Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Een verborgen vijand…
Verlichting opgehangen met PoolFIX bevestingsmaterialen.

Een verborgen vijand…

Onder uw ogen dreigt er een onzichtbaar gevaar dat zich sluipend verspreidt. Een bruin plekje lijkt onschuldig, maar schijn bedriegt. Wat er werkelijk gaande is, is een angstaanjagend natuurkundig fenomeen dat zich langzaam ontvouwt. Het metaal, dat met zorg werd gevormd tot een prachtige bout, verlangt terug naar zijn oorspronkelijke staat: ijzeroxide. En om dit proces te versnellen, heeft het een bondgenoot nodig: vocht. Helaas, in en rondom uw schitterende zwembad zijn ozon en vochtigheid overvloedig aanwezig, wat betekent dat – als u niet op uw hoede bent – roest de overhand neemt! 

Onthoud: roest is gevaarlijk. Bruine, zichtbare roest is nog enigszins welkom, omdat u het kunt waarnemen. Maar er bestaat ook onzichtbare roest, zoals spanningscorrosie. Deze geniepige vorm van roest manifesteert zich in roestvrij staal (rvs), ook inox genaamd, dat wordt geclassificeerd in verschillende corrosiebestendigheidsklassen, zoals A2 of 304, A4 en 316. Deze soorten rvs zijn absoluut niet bestand tegen chloor, dat juist spanningscorrosie veroorzaakt! Als bijvoorbeeld roestvast staal AISI 304 in contact komt met chloorhoudend water, dan zal het chloor plaatselijk de beschermende laag chroomoxide aantasten. Er ontstaat dan een putje, waarin zich weer meer chloorionen verzamelen. Het gevaar schuilt in het feit dat het plotseling kan breken, zonder dat u of uw zwemgasten het doorhebben. Daarom is het volgens het bouwbesluit verboden om rvs-bevestigingsmaterialen te gebruiken in en rondom het zwembad.

Geen rvs-bevestigingen

Een vijand die niet zichtbaar is, is een serieus gevaar. Bescherm uw bad tegen een onzichtbare vijand! Zeg nee tegen rvs-bevestigingen en kies voor een veilige optie. Hoewel het verbod op rvs al geruime tijd van kracht is, is het nog steeds wijdverspreid in baden. Zelfs bij nieuwbouw wordt van u verwacht dat u op de hoogte bent van de wet, maar toch blijft bij aannemers rvs nog steeds de norm. Inspecteurs hebben de handen vol aan het afkeuren van deze onveilige keuze. 

Maar wat is dan wel de juiste oplossing? Het antwoord is niet zo simpel. Verzinkt staal? Betrouwbaar, betaalbaar en overal verkrijgbaar. Maar helaas, het is niet zo eenvoudig. Gewoon verzinkt of thermisch verzinkt staal biedt geen adequate bescherming tegen de corrosieve omgeving van een zwembad, met name de schadelijke chloordampen. Het resultaat? Een verwoestende roestvorming die in slechts enkele maanden tijd uw badgasten in gevaar kan brengen. En u brengt uw technische dienst in een vicieuze cirkel van voortdurende vervangingen. Gevolg: meer en meer vallende objecten, niet van roestvrij staal, maar van doorgeroest staal. Een gevallen lamp is helaas geen uitzondering meer.

Certificering

Bij het beschermen van uw badgasten en het behouden van een veilige omgeving is er geen ruimte voor compromissen. Het maken van de juiste materiaalkeuze is van cruciaal belang om opgewassen te zijn tegen de corrosieve krachten die op de loer liggen in een zwembad. Ga voor betrouwbaarheid en duurzaamheid, kies voor materialen die speciaal zijn ontworpen om te weerstaan aan de uitdagende omstandigheden van een zwembadomgeving. Daarom zijn er speciale oppervlaktebehandelingen ontwikkeld, zodat u altijd kunt vertrouwen op producten die voldoen aan de hoogste normen, inclusief certificering. Het is van essentieel belang dat al in een vroeg stadium van het project duidelijk wordt welke materialen er worden verwacht, zodat deze tijdig kunnen worden opgenomen in het bestek. Door proactief te zijn en de juiste materialen te specificeren, kunt u de levertijden verkorten en ervoor zorgen dat het project soepel verloopt.

Uw badgasten verdienen het beste. Laat geen enkel detail aan het toeval over. Met onze speciale oppervlaktebehandelingen en zorgvuldig geselecteerde materialen bent u verzekerd van de hoogste kwaliteit en veiligheid. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons u helpen bij het maken van de juiste keuzes voor uw zwembadproject. Samen zullen we ervoor zorgen dat uw badgasten kunnen genieten van een zorgeloze en veilige ervaring, waarbij elk aspect van de constructie voldoet aan de strengste normen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details