Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Uiterst duurzame wellnessbeleving in bijzondere villa
De luxewoning met zwembad wordt verwarmd door cascadeopstelling van twee CHA-monobloc lucht/water-warmtepompen met zonnecollectorsysteem.

Uiterst duurzame wellnessbeleving in bijzondere villa

Duurzame energievoorzieningen installeren in een luxueuze woning met het oog op comfort en een optimale wellnessbeleving. Dat is een kolfje naar de hand van WOLF Energiesystemen, specialist in innovatieve oplossingen voor een gezond binnenklimaat. De keuze viel op de CHA-warmtepomp voor een langdurige, betrouwbare en economische werking. 

Voor hun bijzondere villa met maar liefst vier badkamers, een sauna en een zwembad zochten de eigenaars een betrouwbare partner voor de installatie van duurzame energietechnieken. Ze vonden bij WOLF Energiesystemen de nodige expertise en de meest doeltreffende oplossing.

Menggroepen met binnendeel van de warmtepomp.

Gelaagd systeem

Het hart van de CHA-warmtepomp bestaat uit twee buffervaten, met elk duizend liter water. Daarin wordt cv-water opgeslagen. Bijzonder is het gelaagde systeem. “Bovenin bevindt zich het warmste water, dat wordt gebruikt voor het tapwater”, zegt Jimmy Dequeecker, accountmanager en technisch expert bij WOLF Energie­systemen. “De koudere zone onderin is bedoeld voor de vloerverwarming. Op de buffervaten zijn acht zonnecollectoren aangesloten. De WOLF-regeling bepaalt welk voorraadvat op welke manier wordt opgewarmd.”

Door de lage temperatuur onderin wordt bovendien veel sneller zonnewarmte geoogst. Mocht die onvoldoende zijn voor de warmte- en tapwatervraag, dan schakelen de monobloc-warmtepompen bij. “De vereiste temperatuur wordt op basis van de vraag intelligent geregeld. Als er alleen verwarming wordt gevraagd, schakelen de warmtepompen terug naar een lagere temperatuur.”

Tapwater

In de buffervaten wordt geen tapwater opgeslagen, om hygiënerisico’s te vermijden. Zodra warm tapwater wordt gevraagd, haalt het verswaterstation warmte uit de bovenste laag van het buffervat om het koude leidingwater te verwarmen. Jimmy Dequeecker: “Dit BSP- buffervat onderscheidt zich in de markt door de hogere opbrengst van de zonne-energie via de gelaagdheid. Daarnaast is het rendement van de warmtepompen veel hoger omdat er gewerkt kan worden met lagere aanvoertemperaturen.” Als de pv-panelen meer elektriciteit leveren dan wordt verbruikt, is het mogelijk om de warmtepompen in te schakelen en die energie op slaan in het buffervat. 

Het binnenzwembad wordt volledig verwarmd door de warmtepompinstallatie.

Nieuwste generatie warmtepompen

De CHA-warmtepompen springen pas bij als de zonnecollectoren niet aan de vraag voldoen. Ze zijn geschikt om hoge temperaturen water te leveren tot 70 graden Celsius zonder ondersteuning van een elektrisch element. Uniek aan deze warmtepomp is dat ze standaard ook kan koelen en werkt met het natuurlijke koudemiddel propaan (R290). Daarnaast heeft dit systeem een extreem laag geluidsniveau, op drie meter afstand slechts 35 decibel. “Deze warmtepompen luiden een nieuwe generatie in”, aldus Dequeecker. “Ze worden al veel gebruikt in de renovatiemarkt en bij nieuwbouwprojecten, net omwille van de gevarieerde temperaturen en het hogere rendement. Ze kunnen in verschillende situaties worden ingezet, wat ook plaatsingsvoordelen oplevert. Als je kijkt naar de total cost of ownership (TCO), is het een zeer voordelige oplossing.” 

Gelaagd buffervat voor CV en productie van warm water met luchtbehandelingskast voor ontvochtiging van de zwembadruimte.

Intelligent systeem

De verwarming in huis wordt geregeld door intelligente menggroepen. Daarmee levert WOLF een totaaloplossing volgens de ruimte- en buitentemperatuur, en dus op basis van behoefte. Zo worden vier verschillende verwarmingszones in de villa bediend. Elke zone krijgt de gewenste temperatuur en geeft feedback aan de warmtepompen, die exact aangestuurd worden op basis van de gevraagde cv-temperatuur. Dequeecker: “Hierdoor behaal je een veel beter rendement en bespaart je eindklant nog eens tien tot dertig procent elektriciteit.”

In het zwembad was bovendien ook vloerverwarming nodig. De ruimte wordt voor de specifieke luchtvochtigheid apart geventileerd met een WOLF-luchtbehandelingskast. Deze is er speciaal voor zwembaden met daarin geïntegreerd een warmtepomp. “Dit was een boeiend, uitdagend project, dat we succesvol hebben afgerond”, besluit Dequeecker. “Alle badkamers kunnen gelijktijdig worden gebruikt, zonder gas en zonder in te boeten op comfort. Met een conventionele cv-ketel was dat heel gemakkelijk geweest, maar dat was niet de wens van de klant. Het is een kwestie van maatwerk waarbij duurzaamheid en TCO ons uitgangpunt vormen.”

Alle verwarming- en woonhuisventilatieproducten van WOLF zijn exclusief verkrijgbaar bij Van Marcke. Zowel voor compacte als voor grotere zwembaden of wellnesscentra vind je een gepaste oplossing in het WOLF-assortiment. Raadpleeg de website of neem contact
op met je energiesystemenspecialist. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details