Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Van kaasfabriek tot subtropisch zwemparadijs
Nylo, ook voor antislipvloeren en afwerkingen.

Van kaasfabriek tot subtropisch zwemparadijs

De producent van ‘Food & Protective Coatings’ maakt namelijk al decennialang coatings waarmee zwembaden langdurig waterdicht blijven, maar ook pekelbaden waarin kaas wordt geconserveerd. 

“Dat zit zo”, vertelt Johan van der Meulen, technisch adviseur bij NelfKoopmans. “In de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de hygiënecode HACCP. In ruimtestations moest alles naadloos zijn, om bacteriegroei tegen te gaan. Die code vond later wereldwijd navolging in de voedingsmiddelenindustrie. Piet Klaas Koopmans, vierde generatie eigenaar/directeur van Koopmans Lakfabrieken, was naast directeur ook chemicus. Hij ontwikkelde een oplosmiddelvrije epoxycoating die aan de eisen van de melkindustrie kon voldoen en daarnaast ook nog eens volkomen veilig was bij contact met de melk of kaasproducten. Onder de productnaam Nylo Coating Thix werd deze coating ingezet als oplossing voor de afwerking van pekelbassins, grote betonnen bassins waarin de kazen, drijvend in pekelwater, worden geconserveerd. En nog steeds worden de hedendaagse Nylo-producten daarvoor gebruikt.”

Met Nylo Coating was het mogelijk een naadloze afwerking te maken waarmee bacterie- en schimmelgroei werden voorkomen. En aangezien een zwembad niet veel anders is dan een pekelbassin, werden op dit principe gebaseerde producten ook al snel gebruikt voor de afwerking van zwembaden. “En van daaruit zijn we gaan doorontwikkelen”, legt Van der Meulen uit. “Het principe is nog steeds hetzelfde. Nog steeds zijn de oplosmiddelvrije Nylo-producten de meest gebruikte coatings in de voedingsmiddelenindustrie, en er zijn voorbeelden waar de coating na dertig jaar nog steeds voldoet. En als je weet hoe agressief pekel is, kun je wel nagaan dat Koopmans destijds een baanbrekend product heeft bedacht. Dat werkt ook goed in een zwembad dat onderhevig is aan chloor.”

Nylo Poolcoat.

Polyurethaan

Nylo is al jarenlang gecertificeerd voor uiteenlopende toepassingen en laat, eenmaal uitgehard, geen schadelijke stoffen meer achter. En dat is ook ideaal voor zwembaden. Van der Meulen: “Voor binnenbaden maken we Nylo EP Protect, een oplosmiddelvrije coating. Voor buitenbaden hebben we Nylo Poolcoat en Nylo Poolfinish. Die bevatten wel oplosmiddelen, omdat de omstandigheden buiten natuurlijk veel minder ideaal zijn. Je hebt dan immers te maken met grotere temperatuur- en luchtvochtigheidschommelingen. Het zijn coatings van polyurethaan met een zeer hoge oppervlaktedichtheid, hardheid en kleurvastheid.” Voordeel van deze coating zit hem volgens Van der Meulen ook in het feit dat kalkaanslag gemakkelijk te verwijderen is.

De eigen R&D-afdeling van Nylo ontwikkelt voortdurend nieuwe producten en verbeteringen. Neem bijvoorbeeld Nylo Moistureshield, een epoxyprimer die speciaal is ontwikkeld voor het voorstrijken en afdichten van absorberende ondergronden met een hoog restvochtgehalte. Van der Meulen: “Die vangt makkelijk tien procent vocht op. We hebben dus alles in huis om een bad zo dicht mogelijk af te werken.”   

Renovatie en nieuwbouw van zwembaden is echter niet het enige waar Nylo coatings voor maakt, merkt Van der Meulens collega Evert Roorda van de afdeling marketing op. “We doen ook heel veel vloeren voor verschillende toepassingen, onder andere in bedrijfshallen. Voor zwembaden vooral heel veel hygiënische antislipvloeren. En zeker in combinatie met de andere producten van NelfKoopmans kunnen we een compleet zwembad volledig in de verf zetten: van kleedhokjes en horecavoorzieningen binnen tot de duikplanken, speeltoestellen en glijbanen buiten En omdat we voor binnenbaden oplosmiddelvrije coatings en verven maken, kan een bad gewoon in bedrijf blijven als een onderhoudsploeg aan het werk is”, stelt Van der Meulen. 

Groot in het klein zijn
Nylo is onderdeel van een van de laatste zelfstandig overgebleven verffabrieken: NelfKoopmans uit het Friese Marrum. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1885, toen Koopmans Lakfabrieken werd opgericht. Nelf Lakfabrieken uit Groningen nam Koopmans in 1997 over. Naast verf produceert de fabriek een aantal specialistische oplossingen voor onder andere zwembaden, de voedselindustrie en de maritieme sector. Bekende merken zijn: Nelf, Koopmans, Drenth, Zusex en Nylo. Met alle merken wordt een compleet portfolio aan onderhoudsproducten aangeboden, en alles wordt in eigen huis geproduceerd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details