Duurzaam, toegankelijk en energiezuinig
Wind Design & Build realiseerde recent twee zwembaden in de gemeente Meierijstad. Zwembad De Beemd in Veghel werd afgelopen voorjaar in gebruik genomen, het zwembad in het nabijgelegen Sint-Oedenrode was eerder al af. “Uniek: twee gelijkwaardige accommodaties, ieder met een eigen identiteit in één (UAV-gc) ontwikkel- en realisatieovereenkomst.”
Wind Design & Build is gespecialiseerd in de bouw van sportaccommodaties en kreeg het project toegekend van de gemeente Meierijstad. Roelof Wind, directeur van Wind Design & Build: “Voor beide projecten was de opdracht een zwembad te realiseren met twee bassins: een wedstrijdbad en een doelgroepenbad. De beweegbare bodem van het bad is voorzien van verlichting en spuitelementen. Educatief en interactief, zo kun je ook met een heel klein laagje water bijvoorbeeld discozwemmen organiseren. Ook de bijbehorende horeca- en kleedvoorzieningen vielen onder het project. Bij de locatie in Veghel werd hieraan nog wellness toegevoegd.”
Michel Copinga van Wind Design & Build was projectmanager van het zwembad in Veghel. Al in de aanbestedingsfase werden er andere partijen bij het project betrokken, vertelt hij. “Zoals Tankens Bouw voor de bouwkundige werkzaamheden, Guts Installatietechniek voor de W-installatie, Van der Vleuten voor de E-installaties, en Polypla voor de waterzuivering. Wij zijn eindverantwoordelijk, maar onze manier van werken geeft een bouwteam dynamiek. Zo halen we het beste uit elkaar, en dat is bij dit project zeker gelukt. De samenwerking was zeer constructief en de oplevering naar wens.”
De Beemd kenmerkt zich door de basisprincipes van een zwembad: een betonnen kuip voor het zwemwater, met daarboven een staalskelet, omhuld door gemetselde baksteen in combinatie met Peppelhout (Nederlandse populier). Wind: “Het jasje is wel bijzonder: dat is van lokaal gewonnen gemodificeerd hout. Dat is onderhoudsarm en heeft een lange levensduur. Hiermee gaat het pand met een mooie uitstraling op in de bebouwde omgeving. Daarbij is het natuurlijk ook veel leuker dan hout uit de rest van de wereld halen en scheelt het enorm in de transportbewegingen. Daarmee beperken we de daadwerkelijke ecologische footprint van de accommodatie.”
Duurzaamheid komt ook terug in het feit dat de gebouwschil met hoge isolatiewaarde, de zonnepanelen en de warmtepompen worden ingezet om het gebouw energiearm en all-electric te maken. Het dak is, waar de oriëntatie zich ervoor leent, voorzien van zonnepanelen. De rest van het dak is bekleed met een sedum dakpakket, waardoor regenwater kan worden vastgehouden en dat op termijn een groen uitzicht zal geven.
Veiligheid was een ander belangrijk onderwerp bij dit project. Zo werden beide zwembaden uitgerust met een drenkelingdetectiesysteem. Met camera’s wordt akoestisch en optisch gesignaleerd wanneer gevaar dreigt. Copinga: “Daarnaast was er aandacht voor mindervalide gebruikers. Het zwemwater is in beide bassins bereikbaar via een hellingbaan, zodat zij ook op eigen kracht het bassin in kunnen. Het getuigt van gezond verstand dat deze opties worden meegenomen. Ik zou het toejuichen als dit de standaard werd in maatschappelijke voorzieningen.”
De bouwtijd per zwembad was ongeveer twaalf maanden, vrij kort voor een zwembad. Wind: “Alle bouwpraktische zaken zijn zonder problemen verlopen, mede door de zorgvuldige planning. Wij zijn dan wel gespecialiseerd in sportbouw, het is toch iedere keer weer leuk om zo’n project binnen de kaders van tijd en budget te realiseren. Dit project is gerealiseerd in de vorm van Design, Build & Maintain, de onderhoudswerkzaamheden gelden voor een periode van 25 jaar. Een evenwichtige contractvorm. Zo konden we samen met de opdrachtgever kijken waar zijn euro het beste rendement had. Bijvoorbeeld door bij de bouw extra te investeren, waardoor de onderhoudskosten laag blijven.”