Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Bevlogen bouwpartner voor duurzame sportinfrastructuur
De Soeverein: een compleet en uitgebreid sportcomplex met ruime zwemfaciliteiten, een tennishal in gebogen spanten met een uitgekiende draagstructuur, moderne kleedkamers en een brasserie met buitenterras.

Bevlogen bouwpartner voor duurzame sportinfrastructuur

En dan hebben we het nog niet over de tennisbanen, de atletiekpiste of de brasserie gehad. Welkom in Sportcentrum De Soeverein in Lommel. Zorgvuldig en ambitieus vormgegeven door Pellikaan Bouwbedrijf, aannemer met een voorliefde voor sportprojecten. 

Met een eerste project van veertig huizen trok ondernemer Henk Pellikaan halfweg vorige eeuw Pellikaan Bouwbedrijf op. Een serieuze vuurdoop, al was dat nog maar een tipje van de sluier. Vandaag is het bouwbedrijf gerenommeerd als aannemer voor de sportsector. De eerste sporthal in 1963 en de eigen Pellikaan Tennisclub in 1975 legden de basis. Henk bracht zijn twee passies samen: sport en bouw.

Het project omvat een wedstrijdbad van 25 meter en een instructiebad, beide met beweegbare bodem.

In de jaren 90 – onder de tweede generatie Pellikaan – was de aannemer pionier met het innovatieve concept van een compleet sportcomplex, inclusief zwembad en tennisbanen. Vandaag – zowat zeventig jaar later – is de derde generatie aan zet. Nog steeds is meer dan de helft van de projecten sportgerelateerd en staat Pellikaan gekend als voortrekker en innovator. Met BIM, het gebruik van 3D-modellen en de inzet van lean tools zoals pull planning en concurrent engineering, bijvoorbeeld. En met hoge normen voor duurzaam bouwen.

Slimme materialen en technieken

Als aannemer blijft Pellikaan zichzelf uitdagen. Door volmondig ja te zeggen tegen complexe projecten en door volop te kiezen voor duurzame materialen en installaties. Dat vertaalt zich in winst, voor het milieu en voor de bouwheer of uitbater. CEO Johan Tousseyn legt uit: “We gebruiken bijvoorbeeld aardwarmtepompen, warmte-koude-opslag, faseovergangmateriaal en nog heel wat andere groene oplossingen. Deze technieken helpen energie te besparen, met een snelle financiële return. Zeker als het over zwembaden gaat, waar traditioneel heel wat installaties draaien, is dat een absolute meerwaarde.”

Op die manier wil Pellikaan zich niet enkel profileren als bouwer van vandaag, maar ook als bouwpartner voor de toekomst. De referentie voor sportinfrastructuur die vele generaties plezier, ontspanning en inspanning moet bieden. “Voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen”, benadrukt Johan Tousseyn. 

Als bijkomende duurzame verbintenis engageert Pellikaan zich maatschappelijk. Zo steunt de aannemer sinds 1994 de inheemse Maya-bevolking in Guatemala. Wat begon als een project voor schoon drinkwater – meteen een link met de zwembadbouwactiviteiten – evolueerde verder, naar lesmateriaal, nieuwe computers en zelfs advies en financiering voor de lokale scholenbouw.

Voor de allerkleinsten is er een apart peuter- en kleuterbad met spelelementen.

Allround bouwteam

Pellikaan biedt een totaalpakket aan zijn klanten: design, build, finance, maintain & operatie (DBFMO). Dat betekent doorheen elke fase van het bouwproces nauwgezette kwaliteitscontrole, snelle beslissingen en grote flexibiliteit waar nodig, en een maximaal rendement op lange termijn. Met duidelijke communicatie en een transparante workflow ben je als opdrachtgever altijd up-to-date. Meer dan zeventig jaar expertise vertaalt zich trouwens ook in een oerdegelijke gebouwstructuur en een piekfijne afwerking.

Zo ook in Lommel, waar Pellikaan Bouwbedrijf Sportcentrum De Soeverein optrok. Een compleet en uitgebreid sportcomplex, met ruime zwemfaciliteiten, een tennishal in gebogen spanten met een uitgekiende draagstructuur, moderne kleedkamers en een brasserie met buitenterras. Het sportcentrum wordt verwarmd door een warmtekrachtkoppeling, gecombineerd met twee hoogrendementsketels op gas. Diverse luchtgroepen recupereren de warme lucht. Bovendien was er extra aandacht voor de gebouwisolatie (K19), zijn de zwemgedeeltes driedubbel beglaasd en is het ontwerp uitgewerkt zonder nood aan actieve koeling. Zonnepanelen op het dak en de ledverlichting maken het duurzame plaatje af. De Lommelse zandgrond vormde een dankbare basis om dit grote complex met zijn diverse functies uit te voeren.

De familieglijbaan bezorgt de grotere kinderen heel wat spetterplezier.

Voor grote en kleine waterratten

Qua zweminfrastructuur kan De Soeverein tellen. Het project omvat een wedstrijdbad van 25 meter en een instructiebad, beide met beweegbare bodem. Zo is de diepte van het bad eenvoudig en snel aanpasbaar aan de bezoekers. De mobiele bodem is gebouwd met drijvende panelen. Bij het verlagen van de bodem trekt een kabelsysteem deze panelen naar beneden. Een eenvoudig bedienbaar systeem om een deel van het grote bad en het instructiebad op elk moment op de meest gewenste diepte in te stellen. Voor de allerkleinsten is er een apart peuter- en kleuterbad met spelelementen. Een familieglijbaan bezorgt de grotere kinderen heel wat spetterplezier. Tot slot is er een wellnessgedeelte, uitgerust met een sauna, stoombad en whirlpool. Voor ouders die tijdens de zwemles van hun kind van een verwenmoment willen genieten, bijvoorbeeld.  “In Lommel vind je op die manier het perfecte evenwicht tussen sport en complete ontspanning, met water als verbindend element”, zegt Johan Tousseyn. “Samen met Optisport Lommel hebben we er alles aan gedaan om het complex zo kindvriendelijk mogelijk in te richten. Elk bad in het zwemgedeelte heeft bijvoorbeeld een afzonderlijke geluidsinstallatie en speciale verlichting, om kinderfeestjes nog aantrekkelijker te maken.”

Centrale besturing voor optimaal gebruik

Zoals het een multifunctioneel, hedendaags complex betaamt, dacht Pellikaan Bouwbedrijf voordien uitgebreid na over de meest gebruiksvriendelijke beheerssystemen. Die oefening resulteerde in een centraal besturingssysteem. De verlichting – om een voorbeeld te geven – is aanstuurbaar en programmeerbaar via KNX. Ook het geluid wordt geregeld vanop dezelfde module. Duidelijk en eenvoudig, voor elke medewerker.  “Flexibiliteit en duurzaamheid staan bij elk project voorop, maar uiteindelijk is het comfort van de gebruiker een minstens even belangrijke factor. We kunnen nog zoveel mogelijk­heden voorzien, als het te complex is, is het verloren moeite. Hier zijn we erin geslaagd om deze troeven te combineren met een intuïtief beheer en maximaal gebruiksgemak”, besluit Johan Tousseyn tevreden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details