Heel wat Belgen investeerden de voorbije jaren in een zwembad in hun huis of in de tuin. Maar zwembaden vragen regelmatig onderhoud, en er zijn heel wat ontsmettingsmiddelen op de markt die een gezondheidsrisico inhouden. Daarom lanceerde de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals samen met de FOD Volksgezondheid een campagne om gebruikers attent te maken op de risico’s van deze producten.
Een zwembad desinfecteren doen particulieren soms zelf, maar vaak doen ze een beroep op een professional. In beide gevallen is het belangrijk dat er gewerkt wordt met de juiste producten en dat de best practices worden toegepast. Zo kan een zwembad veilig en doeltreffend ontsmet worden. Daarom lanceren de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals en de FOD Volksgezondheid een campagne om zwembadeigenaars en -professionals te
sensibiliseren. Sommige middelen zijn namelijk verboden en houden aanzienlijke risico’s voor de gezondheid van de gebruikers in.
Zo krijgt het Antigifcentrum tijdens de zomermaanden regelmatig oproepen na blootstelling aan chloorgas door ontsmettingsmiddelen voor zwembaden. In juli 2022 ging het om 36 volwassenen en 23 kinderen, die door de vrijkomende gassen symptomen vertoonden zoals hoesten, irritatie van de luchtwegen en pijn aan de ogen.
Alle producten op de Belgische markt worden gecontroleerd door de FOD Volksgezondheid. Dat is niet alleen nodig om mensen te beschermen, maar ook om de infrastructuur in en rond het zwembad veilig te stellen en niet te beschadigen door ongeschikte producten. De overheid beoordeelt alle ontsmettingsproducten voor zwembaden op deze risico’s en op de doeltreffendheid. Daarnaast verplicht ze een Nederlands- en Franstalig etiket waarop de gevaren duidelijk aangegeven staan, samen met het nummer van het Antigifcentrum en wat je moet doen als je toch in contact komt met een gevaarlijke substantie.
Twijfel je aan een bepaald product, dan zoek je dit eenvoudig online op via biocide.be. Klik op ‘professional’, voer de naam van het product in, en controleer of je het in een zwembadcontext mag gebruiken. Staat het niet op de site, dan is het in ons land verboden en mag een distributeur het dus ook niet verkopen. In België gaat het dan meestal om producten op basis van broom. Net als chloor wordt dit gebruikt voor de chemische behandeling van zwembaden. Alleen is het duurder dan chloor en heb je een hogere dosering nodig om efficiënt te werken. Is die dosis broom te hoog, dan brengt het de zwemmers in gevaar. Bovendien tast broom ook de zwembadliner aan, met extra kosten voor je klant tot gevolg.
De FOD Volksgezondheid verplicht fabrikanten van ontsmettingsmiddelen om duidelijke gebruiksaanwijzingen te vermelden op het etiket. Maak je klanten er attent op dat, wanneer ze zelf met deze producten aan de slag gaan, ze goed lezen hoe ze het exact moeten gebruiken. Daarnaast bestaat de handige overheidswebsite readbeforeuse.be, waar meer informatie over handleidingen en gevarensymbolen terug te vinden is. Net zoals richtlijnen over hoe je incidenten kunt vermijden of hoe je ermee moet omgaan wanneer deze toch gebeuren.
Vergeet niet jezelf te beschermen en persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals aangegeven op de gebruiksaanwijzing. De juiste handschoenen of een veiligheidsbril zijn geen overbodige luxe wanneer je met chemische stoffen werkt. Kom je er toch mee in aanraking? Verwittig dan het Antigifcentrum of bel 112 wanneer het ernstig is.
Ontsmettingsmiddelen bewaar je op een koele, droge plek buiten het bereik van kinderen. Zet ze niet in direct zonlicht of op een vochtige plaats. Giet de producten ook nooit over in andere dragers. Wie meer wil weten over de verschillende onderhoudsnoden en richtlijnen voor zwembaden, kan terecht bij Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals. Zij maakten ook heel wat technische video’s, die handig kunnen zijn om aan je klanten te tonen.