Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Hypermodern sportcomplex versmelt met duinlandschap
In het instructiebad ligt een krokodil met glijbanen en shooters.

Hypermodern sportcomplex versmelt met duinlandschap

Langs de kustlijn in Middelkerke toverde Vita Groep een oud sportpark om tot een innovatief sportcomplex dat feilloos overgaat in het omringende duinlandschap. Zo bevindt de sporthal zich vier meter onder de grond. Het zwembad vertelt een eigen verhaal, met een krokodil als uithangbord. Een projector laat de kinderen tikkertje spelen met vissen in het water.

Het verhaal over een krokodil die op het strand aanspoelde in Middelkerke inspireerde het bouwteam.

Het sportpark ‘De Krokodiel’ werd officieel geopend op 26 mei 2002. Een kleine twintig jaar later was het park aan vernieuwing toe. De gemeente Middelkerke wilde een modern vrijetijdspark voor jong en oud, waar het zowel op zonnige als op grijze dagen aangenaam vertoeven is. Om het project op een oppervlakte van 6.000 vierkante meter te realiseren, deed de gemeente een beroep op Vita Groep, een ontwikkelaar van zwembad- en sportinfrastructuur die bestaat uit vier partners: aannemer Cordeel, architectenbureau Slangen+Koenis, zwembadspecialist Hellebrekers en exploitant Farys.

“We werken volgens de DBFMO-formule”, zegt Maarten Bauwens, Head of Operations bij Vita Groep. “Dat staat voor Design, Build, Finance, Maintenance en Operation. Het betekent dat alles in onze handen terechtkomt: van ontwerp tot exploitatie en onderhoud.”

Geen standaardzwembad

Voor de ontwikkeling van het zwembad toonde Slangen+Koenis Architecten zich van zijn creatiefste kant. “We wilden niet zomaar een standaardzwembad ontwerpen”, zegt architect Peter Baas. “We zijn vertrokken vanuit de geschiedenis van Middelkerke, toen het eiland Testerep voor de kust lag. Er was het verhaal over een krokodil die op het strand aanspoelde. Dat hebben we een eigen invulling gegeven en als thema gebruikt.”

Buiten aan de cafetaria is een zeven meter hoge krokodil met twee glijbanen de blikvanger. In het instructiebad ligt een krokodil met glijbanen en shooters. In het water zie je de slikken en schorren van het voormalige eiland opduiken. “De lage palen stellen de zeekralen voor”, zegt Peter Baas. “Ook in de cafetaria en bij de sporthal zijn er grafische verwijzingen naar het thema.”

Ook de sportzwemmers komen aan hun trekken, in een gehomologeerd competitiebad van 25 bij 16 meter met zes wedstrijdbanen.

Geavanceerd projectiesysteem

Het instructiebad van 12,5 bij 8 meter heeft een beweegbare bodem die drie meter diep kan zakken. “Die kwam er op vraag van de lokale duikclub”, zegt Maarten Bauwens. “Voor kleine kinderen kunnen we de diepte beperken tot vijf centimeter, zodat ze kunnen spelen.” Wat dat spelen betreft, creëerde Vita Groep een primeur in Middelkerke. Boven het zwembad hangt een corrosiebestendige projector die figuren projecteert in het bad. “Zo kunnen we de kinderen tussen fonteintjes tikkertje laten spelen met vissen in het water. Uniek, want zoiets was nog niet op de markt.”

Ook de sportzwemmers komen aan hun trekken, in een gehomologeerd competitiebad van 25 bij 16 meter met zes wedstrijdbanen. Twee banen hebben een beweegbare bodem, zodat er bijvoorbeeld ook aquagym kan worden gegeven. Er is een tribune voor 120 supporters.

Buiten aan de cafetaria is een zeven meter hoge krokodil met twee glijbanen de blikvanger.

Ventilatie met badmintonstand

Bij het zwembad kwam nog een grote sporthal. “Om het duinlandschap zo min mogelijk te onderbreken, hebben we ze vier meter onder de grond gebouwd”, zegt Peter Baas. “Daardoor ligt het landschap tegen het gebouw aan. Ook voor de sporters heeft het voordelen: er is geen instraling van de zon, zodat hun zicht niet wordt belemmerd. Er is een ventilatiesysteem met een ‘badmintonstand’, die minder lucht­‑verplaatsing veroorzaakt.”

De wanden van de sporthal zijn volledig uit beton gemaakt omdat ze de gronddruk moeten opvangen. In de hal hangt een plint van drie meter hoog in geperforeerd hout, voor de akoestiek. “Dat er ook grote evenementen moeten kunnen plaatsvinden, was een uitdaging”, zegt Peter Baas. “We hebben een hellingbaan van 44 meter gebouwd, zodat een busje tot de sportvloer kan rijden om materiaal af te zetten.”

Ook met het energieverbruik werd rekening gehouden. De groene daken zorgen er niet alleen voor dat het landschap doorloopt, maar bufferen ook regenwater. Dat wordt onder meer gebruikt om de toiletten door te spoelen. Op het gebouw staan een warmtepomp en 680 fotovoltaïsche panelen om elektriciteit op te wekken. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?