Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Thuis zwemmen alsof je in een 25 meterbad ligt

Thuis zwemmen alsof je in een 25 meterbad ligt

Zwembadgroothandel Pomaz uit Geldrop zag in het afgelopen jaar een fors toegenomen vraag naar zwemmachines. Pomaz is dealer van de EVAstream, de uiterst professionele zwemmachine van fabrikant EVA Optic. Bas Carpay, salesmanager bij Pomaz, doet uit uit de doeken wat de mogelijkheden van de EVAstream zijn. 

De EVAstream is bij Pomaz te krijgen als een opbouwversie en als een inbouwversie. De inbouwvariant wordt het meest verkocht, want zeker bij de aanleg van een nieuw zwembad is het mooier als de zwemmachine netjes in de wand is weggewerkt. Dat kan zowel in kunststof als in rvs. “De opbouwversie van EVAstream wordt aangeschaft door mensen die al een zwembad hebben en er meer mee willen dan alleen wat dobberen”, legt Bas Carpay uit. “Deze EVAstream kan in veel gevallen heel gemakkelijk achteraf worden gemonteerd, zonder schade aan het bad aan te brengen.”

De EVAstream is verkrijgbaar in drie modellen: EVAstream Fit, Pro en Max. “Het verschil zit hem in hoe geoefend mensen als zwemmer zijn”, legt Carpay uit. “De EVAstream Fit is favoriet bij recreatieve zwemmers. Om de conditie op peil te houden, te aquajoggen of voor gebruik bij revalidatie. Geoefende zwemmers en sporters kiezen voor de Pro, vanwege zijn extra krachtige stroming. De EVAstream Max biedt de maximale zwembeleving. Niet alleen is dit de meest krachtige EVAstream, maar door de dubbele motor biedt de EVAstream Max ook de meest ruime zwemzone. Hierdoor kan de Max ook in zeer kleine zwembaden worden toegepast.”

Omdat de aanschaf van een zwemmachine een flinke investering is, biedt Pomaz eindklanten de mogelijkheid om samen met hun zwembadbouwer in de showroom in Geldrop de EVAstream ‘live’ te aanschouwen. “Dan kunnen mensen meteen ervaren dat een zwemmachine met turbine-aandrijving echt iets heel anders is dan een klassieke jetstream, die weliswaar goedkoper is, maar veel minder mogelijkheden biedt”, zegt Carpay.

Trainingsprogramma’s

Want een EVAstream zwemmachine biedt bijvoorbeeld verschillende trainingsprogramma’s, die het apparaat geschikt maken voor zwemmers van alle niveaus en leeftijden. “De trainingen bestaan uit interval-, sprint- en duurelementen, en lopen op in duur en intensiteit”, licht Carpay toe. “Zo’n training duurt een bepaalde tijd en heeft een bepaalde kracht, maar is per persoon in te stellen. Word je beter en sterker, dan kun je het niveau heel gemakkelijk opvoeren.”

Helemaal mooi wordt het in combinatie met onderwaterverlichting, ook een optie die EVA Optic biedt. “Dan stel je bijvoorbeeld een training in die bestaat uit verschillende blokken”, vertelt Carpay. “Je begint met inzwemmen en daarna ga je verschillende blokken zwemmen die in kracht toenemen en weer afnemen. Tussen de verschillende blokken krijgt de zwemmer korte rustpauzes. In deze pauzes kleuren de lampen wit en zodra een nieuw blok begint, knipperen de lampen een aantal keer om aan te geven hoeveel blokken er nog gezwommen moeten worden. Iedere oefening is opgebouwd in drie delen: de oefening begint met rood licht, na een derde gaat het licht op groen en de zwemmer eindigt de oefening met blauw licht. De verspringende lichtkleuren geven oriëntatie binnen de oefening, én motiveren. Kleuren de lampen blauw? Dan weet de zwemmer dat hij er bijna is.”

Het grote voordeel van een zwemmachine met turbine-aandrijving, zoals de EVAStream, boven een jetstream is volgens Carpay “dat het water op een hele prettige manier in beweging wordt gezet. Dat zwemt veel rustiger en aangenamer, met minder golfslag. Terwijl de kracht een stuk hoger kan zijn.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?