Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Het duurzaamste zwembad van Nederland
De wedstrijdzaal met 25×21 meter wedstrijdbad is voorzien van een beweegbare bodem.

Het duurzaamste zwembad van Nederland

In Rijssen is het oude zwembad de Koerbelt vervangen door nieuwbouw. De gemeente Rijssen-Holten schakelde adviesbureau OLCO in voor een haalbaarheidsstudie. Dat bleek een succes: in 2017 werd OLCO gevraagd het bouw- en projectmanagement op zich te nemen en het nieuwe zwembad te ontwikkelen tot het meest duurzame zwembad van Nederland. Mark Westra, directeur-eigenaar bij OLCO, vertelt over dit duurzame project. 

Multifunctionele zwemzaal met 25-meter doelgroepenbad.

Het zwembad is in juni 2023 opgeleverd en inmiddels volledig open voor het publiek. Het ligt op een bijzondere plek in Rijssen, middenin de natuur. “Het zwembad past heel natuurlijk in de omgeving”, vertelt Westra. “Overal om je heen en in het zwembad zie je mensen bewegen of sporten. Ook het gebouw zelf voelt heel open en strak. Het is hoogwaardig ingepast en een architectonisch juweeltje.”

Duurzaamheid centraal

De gemeente was duidelijk over de doelstelling van dit project: duurzaamheid staat centraal. “De Koerbelt moest het meest duurzame zwembad in Nederland worden. En daarnaar hebben we gehandeld. Het zwembad is zelfvoorzienend en in de toekomst hopelijk ook energiepositief. Zonnepanelen op het dak leveren energie en zogenoemde heatpipes warmen het gebouw en water op”, zegt Westra. 

Maar dat is nog niet alles. Dankzij een innovatief systeem van accu’s worden warmte en energie opgeslagen, waardoor het zwembad niet meer afhankelijk is van het elektranet. Daarnaast heeft het zwembad een eigen waterbron. “Hierdoor kan het zwembad uit eigen voorraad het water verversen.”

De toepassing van hoge ruimtes, grote kozijnen, lichte materialen en kleuren zorgt voor ruimtelijke beleving en een relatie met de omgeving.

Biobased accusysteem

Het accusysteem is een primeur voor Nederland. “Voor dit project hebben we innovatieve biobased accusystemen toegepast, die de duurzaam opgewekte energie en warmte een lange periode kunnen opslaan. In deze accu’s zitten geen zware metalen zoals lithium, het is dus een zeer duurzame opslag. En het mooiste? De accu’s worden opgeslagen in een energiekelder half onder de grond, die in het landschap opgaat”, zegt Westra. 

Peuterbaden met diverse speelelementen en waterdieptes.

Op naar een energiepositieve toekomst

In de toekomst wordt het zwembad hopelijk energiepositief. Dat is afhankelijk van de bezoekers en het klimaat. “De bezoekersstroom en het aantal bezoekers verschillen enorm tussen de zomer en winter. In de zomer heb je al snel een aantal duizend bezoekers die buiten kunnen zwemmen. In de winter komen minder mensen en is meer energie nodig om het binnenklimaat op peil te houden. Dit kost meer energie en heeft invloed op de energiebalans van de opwekking en accu’s. Het zwembad is grotendeels zelfvoorzienend, maar of het ook energie gaat opleveren, is nog afwachten.” 

Vanuit de horeca is er uitzicht op de zwemzalen, het buitenbad en de ligweide.

Duurzame samenwerking

“Het is een uniek project voor de gemeente, maar wij proberen in onze projecten partijen te inspireren om verder te durven denken en handelen. Wij willen met maatschappelijk vastgoed, zoals een zwembad, vooroplopen. De Koerbelt is een publiek gebouw en dus mogelijk gemaakt met maatschappelijke middelen. We vinden het daarom extra belangrijk om een stapje verder te denken en buiten de gebaande paden te treden. We zijn erg blij dat het, ondanks alle uitdagingen van de afgelopen jaren, toch is gelukt om dit duurzame en architectonisch hoogwaardige zwembad te realiseren. Het is onze rol om alle experts aan elkaar te koppelen en samen te laten werken om uitdagende doelen te behalen. Want zo’n eindresultaat bereik je alleen met een compleet team, dat vertrouwen heeft in elkaar. En dat is hier zeker gelukt”, aldus Westra 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details