Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Aandachtspunten bij plaatsing van zwembadboorden
Met binnen- en buitenhoeken vermijd je dat boordstenen in verstek gezaagd moeten worden.

Aandachtspunten bij plaatsing van zwembadboorden

De materialen die in en rond het zwembad gebruikt worden, moeten vaak aan specifieke eisen voldoen – de ene al wat vanzelfsprekender dan de andere. Zo begrijpen we allemaal dat zwembadboorden en -trappen voldoende antislipeigenschappen moeten hebben, maar is niet iedereen op de hoogte van de impact die waterbehandelingssystemen op basis van elektrolyse kunnen hebben op bijvoorbeeld kalksteen.

“Zo zijn er nog wel een aantal verborgen of op z’n minst onderbelichte aandachtspunten”, meent Els Meynen van tuinmaterialenhandelaar E.L.S. Garden. “Sommige hebben wij of onze klanten proefondervindelijk moeten ontdekken, maar in de meeste gevallen kan je met de nodige product- en materialenkennis al veel zaken deduceren. Wanneer we producten leveren voor in of rond het zwembad, dragen we die kennis dan ook graag over.”

De voeg van de neus is een gevoelig detail.

Meet- en paswerk

Voor zwembadboorden zijn de materiaalopties in ieder geval legio. Graniet, kalksteen of keramiek…: allemaal zijn ze geschikt om de rand van het zwembad op een mooie en veilige manier af te boorden, met rechte of ronde neus. “Bij zwembadboorden is het materiaal op zich niet het grootste aandachtspunt; dat is eerder de geometrie. Een zwembad wordt nu eenmaal niet gedimensioneerd op de beschikbare maten van de boordstenen. Het zijn de boordstenen die aan de afmetingen van het bad aangepast moeten worden. Dat vergt soms wel wat denk-, pas- en eventueel snijwerk.” “Voor een esthetisch en uniform geheel wil je bijvoorbeeld vermijden dat je tussen allemaal boordstenen van 100 centimeter nog een klein stukje van 20 centimeter moet inpassen. Om dat gemakkelijker te maken, hebben we van alle materialen naast de klassieke afmetingen ook tal van hoekstukken en passtukken beschikbaar. Op die manier kan je de selectie beter aan de specifieke maten van het zwembad aanpassen. Hier en daar zal je misschien nog steeds moeten bijsnijden, maar een stuk van 112 centimeter tussen allemaal boorden van 100 centimeter zal in ieder geval mooier in het geheel opgaan dan een extra stukje van 12 centimeter.”

Polyester zwembadtrap bekleed met treden uit graniet.

Onder water

Naast de zwembadboorden zelf, biedt E.L.S. Garden ook de nodige bekledingen voor zwembadtrappen en ligzones. In het eerste geval gaat het om standaard elementen, beschikbaar met ronde of rechte neus, in het tweede geval doet men veelal een beroep op maatwerk. Wel gaat het telkens om elementen in gebrand of geborsteld graniet G54. “Dat heeft een heel specifieke reden”, legt Els Meynen uit. “Deze elementen bevinden zich immers constant onder water, dat in een zwembad een zekere behandeling ondergaat. In het verleden was dat een klassieke chloordosering, maar vandaag wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van elektrolyse. Die systemen beïnvloeden echter ook de zuurtegraad van het water, wat op kalkstenen in het bijzonder een negatieve impact kan hebben. Zij zullen in zo’n milieu namelijk sneller aftakelen. Graniet is daar minder gevoelig aan, en biedt voor onderwatertoepassingen dus meer zekerheden.”

Zwemvijver met dubbele boord als afwerking van de filterbak en waterafloop.

Voegen en verlijmen

De granieten treden zijn vervaardigd op maat van standaard zwembadtrappen in polyester. De plaatsing gebeurt door middel van verlijming. “Cement zal op de polyester trappen simpelweg geen grip hebben, omdat die ondergrond niet vochtabsorberend is. Je kan dus niet anders dan de treden verlijmen. Dat geldt trouwens net zozeer wanneer je boord- of andere stenen op een zwembadfolie moet aanbrengen.” Een klassiek aandachtspunt bij het voegen van de zwembadboorden, weet Els Meynen nog, is de neus. “Bij graniet en natuursteen wordt traditioneel gewerkt met een cementvoeg, maar door de herhaaldelijke impact van het water zal die ter hoogte van de neus op termijn toch afbrokkelen. Keramische boorden zijn nog uitdagender, want de randen van deze stenen zijn doorgaans niet behandeld en cement heeft er bijgevolg geen grip op. Het alternatief, om te werken met invoegzand, biedt geen oplossing voor een open detail zoals de neus.” Ongeacht het materiaal raadt E.L.S. Garden voor de afwerking van zwembadboorden daarom een voegmiddel op basis van siloxanen aan. “Dat hecht zich mooi op de verschillende materialen, heeft geen krimp maar wel veel rek, en blijft ook onder invloed van het water mooi standhouden. Zo is de zwembadboord langdurig en tot in de details verzorgd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?