Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Optimaal zwemklimaat door warmtepomp gecombineerd met luchtbehandelingskast
De ventilatie en warmteterugwinning van het zwembad met een WOLF CKL Pool-luchtbehandelingskast.

Optimaal zwemklimaat door warmtepomp gecombineerd met luchtbehandelingskast

Om nog doeltreffender en energiezuiniger een binnenzwembadruimte te verwarmen, komt WOLF Energiesystemen opnieuw met innovatieve toepassingen. De systeemspecialist vertrouwt hiervoor op bestaande toepassingen met een bewezen efficiëntie. Door het combineren van warmtepompen met luchtbehandelingskasten, en hierin bovendien extra warmtewisselaars te voorzien, garandeert WOLF het meest optimale klimaat voor binnenzwembadruimtes.

Energiezuinig verwarmen is alomtegen­woordig. Dat is voor WOLF Energiesystemen een evidentie, waardoor de systeem­specialist blijft inzetten op nog betere en energie-efficiëntere toepassingen. Voor het hoogste comfort in binnenzwembadruimtes moeten zowel temperatuur als luchtvochtigheid gehandhaafd zijn. Daarom kiest het bedrijf voor een combinatie van warmtepompen en luchtbehandelingskasten om zoveel mogelijk warmte te recupereren. Zo behoudt de zwembadruimte het hele jaar door een aangename, tropische temperatuur. 

Jimmy Dequeecker, accountmanager bij WOLF Energiesystemen, licht toe: “Een ruimte met een binnenzwembad energiezuinig en full electric verwarmen vormt een uitdaging. Nu gebeurt dat meestal met een warmtepomp via de vloerverwarming; alleen is dat vaak ontoereikend. Het beperkte vloeroppervlak, de grote kamer en de warme ruimtetemperatuur vragen relatief hoge temperatuur-waterregimes. Daarom kies je het best een warmtepomp met een groot rendement, zoals bijvoorbeeld onze R290 CHA-warmtepomp. Maar zelfs dan is enkel vloerverwarming gebruiken ontoereikend.”

De CHA-buitenunits geplaatst op een bodemconsole.

Warmte recupereren is de eerste stap

Om voldoende vermogen te creëren, installeer je naast een goede warmtepomp aanvullend een luchtbehandelingskast. Daarvoor heeft WOLF interessante oplossingen, zoals de CKL-pool en de KG-pool die een goede luchtvochtigheid garanderen. 

Jimmy Dequeecker: “Luchtbehandelingskasten brengen verse buitenlucht binnen in de ruimte, maar die moet eerst opgewarmd worden. In eerste instantie willen we dus de bestaande binnenwarmte recupereren. Onze luchtbehandelingskasten spelen hierop in met een polypropyleen platenwisselaar. Dit heeft als voordeel dat een heel hoog warmterecuperatierendement behaald wordt. Deze toepassing is bovendien zeer corrosieresistent.”

Naast de platenwisselaar voor warmterecuperatie werken de luchtbehandelingskasten met een ingebouwde warmtepomp om nog meer energie van de retourlucht te hergebruiken voor de toevoer. “Dat is ideaal, want je behoudt het hele jaar door een constante, warme en vochtige ruimtelucht. Een warmtepomp die buiten staat, wordt beïnvloed door de buitentemperaturen. Als het te koud wordt, moet die gaan ontdooien, waardoor je heel wat warmtecapaciteit verliest. Met de ingebouwde warmtepomp halen we lucht uit de al warme ruimte, waardoor je in de winter geen grote temperaturen moet overbruggen. Dit is een pak energievoordeliger, natuurlijk.”

Twee warmtepompen en een meerlagen­buffer­vat voorzien de verwarming van het gebouw en het warme tapwater voor de douches.

Extra koppeling op warm water als back-up

Kom je met deze toepassing alsnog warmte te kort, dan integreert WOLF Energiesystemen in de luchtbehandelingskast nog een extra warmtewisselaar die is aangesloten op het warm water. Dequeecker: “Dit voorzien we bijna altijd standaard. Want een externe warmtepomp biedt geen garantie, die moet soms eens ontdooien. En dan heb je een ruimtetemperatuur van 25 graden, wat niet echt aangenaam is. Je wil dus een back-up hebben. Dit werd vroeger opgevangen door een gasketel, maar die zijn volledig verleden tijd. Deze geïntegreerde, extra warmtewisselaar kan perfect uitgerekend worden op een relatief lage temperatuur van bijvoorbeeld 50 – 40 graden Celsius. Deze kan dus makkelijk mee aangesloten worden op het buffervat en de warmtepomp voorzien voor de vloerverwarming.”

Zo biedt WOLF een totaaloplossing aan: een warmtepomp voor de vloerverwarming, een buffervat, de luchtbehandelingskast met ingebouwde warmtepomp, die voornamelijk instaat voor warmterecuperatie, en nog een extra warmtewisselaar op relatief lage temperaturen om full electric het binnenzwembad te acclimatiseren. “Bij WOLF Energiesystemen vindt de zwembadbouwer alle systemen om een binnenzwembadruimte optimaal te verwarmen, vertrekkende vanuit de meest energiezuinige toepassingen voor het hoogste zwemcomfort.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details