Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Veilig chloorgebruik met automatische dosering van Hanna Instruments
De automatische doseersystemen van Hanna Instruments hebben verschillende ingebouwde veiligheden.

Veilig chloorgebruik met automatische dosering van Hanna Instruments

Zoutelektrolyse, hydrolyse, uv-lampen of ozon: de roep om zo weinig mogelijk chemicaliën te gebruiken in een zwembad wordt alsmaar groter. Is dat wel zo’n goed idee? Optimaal genieten van je zwempartij staat of valt namelijk met een goede waterhygiëne. Zeker in publieke zwembaden, hotels en wellnesscentra, waar strikte regels gelden wat ontsmetting betreft. Toch mag je het belang van proper water in privébaden niet onderschatten. 

Bruno Degryse, vicepresident verkoop Benelux, Frankrijk en Duitsland bij Hanna Instruments.

Voor Bruno Degryse, vicepresident verkoop Benelux, Frankrijk en Duitsland bij Hanna Instruments, is er maar één doeltreffende oplossing om je zwembadwater fris, proper en honderd procent virus- en bacterievrij te houden: vloeibaar chloor. “Er bestaan heel wat misvattingen over de veiligheid van chloor en over de zogenaamde natuurlijke alternatieven”, zegt hij. Om het water van een zwembad proper te houden, zijn twee elementen nodig: oxideren en desinfecteren. Oxideren houdt in dat alle vuilvracht in het water chemisch wordt afgebroken. Door te desinfecteren dood je effectief virussen, bacteriën en algen. “Als zwembadprofessional moet je die dubbele functie correct uitleggen aan je klanten. Een goede waterbehandeling is essentieel om zorgeloos te zwemmen. Daarnaast is een grondige filtratie van het water noodzakelijk. Het is altijd een en-en-verhaal.”

Een te hoge pH kan leiden tot de ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën en algengroei. Met deze digitale pH-meter volg je de waarden makkelijk op.

Vloeibaar chloor

Voor publieke zwembaden, hotels en wellnesscentra bestaat geen twijfel: elk bad moet conform het uitvoeringsbesluit VLAREM II zijn. “Dat betekent dat je vloeibaar chloor moet inzetten om het zwemwater doeltreffend te ontsmetten. Alternatieve methoden zijn niet toegestaan. Er moet namelijk permanent een hoeveelheid vrij chloor in het water aanwezig zijn om die ontsmettende functie te handhaven”, aldus Degryse. “Systemen die het water alleen in de machinekamer behandelen, zoals hydrolyse, ozon of uv-lampen, volstaan niet. Bovendien moet je opletten met toxiciteit. Ozon is bijvoorbeeld zeer schadelijk voor de mens bij verkeerde toepassing.”

De meettoestellen van Hanna Instruments laten toe snel, eenvoudig en nauwkeurig verschillende parameters van het zwemwater, zoals vrij chloor, te controleren.

Chloortabletten

Als systemen zoals hydrolyse en uv-lampen geen optie zijn, dan desinfecteert zoutelektrolyse het water misschien wel op natuurlijke wijze. “De perceptie daarrond is niet correct. Veel zwembadeigenaars denken dat zoutelektrolyse chloorvrij is, maar dat is niet zo”, benadrukt Degryse. “Deze techniek is pure chloorchemie en geeft vrij chloor af in het water. Bovendien is zout nefast voor heel wat zwembadonderdelen omdat het corrosie veroorzaakt na zo’n vijf jaar. Wij zijn hier geen voorstander van.”

Hoe zit het dan met het gebruik van chloortabletten? “Voor openbare zwembaden en wellnessruimtes is dit niet toegelaten. Ook in privébaden moet je als zwembadprofessional op de mogelijke gevaren wijzen. Een chloortablet bevat cyanuurzuur. Dat is een chloorstabilisator die voorkomt dat uv-licht het chloor te snel afbreekt. Zonder dit zuur vermindert chloor in het water namelijk à rato van 45 procent per uur, onder invloed van de zon. Het nadeel van cyanuurzuur is dat het vanaf zeventig milligram per liter water giftig is voor zwemmers. Daarnaast riskeert het zuur de hoeveelheid chloor te overstabiliseren, waardoor je desinfectiekracht achteruitgaat. Het is zaak om continu te meten hoe het met het water gesteld is.” Om de hoeveelheid cynauurzuur te meten bestaan testkits. Al worden die volgens de topman van Hanna Instruments onvoldoende gebruikt. “Particulieren zijn zich niet bewust van de gevaren. Daarom pleiten we ervoor mensen voldoende te informeren. Als bedrijf organiseren we regelmatig events voor zwembadprofessionals, zoals het seminarie Zwembadwater begin maart.”

Deze draagbare fotometer is ontworpen met een innovatief optisch systeem om accuraat chloor, cyanuurzuur, pH en alkaliniteit te meten.

Automatische doseersystemen

Wil je zeker zijn dat je water constant een goede bescherming biedt, dan is een automatisch doseersysteem de beste keuze. Degryse: “Zo’n systeem regelt zelf de chemie in het bad en voegt chloor toe indien nodig. Om overdosering te vermijden, hebben onze systemen verschillende ingebouwde veiligheden. Belangrijk hierbij is dat we altijd eerst naar de pH-waarde kijken. Pas als die goed zit, voegt het systeem chloor toe. Anders loop je het risico op chloorgassen. Verder is overdosering niet mogelijk, want onze toestellen analyseren de tijd dat chloor wordt toegevoegd aan het bad. Is er een sensor kapot en meet het water na één uur nog steeds onvoldoende chloor, dan stopt het systeem vanzelf. Door die combinatie van kwaliteit en veiligheid onderscheiden we ons op de markt en garanderen we een optimale balans in het water.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details