Dat is, in een notendop, hoe Korné Kroneman van Hellebrekers Water & Leisuretechniek de nieuwbouw van Sportief Recreatiecentrum De Wiltsangh in Nunspeet heeft ervaren. Als projectmanager was hij verantwoordelijk voor de realisatie van alle technische installaties in De Wiltsangh. “Het komt niet vaak voor dat sportcomplexen zó multifunctioneel zijn.
Dat vraagt veel kennis, kunde en creativiteit op installatietechnisch gebied. Bij Hellebrekers hebben we dat allemaal in huis.”
Hellebrekers Water & Leisuretechniek is al ruim vijftig jaar gevestigd in Nunspeet. Het bedrijf is specialist in proces- en gebouwinstallaties voor accommodaties met (zwem)waterfaciliteiten. “In de Nederlandse markt voor publieke zwembaden hebben we inmiddels een sterke positie opgebouwd”, vertelt Kroneman. “Dat komt onder meer doordat onze zwembadtechniek behalve uit waterbehandeling ook uit klimaatbeheersing en stroomvoorzieningen bestaat. We kunnen dus totaaloplossingen bieden.”
Opdrachtgever Gemeente Nunspeet vond in Hellebrekers een betrouwbare partner voor de installatietechniek in haar nieuwe sportcomplex. Alle werktuigkundige, elektrotechnische en waterbehandelingsinstallaties kwamen voor rekening van het Nunspeetse bedrijf. Van ontwerp tot oplevering. Het ontwerp van de technische installaties werd gebaseerd op het Programma Van Eisen (PVE) van de opdrachtgever. Het ontwerpproces begon met een Schetsontwerp (SO). “Samen met de architect hebben we toen nagedacht over de locatie en omvang van de technische ruimtes in het gebouw”, legt Kroneman uit. “Zaten ze op handige plekken? Of moest er nog geschoven worden?” In het Voorlopig Ontwerp werden de technische ruimtes vastgezet, om vervolgens de details voor de installaties verder uit te kunnen werken. “We bouwen het geheel altijd op in 3D. Zo krijgt de opdrachtgever meteen een goed beeld van het ontwerp.”
Ontwerp en uitvoering waren veelomvattend. De Wiltsangh heeft diverse zalen met verschillende gebruiksdoelen. Er is een zwemzaal met een wedstrijdbad, een recreatiebad met spraypark, én een chloorvrij doelgroepenbad. Ook zijn er een
speciale turnhal en een grote sporthal met NOC*NSF keurmerk. Voor elk bad, voor elk toestel en voor elke zaal realiseerde Hellebrekers aparte installatietechnische systemen. Kroneman: “Voor een zwembad in een sportcomplex is klimaatscheiding sowieso heel belangrijk. Aan de ene kant heb je te maken met een hele vochtige, warme lucht in de zwemzaal. Aan de andere kant wil je die lucht juist niet in een sporthal. Dus moet je de luchtbehandeling van deze zalen van elkaar scheiden.
Wij weten precies hoeveel ventilatie en luchtcirculatie overal nodig is.”
Kennis en kunde in de zwembadtechniek speelden ook een cruciale rol bij de vormgeving van het chloorvrije doelgroepenbad. Nog een bijzondere technische uitdaging. En een wereldprimeur. “Normaliter moet chloor als desinfectiemiddel worden gebruikt in zwemwater om ziekteverwekkers snel af te doden. Dat staat vast in de wet. Maar chloor draagt bij aan oog-, huid- en luchtwegirritaties. Daarom ontwikkelde mijn collega Maarten Keuten tijdens zijn promotie aan de TU Delft een manier om zonder chemie veilig openbaar zwemwater te realiseren: te zuiveren: het ClearPool Concept.” In samenspraak met de Provincie Gelderland en het RIVM werd bepaald dat ook met het ClearPool Concept de juiste zwemwaterkwaliteit kon worden behaald. Hellebrekers mocht de innovatieve waterbehandelings installatie bouwen.
Het ClearPool Concept omvat een ‘dubbele barrière’ tegen micro-organismen, met ultrafiltratie en uv-desinfectie. Bij de ultrafiltratie stroomt het zwemwater door een fijnmazig membraanfilter dat kleine deeltjes, waaronder ook virussen en bacteriën, uit het water haalt. Daarna wordt het zwemwater met uv-licht behandeld om eventueel resterende ziekteverwekkers te inactiveren. Hiervoor werkte Hellebrekers nauw samen met Van Remmen UV Technology. Ook wordt het water extra snel rondgepompt om het zwemmersvuil sneller af te voeren naar het waterbehandelingssysteem. Voor zwemmers die gevoelig zijn voor rode ogen of chloorlucht is het chloorvrije binnenbad een uitkomst.
Of Kroneman tevreden is met het eindresultaat in Nunspeet? Hij lacht: “Voor Hellebrekers was dit een prachtige thuiswedstrijd! Samen met de andere bouwpartners vormden we een sterk team, en hebben we een hoogwaardige, duurzame sportaccommodatie opgeleverd. Daar ben ik trots op. Met De Wiltsangh is de Gemeente Nunspeet helemaal klaar voor de toekomst.”