het te laat is
Hendrik Sijtsma

Wacht niet tot het te laat is

Sijtsma Noord is al meer dan 45 jaar gespecialiseerd in het renoveren van gevels en beton, specialistische reiniging, wand-, plafond- en vloercoating en de nieuwste straaltechnieken, waaronder laserstralen. In toenemende mate wordt onze expertise gevraagd voor onderhoud en renovatie van zwembaden. 

De oorsprong van ons bedrijf ligt in de pekelbaden voor kaasfabrieken, en dat is nog steeds een specialisme van ons. Zwembadonderhoud is daar eigenijk een afgeleide van. Ik zeg wel eens gekscherend: ‘een zwembad is niet heel anders dan een pekelbad, alleen liggen daar mensen in, en geen kazen’. Uiteindelijk draait het in al die markten waarin we actief zijn – van zwembaden tot de voedingsmiddelenindustrie – om hygiëne en veiligheid. En daarin bieden we het volledige pakket. Niet alleen coaten en schilderen, maar ook reparaties uitvoeren, zoals beton injecteren en versterken. In feite is de behandeling van een zwembad, bufferkelder of een pekelbad hetzelfde. Alleen gebruik je een ander kleurtje.    

Natuurlijk, wij zijn ook een groot voorstander van veiligheid in zwembaden. Maar de regels veranderen de laatste jaren wel erg vaak. Tegenwoordig moet een perron rond een bad minimaal antislip R11 of hoger zijn. En er mogen nergens meer plassen water rondom een zwembad blijven liggen. Dat zijn zaken waar we ons nog maar een paar jaar geleden nauwelijks druk om hoefden te maken. En dat geldt ook voor coatings tegen corrosie. Daar werd vroeger niet naar gekeken. Nu gelukkig wel. Tegelijkertijd maakt dat ons werk flink uitdagender. Of neem de eis dat er bij baden die dieper zijn dan 1,40 meter altijd een badmeester aanwezig moet zijn. Dat heeft er in sommige gevallen zelfs toe geleid dat zwembaden minder diep gemaakt zijn om maar geen dure badmeester in te hoeven huren. 

Begrijp me niet verkeerd: ik vind veiligheid in en rond zwembaden net zo belangrijk als iedereen. Maar wat me in deze branche wel opvalt, is dat veel zwembaden pas bij ons aankloppen voor onderhoud als het eigenlijk al te laat is. Ze wachten vaak tot het echt niet anders meer kan. Dat vind ik wel een struikelblok. 

Vaak is dat een geldkwestie, zeker nu de energiekosten zo verschrikkelijk gestegen zijn. Je ziet zelfs dat zwembaden – bijvoorbeeld in hotels – hun deuren sluiten omdat het financieel niet meer is op te brengen. Ik ken voorbeelden waar de directie vraagt om de kachel dan maar vijf graden lager te zetten en de technische dienst vervolgens aangeeft: ‘Dat gaat zomaar niet, want bij zulke temperatuurschommelingen gaat alles werken en kunnen bijvoorbeeld de tegels los knappen’. 

Veel zwembaden hebben van oudsher een tegelvloer. Soms zelfs van natuursteen. Wij worden steeds vaker gevraagd om die baden aan te passen aan de nieuwe wet- en regelgeving. Dat kan bijvoorbeeld door een nieuwe coating over de bestaande tegels aan te brengen. Dat soort werk doen we heel veel. We werken daarbij veel voor hotelketens, gemeenten en grote vakantieparken. En geven op al onze zwembad coatingsystemen vijf jaar garantie. Dit in tegenstelling tot veel andere partijen, die alleen maar een coatinglaag aanbrengen en geen rekening houden met de kwetsbare ondergrond of eventuele schades welke in een later stadium voor problemen kunnen zorgen. 

Ons motto is niet voor niets: ‘We doen het goed of we doen het niet’. We leveren altijd vakkundig werk en hebben veiligheid, betrouwbaarheid en levering binnen de afgesproken tijd hoog in het vaandel staan. Of het nu gaat om inspectie, advisering, budgettering of uitvoering, tot en met de nazorg. We zijn constant op de hoogte van actuele ontwikkelingen en passen bij onze werkzaamheden dan ook de nieuwste methoden, technieken en vakkennis toe.

Maar het helpt zowel ons als onze klanten als men ons iets eerder zou inschakelen.

Hendrik Sijtsma
Algemeen directeur – Sijtsma Noord BV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details