Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Naar een water- en energiebewust zwembad
De formules van de simulator werden door een spin-off van de Universiteit Gent opgesteld en uitgebreid in de praktijk gevalideerd.

Naar een water- en energiebewust zwembad

Meer dan ooit werden zwembadbouwers de voorbije jaren geconfronteerd met kritische vragen over het energieverbruik van hun producten. In het licht van de herhaalde droge zomers en de bijbehorende angst voor watertekorten, durven sommige eindklanten ondertussen zelfs het waterverbruik in vraag te stellen. Niet geheel onterecht, natuurlijk, al hoeft een zwembad echt geen water- of energieverslindend iets te zijn. Met de nieuwe T&A Energy Simulator hebben zwembadbouwers dé tool in handen om dat zwart op wit te bewijzen.

Onder andere de installaties, de afdekking, het klimaat en het zwemgedrag bepalen het water- en energieverbruik van een zwembad.

“De vraag hoeveel een zwembad precies verbruikt, kent geen eenduidig antwoord”, vertelt Joeri Dils, zaakvoerder van T&A Group. “Er zijn nu eenmaal heel wat factoren die de eindsom beïnvloeden. De energie-efficiëntie van toestellen – datgene waarvoor eindklanten traditioneel wel oog hebben – is uiteindelijk maar één aspect. Daarnaast speelt het gebruik een belangrijke rol. Zwem je het hele jaar door, of enkel in de warmste zomermaanden? Telkens een uurtje in de voormiddag of een hele namiddag lang? En, veel belangrijker nog, dek je het zwembad meteen na het zwemmen ook weer af? We weten namelijk dat een goede zwembadafdekking een aanzienlijke impact heeft op zowel het energieverbruik van het zwembad als op het aandeel verdamping en, bijgevolg, het waterverbruik.”

Bij gebrek aan een afdekking wordt vooral veel meer energie besteed aan verwarming.

Online energiesimulator

Hoe groot die impact precies is, en in welke cijfers de complexe puzzel van afmetingen, toestellen en gebruik zich concreet vertaalt, kunnen professionele klanten van T&A sinds kort eenvoudig online nagaan. In samenwerking met een spin-off van de Universiteit Gent ontwikkelde T&A Group namelijk een erg complete energiesimulator, beschikbaar via de klantenpagina’s van zowel T&A als Walter Pools. Daarbij worden onder meer de afmetingen, constructie en bekleding van het zwembad, de eigenschappen en regimes van de diverse toestellen, de eventuele aanwezigheid van pv-panelen, de ligging van het project en de gemiddelde weersomstandigheden van de laatste tien jaar op die locatie, de keuze voor een specifieke afdekking, en alle informatie rond het zwemseizoen en gebruik in rekening gebracht.

“De achterliggende formules werden door een spin-off van de Universiteit Gent opgesteld en vervolgens uitgebreid in de praktijk gevalideerd. Daaruit bleek dat de berekening in 97% van alle gevallen klopt. De simulator geeft met andere woorden een erg accuraat beeld van zowel het water- als het energieverbruik van een zwembad. Zwembadbouwers hoeven niet meer te gissen, maar kunnen hun klant snel en eenvoudig een uitgebreid en objectief pdf-rapport voorleggen.”

Voor een zwembad van 10×3 meter kan de kost voor water al meer dan 400 euro verschillen.

Impact van de zwembadafdekking

In de simulator kunnen op vandaag alle afdekkingen en gerelateerde producten zoals beweegbare bodems van T&A geselecteerd worden. De producten van Walter Pools worden nog gevalideerd en zullen vanaf het najaar in de tool beschikbaar zijn. 

“Op het einde van de rit geeft de simulator telkens de resultaten met en zonder afdekking, en die vergelijking is best sprekend. Zonder afdekking ligt het energieverbruik al snel een factor vier hoger, en voor een zwembad van 10×3 meter kan ook de kost voor water al meer dan 400 euro verschillen. Al hangt dat uiteraard ook enorm af van hoelang de afdekking precies open ligt. Wie zijn zwembadafdekking meteen na gebruik weer sluit, zal aanzienlijk meer besparen dan iemand die het zwembad een hele dag open laat liggen.”

Wie vooral de impact van verschillende types afdekkingen wil vergelijken, kan in de tool dan weer eenvoudig terugkeren en een ander product selecteren. “Je hoeft daarvoor heus niet alle gegevens opnieuw in te vullen”, verzekert Dils. 

Mits een juiste dimensionering van de buffertank hoef je weinig tot geen extra leidingwater meer in het zwembad te pompen.

Slim waterbeheer

Voor zij die het waterverbruik van het zwembad tot quasi nul willen reduceren, heeft Dils trouwens nog een tip. “Hoe minder het zwembad open ligt, zeker op de warmste momenten van de dag, hoe minder water er uiteraard zal verdampen, maar daarnaast kun je ook slim gebruikmaken van regenwater. Traditioneel zal het overtollige water bij een regenbui via de overloop namelijk rechtstreeks naar de riolering aflopen. Wie het opvangt in een buffertank, daarentegen, kan het nadien opnieuw aanwenden om verdampingsverliezen te compenseren. Mits een juiste dimensionering van de buffertank hoef je zo weinig tot geen extra leidingwater meer in het zwembad te pompen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details