Niets dan goed nieuws dus, maar desalniettemin moeten we hierbij toch een aantal kanttekeningen maken. De keuze voor een zwembad moet weloverwogen zijn en de gebruiker moet stilstaan bij de voordelen maar ook bij de ongemakken. En dat begint al vanaf de plan- en beslissingsfase. Door de sterke groei in de zwembadbranche ontstaan er ook vele nieuwe zwembadfirma’s, en vanzelfsprekend heeft iedereen recht op ondernemen, maar het is wel belangrijk dat de klant de keuze maakt voor een zwembadaannemer met voldoende kennis, expertise en ervaring en een langetermijnvisie, inclusief een aanbod aan service en onderhoud. Want een zwembad is zoals een auto: onafhankelijk van de aankoopprijs, zal een regelmatig onderhoud nodig zijn om de goede werking en veiligheid te kunnen garanderen.
Bovendien moet de gebruiker stilstaan bij de ‘total cost of ownership’ (TCO) van een zwembad. Naast onderhoudskosten zijn er natuurlijk de verwarmingskosten, elektriciteitskosten en de kosten voor (bijvul)water, onderhouds- en disinfectieproducten. Het is de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker om zich hiervan bewust te zijn, maar het is vooral aan de zwembadinstallateur om zijn/haar klant voldoende te informeren. Goede afspraken maken namelijk goede vrienden. Door het grote aantal aanvragen sinds de start van de coronacrisis zien we twee andere fenomenen.
In eerste instantie zien we dat de Belg, die gekend is voor zijn ‘baksteen in de maag’, dikwijls het heft in eigen handen neemt. Er is een belangrijke toename van het aantal zelfbouwers. Ook hier is het echter belangrijk dat deze mensen zich laten bijstaan door een professional. Op voorwaarde van een goede en intensieve begeleiding/ondersteuning, werkt dit principe. Maar vaak wordt er veel te licht omgegaan met de complexiteit van een zwembad en gaat de droom over in een nachtmerrie. Het andere fenomeen is een verdere verschuiving naar prefabzwembaden of zwembaden op basis van prefabelementen. Dit fenomeen heeft meerdere verklaringen. Door het plaatsen van prefabzwembaden kan een aannemer zijn capaciteit verhogen zonder onmiddellijk veel extra personeel aan te nemen. Vaak wordt naast het zwembad ook een vooraf gemonteerde technische installatie gebruikt, die het aantal werkuren op de werf helpt in te perken. Door het terugbrengen van de tijd die doorgebracht wordt in de tuin van de klant, wordt ook de ‘overlast’ voor de eindgebruiker gereduceerd. Tenslotte zorgt de kortere doorlooptijd ook voor een cashflowvoordeel voor de installateur. Er zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten voor de aannemer. Je kiest maar beter voor een hoogwaardig en kwalitatief zwembad, want je staat tien jaar garant voor de structuur. Sla ook de montagevoorschriften van de fabrikant/verdeler niet in de wind. Een stabiele fundering, drainage en een goede voorbereiding van de plaatsing zijn slechts enkele van de belangrijke aandachtspunten.
Laat wel duidelijk zijn dat het traditioneel zwembad niet ‘dood’ is, integendeel. Vele klanten kiezen nog voor een bouwkundig zwembad in metselwerk of beton. Deze baden hebben hun duurzaamheid al lang bewezen en het is nog steeds de uitgelezen manier van bouwen om een uniek en gepersonaliseerd resultaat te verkrijgen. We staan dus allen voor grote uitdagingen in de komende jaren. Er zal meer dan voldoende werk zijn, zwembaden worden complexer, klanten zijn vaak erg ongeduldig en technische vakmensen worden schaarser. Daarenboven groeit het aantal bestaande zwembaden steeds verder en sneller. De zwembadindustrie zal dus op korte termijn nood hebben aan firma’s die zich specialiseren in onderhoud, reparaties en renovaties