Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Corrosievorming in binnenzwembaden vergt nodige aandacht

Corrosievorming in binnenzwembaden vergt nodige aandacht

Het binnenklimaat in een overdekt zwembad is een uitdagende omgeving door de luchtvochtigheid, de hoge temperatuur, de vorming van condenswater en de aanwezigheid van chloordampen. Deze omstandigheden verhogen de kans op corrosievorming, ook bij rvs. Om de veiligheid in en rond het zwembad te garanderen, is het belangrijk de juiste materialen te gebruiken, zowel in publieke als private zwembaden. 

Corrosievorming in binnenzwembaden is een gekend probleem en leidde in het verleden tot enkele dodelijke ongevallen in Europa. Een van de grote misvattingen is dat rvs honderd procent roestvrij is en dus over zijn volledige levensduur bestand is tegen corrosie. Dat is niet zo, al corrodeert rvs veel langzamer dan constructiestaal. Zelfs rvs 316, dat een betere kwaliteit heeft dan rvs 304 en in veel zwembaden wordt gebruikt, is op termijn gevoelig voor aantasting door chloor. Daarom spreken we dan ook eerder over roestvast staal in plaats van roestvrij.

Dragende constructies, zoals verlaagde plafonds, luidsprekers, lampen en ventilatiekanalen, bevatten vaak onderdelen uit een staalsoort die niet geschikt is voor een zwembadomgeving. Denk aan bouten, kabels en ophangstangen. Die vormen voornamelijk een risico op falen in openbare zwembaden. Ook ladders, warmtepompen, circulatiepompen en verlichting in het bad zelf moeten uit een corrosiebestendig materiaal vervaardigd zijn. Dit is eveneens een aandachtspunt in
privézwembaden.

Wat is corrosie?

Corrosie is een overkoepelende term die slaat op het aantasten van materialen, metalen en niet-metalen, door een chemische reactie met hun omgeving. Dit is een breder begrip dan roesten, wat specifiek slaat op de oxidatie van ijzer of staal door aanwezigheid van zuurstof en vocht. Hierbij ontstaat de gekende bruine laag ijzeroxide of ijzerhydroxide op het oppervlak. Corrosie komt in verschillende vormen voor en roesten is er dus een van. Andere vormen zijn putcorrosie, spanningscorrosie, spleetcorrosie, interkristalijne corrosie…

In een zwembadomgeving is rvs 316 gevoelig voor spanningscorrosie. Dit is een scheurvormende corrosie in bepaalde materialen door de wisselwerking tussen metaal, omgeving en een mechanische belasting, zoals trekspanning bij montage. Door de aanwezigheid van chloor, de hoge temperatuur (> 50-60 °C) en trekspanning in een onderdeel is dit type corrosie een risico bij metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in overdekte zwembaden.

Corrosie voorkomen

Afhankelijk van de toepassing in het zwembad, zijn andere soorten roestvast staal nodig. Een plafond- of andere dragende constructie heeft een zwaardere legering nodig dan een zwembadtrap of hekwerk. Het thermisch verzinken van het materiaal en het aanbrengen van een roestwerende poedercoating kan corrosieproblemen voorkomen. Dit zogenaamde duplexsysteem biedt een geoptimaliseerde bescherming bij toepassingen in een sterk chloridehoudende omgeving zoals een zwembad. De staalsoorten 1.4539 en duplexstaal 1.4462 zijn beter geschikt in een zwembadmilieu dan het conventionele rvs 136. Beide types hebben een verhoogde weerstand tegen bovengenoemde corrosievormen.

Verder speelt het zwembadmilieu een belangrijke rol. Als het zwembadwater te zuur of te alkalisch is, kan dit corrosievorming in de hand werken. Controleer daarom regelmatig de pH-waarde, alkaliniteit en hardheid van het water, voor een goede waterbalans. Ook de luchtvochtigheid mag niet te hoog oplopen. Voldoende ventileren, eventueel ontvochtigers gebruiken en continu monitoren is de boodschap.

Tot slot is een regelmatige inspectie van alle bevestigingsmaterialen en metalen onderdelen essentieel om ongevallen te vermijden. Corrosie is minder makkelijk op te merken dan roest, omdat binnen in het materiaal breuken of scheuren kunnen ontstaan. Door periodiek te controleren op slijtage en te kijken of alles correct ophangt, vermijd je grotere problemen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?