“De fijnste bouwchemie”, noemt algemeen technisch manager Erik Koch de producten. “En dat is niet alleen van toepassing op de kwaliteit, maar ook omdat het grootste gedeelte van onze producten EMICODE® EC1 plus zijn gecertificeerd, waarmee onder andere een zwembad volledig volgens ‘BREEAM-NL’ kan worden gebouwd.”
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: het stoort algemeen technisch manager van Sopro Nederland, Erik Koch, wel eens dat de producten die Sopro levert een enkele keer als sluitpost worden gezien. “Ik zeg wel eens dat wij de veter in de schoen zijn: tenslotte zorgt een veter, die maar weinig kost, dat een dure schoen goed blijft zitten.”
“Een bouwwerk — dat kan een zwembad zijn, een waterpartij bij een kantoorgebouw, een fontein of een natte ruimte, een natte ruimte — wordt ontworpen en gebouwd, en helemaal op het einde bedenkt men dat de tegels ook nog verlijmd moeten worden. Het zit in de bouwcultuur ingebakken dat er op het bevestigingsmiddel wel bezuinigd kan worden. Men geeft rustig honderd euro per vierkante meter uit aan tegels en net zoveel aan arbeid, maar de lijm die tenslotte alles onder soms zware omstandigheden bij elkaar moet houden, mag niet te veel kosten. ‘Penny wise, pound foolish’, als je het Koch zou vragen. “Want een goede cementaire lijm en advies voordat er gestart wordt met de verwerking van tegels of natuursteen, kunnen een project maken of breken.”
Zo, dat is alvast gezegd. Dan kan Koch nu vertellen over hoe Sopro architecten en specialistische tegelzettersbedrijven in hun dagelijks werk ondersteunt.
“Wij hebben een grote afdeling die vanaf het ontwerp projecten adviseert, en een team dat óp projecten zelf adviseert en begeleidt. Dat doen we vanuit Nederland, maar we krijgen ook veel ondersteuning vanuit Duitsland.”
Sopro is een van de grotere spelers op de markt, niet in de laatste plaats omdat Sopro standaard staat voorgeschreven op de zwembadtekeningen van Agrob Buchtal, de toonaangevende Duitse fabrikant van keramische tegels. Koch: “Dat is natuurlijk niet voor niets. Dat krijg je alleen voor elkaar als je topkwaliteit levert.” Ook het feit dat Sopro van oorsprong een Duits bedrijf is, draagt volgens Koch bij aan de betrouwbaarheid van het assortiment. “In Duitsland is een architect dertig jaar verantwoordelijk voor een bouwwerk, in Nederland geeft een aannemer vijf of tien jaar garantie. Dat zie je dus terug in onze producten.”
Ondanks de lange levensduur van de producten, blijft Sopro innoveren. Koch: “Je ziet de laatste tijd ook in de zwembadbouw de trend dat tegels een steeds een groter formaat krijgen en de voegen steeds smaller worden. Dan kun je met een standaard poederlijm niet meer uit de voeten.” Want door die ontwikkeling blijven er maar heel weinig mogelijkheden over om te dilateren, en dat vergroot de kans op schade. “Wij maken dus steeds meer producten die in die tendens kunnen meegaan. Bijvoorbeeld lijmen met een hoge kristallijne waterbinding. Daarmee krijg je een gegarandeerde droging achter de hele tegel. Onze producten zijn op basis van flexibiliteit en hechtkracht naar een steeds hoger niveau getild. De Europese norm voor cementhoudende lijmen EN 12004 schrijft voor dat de hechtsterkte minimaal 1 N/mm² moet zijn. Sopro hanteert voor al zijn producten de zwaardere normering, de DIN EN 12004, en maakt lijmen die wel 2, 3 of 4 N/mm² aankunnen.”
Een andere innovatie op het gebied van zwembadbouw die Koch niet onbenoemd wil laten, is de Sopro eScann®.
“Ieder zwembad heeft stortnaden en die veroorzaken lekkages, wat uiteindelijk tot schade leidt. Met dit systeem wordt zo’n bak gestraald en voorgestreken met een primer. Dan brengen wij koperen strips aan, waarna er een elektrisch geleidende laag overheen wordt aangebracht. Daarna wordt de bak van een dichtlaag voorzien. Vervolgens kunnen we met een koperen borstel (de Sopro eScann®) over de wanden vegen, en als de laag te dun is of zwakke plekken heeft, gaat er een alarm af en wordt die plek gemarkeerd en hersteld. Daarmee kun je zonder een zwembad te vullen met gechloreerd water testen of een bak waterdicht is. Dat scheelt vier à zes weken in bouwtijd.”