Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
“Lekker ravotten in chloorvrij water”
“We hebben een extra baan toegevoegd aan het wedstrijdbad.” (Beeld: Wiltsangh fotgrafie Erik Karst maart 2023 (6)).

“Lekker ravotten in chloorvrij water”

Titus Mennen heeft een rijk zwembadverleden en is op dit moment directeur van Sportbedrijf Nunspeet, waarvan Sportief Recreatiecentrum De Wiltsangh onderdeel is. Hij vertelt over zijn ideaalbeeld van publieke zwembaden. “Wij zetten in op bewegen en sport en gebruiken onder andere recreatie als middel: met veel verschillende glijbanen, een wedstrijdbad met een beweegbare bodem, en een chloorvrij doelgroepenbad. Een echte parel voor de gemeente Nunspeet en de Veluwe!” 

Spiksplinternieuw zwembad

Sportief Recreatiecentrum de Wiltsangh is een spiksplinternieuwe locatie. “Bouwen doe je één keer, en als het dan af is heb je er daarna zo’n veertig jaar plezier van”, vertelt Mennen. “Daarom hebben we gekeken naar ontwikkelingen waarop we ook in de toekomst in kunnen spelen. Zo is ons doelgroepenbad het eerste chloorvrije bad ter wereld. En hebben we een extra baan toegevoegd aan het wedstrijdbad. Daarnaast zijn de nieuwe glijbanen zo leuk, dat je er nooit genoeg van krijgt. We hebben met deze nieuwbouw alles in het werk gesteld om onze tijd voor te zijn en te blijven. En daarmee echt te bouwen voor de toekomst.”

Uitvinder van het chloorvrij zwemmen: Maarten Keuten (firma Hellebrekers). (Beeld: Wiltsangh fotgrafie Erik Karst maart 2023 (9)).

Een wedstrijdje glijden

Eén van de leukste voorzieningen van het nieuwe zwembad? Een glijbaan met een snelheidsscore én touchpoints die samen jouw ranking bepalen. “Als je een aantal keer van een glijbaan gaat zonder leuke extraatjes, dan heb je het snel gezien. Bij onze nieuwe glijbaan kun je onderweg tien touchpoints aanraken. Eenmaal beneden aangekomen, zie je een scorebord waarop je tijd staat en je plaats in de ranking. Het brengt een constante competitie met zich mee die steeds blijft uitdagen.”

Fonteinfeest

Nog zo’n leuke toevoeging: een interactieve camera die spelletjes projecteert op de beweegbare zwembadbodem. “Het lijkt daardoor alsof we samen over de bodem van de oceaan lopen. Verschillende geprojecteerde visjes komen op ons af en gaan weg zodra we dichterbij komen. Op de beweegbare bodem zijn ook twaalf ledlampen. In iedere ledlamp zit een fontein. Die kunnen allemaal apart van elkaar sproeien.”

En ook aan extra interactieve pret is gedacht: “Als een kind een blauwe bal naar een fontein schiet, dan licht de fontein in een blauwe kleur op. Daarbij spuit de fontein volop water. Het is prachtig om te zien hoe dit een positieve invloed heeft op de beleving van het kind.  En dat met oneindig veel speelplezier! De spellen zorgen namelijk steeds weer voor uitdaging waarbij we rekenen op regelmatige nieuwe spellen”, aldus Mennen.

De glijbaan met een snelheidsscore én touchpoints! (Beeld: Wiltsangh fotgrafie Erik Karst maart 2023 (7)).

Chloorvrij bad

Ken je dat gevoel dat je rode ogen krijgt en moet hoesten als je in het zwembad bent geweest? Dan kan het zijn dat je last hebt van het chloorgehalte. “In ons chloorvrije doelgroepenbad zit de kwaliteit van kraanwater. Het is het eerste chloorvrije zwembad ter wereld en geeft veel extra’s qua beleving, duurzaamheid en milieutechnische redenen. Op dit moment is het een pilot, de resultaten tot nu zijn uitstekend en wellicht dat het concept zich in de toekomst verder uitbreidt, binnen onze accommodatie en misschien wel over de hele wereld.”

De beweegbare bodem met twaalf ledlampen en in iedere ledlamp een fontein die allemaal apart van elkaar kunnen sproeien. (Beeld: Beweegbare bodem).

A, B, C: dat zwemdiploma neem je mee!

“We zijn continu op zoek naar manieren om het behalen van het Zwem ABC leuker te maken en kinderen en ouders te stimuleren om het volledige diploma te behalen”, vertelt Mennen. Zo wordt er hard gewerkt aan een zwemlesconcept dat samenwerkt met de dieren op de Veluwe. “Dieren van de Veluwe zijn zichtbaar in ons recreatiebad. Op deze manier werd Kiki de kikker geboren: een vrolijke vrouw die als enige dier kan zwemmen. Samen met de andere dieren maakt ze toffe avonturen mee. Kinderen behalen medailles en stickers, en zo stimuleren we het behalen van het Zwem ABC. Qua watergewenning zal de interactieve beweegbare bodem ook een mooie rol vervullen in plezier en beleving.”

“Daarnaast weten we dat het behalen van je A-diploma vaak voelt als een verplichting. We zien dit graag anders: daarom zijn we van plan om voor het schoolzwemmen over te gaan naar interactieve Swim2Play bewegingslessen, waarbij kinderen aan water wennen en spelenderwijs zwemvaardiger worden. Zo werken we aan de transitie van het verplichte nummertje dat je eerst je zwemdiploma’s moet halen, voordat je een andere sport beoefent. Want lekker ravotten in het water, doe je vanuit plezier!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details