Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Nieuws

Nieuw gasloos zwembad in Tiel: uitdaging volbracht

Het verouderde zwembad Groenendaal in Tiel heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe zwembad De Waalslag.

De lichtintensiteit in het wedstrijdbad voldoet aan de richtlijn van de KNSB.

Tekst | Tim van Dorsten

Beeld | Drenth Installatietechniek

18 augustus 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het ontwerp en de bouw van de installaties in dit gasloze zwembad zijn verzorgd door Drenth Installatietechniek uit Veendam, onderdeel van Top Installatiegroep. “Het ontwerpen en bouwen van installaties in zwembaden is altijd bijzonder.”

De sloop van het oude zwembad Groenendaal naast het nieuwe zwembad De Waalslag.

Jan Bakker, projectleider bij Drenth Installatietechniek, heeft al aan een aantal zwembaden meegewerkt. Toen architecten- en adviesbureau Wind Groep met de vraag kwam om voor het zwembad De Waalslag in Tiel voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de installatietechniek te zorgen, stelde hem dat toch voor een nieuwe uitdaging. “Aangezien het ging om een nieuw zwembad, moest De Waalslag gasloos worden. Ondanks onze ruime ervaring met zwembaden, hadden we nog nooit een gasloze klimaatinstallatie voor een zwembad gemaakt.”

In plaats van een cv-ketel die voor het warme water zorgt, beschikt het nieuwe zwembad daarom over twee warmtepompen. Voor het douchewater wordt een warmtepompbooster gebruikt, vertelt Bakker. “Een normale warmtepomp verwarmt water tot 45 graden Celsius, maar die temperatuur is te laag om te voorkomen dat er legionellabacteriën in het water komen. Daarom hebben we ook gezorgd voor een boosterwarmtepomp, die het water verwarmt tot 70 graden Celsius.” Een andere uitdaging was het plaatsen van de waterbuffers. Gezien de beperkte ruimte op locatie, zijn de buffers via het dak in de technische ruimte gehesen.

Drenth Installatietechniek heeft gezorgd voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties.

Ontwerp en bouw

De opdracht voor Drenth Installatietechniek startte in oktober 2019, met ontwerpen, engineeren en tekenen van de gehele klimaatinstallatie. In april 2020 was het ontwerp definitief. “Door een aantal wijzigingen in het interieur van het zwembad hebben we onze installatie hierop aangepast.”

Een maand later, in mei 2020, ging de bouw van start. En aangezien Drenth Installatietechniek verantwoordelijk was voor alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in het nieuwe zwembad, kon er direct worden gestart. “In het wedstrijdbad hebben we onder meer gezorgd voor uitsparingen om daar waterdichte speakers te kunnen monteren. Dit is bedoeld voor de muziek voor de synchroonzwemmers. Daarnaast moest de lichtintensiteit voldoen aan de richtlijn van de zwembond KNSB”, geeft Bakker aan.

In het subtropisch zwemparadijs lag de uitdaging erin om het vocht uit de lucht te halen, maar wel de warmte te behouden. “Een fontein in een kinderbadje kan al van invloed zijn op het vochtgehalte in de lucht”, verklaart Bakker. “Door te zorgen voor een ventilatie met warmteterugwinning kunnen we de warmte zeker behouden. Dit scheelt energie, dus geld.” 

Onderhoud

Afgelopen december is het nieuwe zwembad opgeleverd. Het service- en onderhoudsbedrijf van Top Installatiegroep, TOP Technische Beheer, verzorgt inmiddels niet alleen de monitoring van de installaties, maar ook het onderhoud en het beheer. Hiervoor wordt een gebouwbeheersysteem toegepast, waarmee op afstand de gehele installatie wordt gecontroleerd en waar nodig bijgesteld. Bij overschrijdingen komt de melding automatisch binnen. Zo kan onder andere het energiegebruik in de gaten worden gehouden.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details