Toegegeven, een standaardoplossing is het niet. Maar wanneer een klant op zoek is naar een manier om op elk moment van de dag en het leven het maximale uit zijn zwembad te halen, dan kan het vast geen kwaad om het gesprek eens in de richting van een beweegbare bodem te sturen. Het product zorgt immers niet alleen voor ongeziene flexibiliteit, maar draagt ook bij aan zowel veiligheid als duurzaamheid. Drie waarden waar T&A Group zich maar al te graag achter schaart.
Hoewel de AquaFloor beweegbare bodems nog maar sinds 2021 deel uitmaken van het T&A productgamma, kan de specialist in automatische zwembadafdekkingen dankzij de overname van Morgana Floor uit Vorselaar en de inlijving van ingenieur en ontwikkelaar Johan Moortgat bogen op ruim een decennium aan kennis en ervaring rond dit uitermate technisch product.
“Het principe van een beweegbare bodem is relatief vanzelfsprekend”, vertelt Moortgat. “Door de bodem naar boven of beneden te bewegen, kan je de diepte van het zwembad aanpassen aan de behoeften van het moment, of je sluit het zwembad volledig af en vergroot zo de oppervlakte van je terras of – in het geval van een binnenzwembad – leefruimte. De technische uitwerking daarvan… dat is echter een ander verhaal, en vraagt aandacht voor detail.”
Waar beweegbare bodems vaak gebruikmaken van kabels en verankeringspunten in de zwembadwanden, berust het technisch concept van de AquaFloor in eerste instantie op drijfkracht en een krachtige buismotor. “Omdat de motor zich onder de bodem bevindt, moet er geen extra technische ruimte ingericht worden. Ook verankeringspunten zijn enkel in de bodem noodzakelijk, waardoor zowel visuele als praktische hinder – bijvoorbeeld voor de zwembadrobot – uitblijft en het product geschikt is voor zowel bouwkundige zwembaden als kuipen in polypropyleen of zwembaden in rvs. Alles wordt immers op maat gemaakt, inclusief afwerking en trap, en ook voor de plaatsing en jaarlijkse controle staan we zelf in. Meer zelfs, tegenwoordig kunnen we zodanig veel parameters vanop afstand uitlezen, dat we perfect aan preventief onderhoud kunnen doen.”
De positie van de AquaFloor kan dankzij het technisch concept volledig traploos ingesteld worden, en afhankelijk van het model – er wordt een onderscheid gemaakt tussen AquaFloor Comfort, AquaFloor Select en AquaFloor Premium – is er een gegarandeerde belastbaarheid van 50 tot 200 kg/m2, bovenop het gewicht van de bekleding. “De producten zijn expliciet gemaakt om over te lopen, en op de AquaFloor Premium kun je zelfs gerust een feestje geven. Met onze nieuwe optionele Stability Hermetic Pack zorg je daarenboven voor extra stabiliteit. In gesloten positie verzekert deze opblaasbare afdichting immers dat de bodem mooi tussen de zwembadwanden gespannen zit.”
Op het moment dat de hoogte van de bodem aangepast wordt, zorgen extra veiligheidssensoren er dan weer voor dat ook de beweging volledig veilig verloopt. “Van zodra de sensoren ergens een object of een verschil in belasting opmerken, bijvoorbeeld omdat er ergens nog meubilair is blijven staan, iemand valt of er speelgoed van de kinderen in het water is blijven drijven, zal de beweging automatisch stopgezet worden.”
En dan zijn er nog de ecologische, en bijgevolg economische voordelen van de beweegbare bodem. Zo worden in gesloten toestand onder meer warmteverliezen, vervuiling en verdamping van het water tegengegaan, waardoor ook het verbruik van water, energie en chemicaliën teruggeschroefd kan worden.
“Dat is eigen aan elke zwembadafdekking, natuurlijk, maar in het geval van een beweegbare bodem spreken we toch over een heel andere categorie. De AquaFloor producten zijn immers uitgerust met een dermate dikke isolatielaag, dat U-waarden tot 0,32 W/m2K gerealiseerd worden. Dat betekent dat ze beter isoleren dan drievoudig glas en zelfs tot tien keer beter dan de meeste lamellenafdekkingen. Zeker in combinatie met de 100% hermetische afdichting van de Stability Hermetic Pack zorgt dat voor een optimale bescherming van waardevolle grondstoffen zoals water en energie.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Technics & Applications.
Contact opnemen