Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Laat de veiligheid van je zwembad niet in het water vallen
Inspectieluik boven plafond doorzichten om ophangingen te controleren.

Laat de veiligheid van je zwembad niet in het water vallen

Rvs, dat roest toch niet? Dit is een grote misvatting als het gaat om zwembaden. Chloordampen en hoge temperaturen kunnen er namelijk voor zorgen dat rvs-onderdelen van binnenuit gaan roesten. Daarvan zie je van buiten niets, maar het kan levensgevaarlijke situaties opleveren. “Het is belangrijk om beter te controleren op dit probleem”, aldus Marc Beljaars, eigenaar en constructeur bij AMB Ingenieurs. 

Materiaalcontrole met magneet; ophanging banken kleedkamers.

De afgelopen jaren zijn er al meerdere ongelukken gebeurd in binnenzwembaden door rvs-verbindingen die het begaven. “Gelukkig gebeurt dat vaak ’s nachts, als er geen mensen zijn, maar soms heeft het ernstige gevolgen. Zo is een moeder met haar baby onder een vallende speaker terechtgekomen. Het kindje heeft dat niet overleefd. Dit is dus eigenlijk een noodkreet naar gemeentes en de zwembadbranche.”

Luchtkanaal controleren boven het water op 15 meter hoogte met spinhoogwerker.

Veiligheid voorop

Ondertussen voert AMB Ingenieurs al zo’n veertien jaar corrosie-inspecties uit. Vooral bij openbare binnenzwembaden komen veel veiligheidsrisico’s bovendrijven. “Deze zwembaden zijn vaak in de jaren tachtig of negentig gebouwd. Daarbij is veel gebruikgemaakt van rvs. Mensen waren toen nog niet bekend met de chemische reactie tussen chloordampen en dit metaal. Ik heb wel eens een schroef gezien die helemaal hol was geworden. Die kon ik zo doormidden breken.” Daarom is het belangrijk dat geen enkel onderdeel over het hoofd wordt gezien.

Ook leveranciers van zwembadproducten worden onder de loep genomen. “We controleren daarnaast ook producten. Die demonteren we volledig, om er goed naar te kunnen kijken. Zelfs met de juiste veiligheidslabels hebben, vinden we nog wel eens rvs. Dat koppelen we dan ook altijd terug naar de leverancier.” 

Vluchtweg uit technische ruimte, rvs-verbindingen geconstateerd.

Inspectie op hoog niveau

AMB Ingenieurs tilt de inspectie van zwembaden naar een hoger niveau. Letterlijk. “Warmte en chloordampen zorgen ervoor dat rvs van binnenuit wordt opgevreten. We noemen dit spleet- en putcorrosie. In binnenzwembaden stijgen warmte en chloordampen naar het plafond. Het is dus ontzettend belangrijk om daar goed te controleren. We gebruiken hoogwerkers om op die plekken te komen. Zo controleren we echt alles. Ieder schroefje, maar ook de leidingen. Al moeten we er naartoe kruipen. Het is een hele operatie, maar doordat we het doen, kunnen we de opdrachtgever geruststellen.” 

Daarnaast past AMB een vier-ogenprincipe toe. Dat houdt in dat er altijd meerdere mensen samen een inspectie doen. “We controleren elkaar, en doen de inspectie met een constructeur en een bouwkundige. Die hebben allebei hun eigen discipline, waardoor je beter kunt waarborgen dat je niets mist. Als expert zie je dingen beter.”

“Middels Ed Controls registreren wij de locaties zodat de voortgang bewaakt kan worden.”

Waterdicht advies

Op basis van de corrosie-inspecties levert AMB Ingenieurs een grondig advies voor de opdrachtgever. “De opdrachtgever krijgt een adviesrapport met foto’s. Zo is het meteen duidelijk waar actie nodig is. Dat kan gaan over schroeven, springplanken, maar ook over raamverbindingen en zelfs speakers. Als er rvs in zit, moet het uiteindelijk vervangen worden. We kijken naar de staat van de materialen en geven een code om aan te geven hoe groot het gevaar is. Vervolgens geven we de opdrachtgever een bepaalde tijd voor reparaties. Daarna komen we weer controleren.” 

Volgens Beljaars is het vooral belangrijk dat mensen zich bewust worden van dit probleem. “Mensen weten er gewoon te weinig van af. Als er meer aandacht voor is, kunnen we ongelukken voorkomen, en de veiligheid van bezoekers garanderen.” 

Dit is een rvs-bout die na laboratoriumonderzoek nog maar 18 procent sterkte bleek te bevatten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details