Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
De ecologische impact van een lamellenafdekking
Tachtig procent van de warmte in een zwembad gaat via het oppervlak verloren.

De ecologische impact van een lamellenafdekking

De nadruk op de ecologische voetafdruk neemt ook in de zwembadsector toe. Intelligent verwarmen en warmte- en waterverliezen zo laag mogelijk houden winnen aan belang. Daar zit niet alleen de klimaatopwarming voor iets tussen, ook de druk door de stijgende energieprijzen laat zich in 2022 voelen. Voorzitter van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ) en T&A-topman Joeri Dils licht toe hoe zijn bedrijf een antwoord biedt op de uitdagingen in de zwembadmarkt.

Een kwaliteitsvolle afdekking vermindert aanzienlijk de waterverdamping.

Door de aanhoudende prijsstijgingen op de grondstoffen- en energiemarkt zoeken eindklanten naar oplossingen om ten volle te genieten van hun zwembad tegen een betaalbare kost. Zicht hebben op de total cost of ownership van hun zwembad wordt hierbij steeds belangrijker. “Een klant wil niet alleen weten wat de aanleg ervan kost, maar ook wat het betekent op vlak van verwarming, onderhoud en reiniging”, legt T&A managing director Joeri Dils uit. “In België ligt de norm voor de voetafdruk van een zwembad zo goed als vast. Daarmee is de eerste stap naar het ecologisch paspoort gezet. Dat zal niet alleen aangeven dat een bepaalde zwembadinstallatie het milieu zo min mogelijk belast. Het is ook een garantie voor de eindklant dat het energieverbruik zo laag mogelijk is, en dus minder kosten met zich meebrengt. Ik verwacht dat een zwembadbouwer in de toekomst, zoals met de EPB-certificering van een woning, een dergelijk certificaat zal moeten afleveren bij de installatie van een zwembad.” Het energieverbruik en de warmteverliezen beperken is een cruciaal aspect in het ecologisch plaatje. Daarbij komt nog het verwarmen op een intelligentie manier en het minimaliseren van waterverliezen.

De kracht van een afdekking

Om het warmteverlies van je zwembadwater tot een minimum te beperken is een goede zwembadafdekking essentieel. Toch zijn vandaag nog heel wat zwembaden niet uitgerust met een afdekking. Of eindklanten hebben een manueel systeem, maar benutten het te weinig.

“Tot tachtig procent van de warmte in een zwembad gaat via het oppervlak verloren en slechts twintig procent via de kuip”, vertelt Dils. “Een goede lamellenafdekking in pvc of PC heeft een sterk isolerend vermogen omdat de holle profielen met lucht gevuld zijn, zoals onze Aquatop. Zo behoudt het water beter zijn temperatuur en beperk je het verlies tot maximaal één graad per dag. Tegelijk minimaliseert een afdekking de verdamping, waardoor het waterverbruik en de energieverliezen dalen. Dat heeft een positief effect op het energieverbruik, dat nodig is om de watertemperatuur op peil te houden. Zo’n kleine schommeling vang je met je warmtepomp gemakkelijk op. Kies je voor solarlamellen, dan win je tot wel twee of drie graden extra per dag en heb je op zonnige dagen zelfs geen warmtepomp nodig.”

Voor standaardafmetingen streeft T&A naar levertermijnen van twee tot drie weken.


Digitalisering van zwembaden

De rolluikmotoren van T&A zijn uitgerust met een intelligente sturing, die door verschillende programmeerbare in- en outputs de zwembadbouwer heel wat mogelijkheden geeft. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de verwarming niet draait als de afdekking van het zwembad opengaat, en vermijd je dat de gewonnen warmte onmiddellijk weer via het oppervlak verloren gaat. “Een afdekking speelt een enorme rol in het beperken van energieverliezen. In combinatie met een intelligente verwarming ga je daar een stap verder in. Er bestaan 
bijvoorbeeld systemen die de verwarming koppelen aan de weersverwachtingen. 
We zien de vraag naar geautomatiseerde en gedigitaliseerde zwembaden toenemen. Waar dit vroeger eerder nog niche was, wordt dit in de toekomst gangbaar, zoals de slimme meters. De focus ligt maximaal op het optimaliseren van het energieverbruik”, 
gaat Dils verder.

T&A investeerde fors in zijn productie en logistiek.

Waterverbruik onder controle houden

Milieuvriendelijk en energiezuinig gaan hand in hand, maar ook waterverbruik heeft een grote ecologische impact. Waterverlies bij een zwembad gebeurt grotendeels door verdamping. Om dit tegen te gaan is een goede afdekking essentieel. Zonder verlies je dagelijks gemakkelijk meer dan vijf millimeter water. Dils: “Aan het einde van een week ben je zo drie tot vier centimeter kwijt. Puur door waterverdamping. Vaak denken mensen dat er een lek is, maar het ontbreekt hen gewoon aan een goede lamellenafdekking.” Die beperkt de verliezen tot één millimeter per dag. Wanneer het waterniveau in een zwembad te laag staat, wordt het bijgevuld met drinkwater. Dat is koud en niet gedesinfecteerd, dus het vraagt energie om op de juiste temperatuur te komen en heeft chemische producten nodig om de juiste samenstelling te krijgen. Bovendien is water, net als energie, een duur product. “Doorheen de jaren tikt dat aan, in het totale kostplaatje. Door een lamellenafdekking wordt ook de ecologische impact van je installatie kleiner en de investering dus interessanter.”

Een afdekking speelt een belangrijke rol in het beperken van energieverliezen.

Klaar voor de toekomst

De zwembadsector kent de laatste jaren een gestage groei in ons land. Mensen blijven investeren in hun eigen stukje wellness in huis. Het veranderende klimaat speelt hierin geen onbelangrijke rol, nu het outdoor zwembadseizoen langer wordt. Door de pandemie zochten particulieren bovendien meer hun toevlucht in eigen tuin voor een deugddoende ontspanning, wat die groei een enorme boost gaf.

T&A anticipeerde hierop door te investeren in zijn productie en logistiek. In september 2022 komt daar nog een volledig automatische assemblagelijn bij, waardoor het bedrijf uit Geel de jaarlijkse capaciteit opkrikt tot zo’n 15.000 rolluiken per jaar. Op deze lijn zullen de geëxtrudeerde lamellen op maat gezaagd worden, waarna de eindkappen er ultrasoon op gelast worden.

Zo garandeert T&A zijn capaciteit en verhoogt tegelijk de kwaliteit door een ingebouwde kwaliteitscontrole op de lijn. Elke dop die links en rechts op een profiel gelast is, wordt namelijk automatisch op zijn waterdichtheid gecontroleerd tijdens het productieproces. Dils: “Dit gebeurt zonder het proces te vertragen. Die kwaliteitscheck vertaalt zich in betrouwbare levertermijnen voor onze klanten. Niet verwaarloosbaar, voor een product dat vaak pas aan het einde van de installatie wordt opgemeten. Voor onze standaardafdekkingen, tot zeven meter breed, streven we naar leverter­mijnen van twee tot drie weken. Met deze extra investering bereiden we ons voor op de toekomst. We geloven sterk in de lange­termijngroei van de markt van nieuwe zwembaden. Tegelijk is zo’n kwart van onze business recurrent, namelijk in de vervangings- en renovatiemarkt. Hierin bieden we zowel opbouwmogelijkheden als de mogelijkheid om een rolluik in te bouwen in een bestaand zwembad bij renovatie. Of de stijgende energieprijzen zich ook zullen vertalen in meer afdekkingen, zal de toekomst uitwijzen.”.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details