Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
De juiste waterbehandeling voor optimaal zwemcomfort
In openbare zwembaden, zoals het Neptunium in Brussel, is het monitoren van de waterkwaliteit essentieel.

De juiste waterbehandeling voor optimaal zwemcomfort

Of het nu om een particulier of openbaar zwembad gaat, niets is zo vervelend als troebel zwembadwater. Een goede waterbehandeling is essentieel voor het handhaven van de kwaliteit ervan. Het water filteren en desinfecteren is dus de boodschap. Waar traditioneel vooral chloor werd ingezet als ontsmettingsmiddel, is de laatste jaren een evolutie merkbaar naar meer natuurlijke en milieuvriendelijke oplossingen. Automatische meet- en doseersystemen vergemakkelijken bovendien de analyse van het water en het toedienen van de juiste hoeveelheid ontsmettingsmiddelen. 

Proper water is een must voor een optimale zwembeleving, zowel in openbare als privézwembaden.

Proper water is een must voor een optimale zwembeleving, zowel in openbare als privézwembaden. Nochtans is kraakhelder water geen sinecure. Schadelijke bacteriën, zonnecrèmes, aarde, zure regen, algen en zo meer hebben nefaste gevolgen voor het zwembad en moeten correct worden aangepakt. Dat doe je niet alleen met de juiste waterbehandeling, maar ook door het zwembad regelmatig te onderhouden.

Er bestaan heel wat behandelingsmethoden voor het zwembadwater. De klassieke waterbehandeling met chloor wordt nog vaak toegepast. Toch zien we de laatste jaren een evolutie naar minder chloorgebruik, met de toediening van broom of ozon en met systemen als zoutelektrolyse en hydrolyse. Soms worden ook uv-lampen gebruikt ter aanvulling. Waarop je als zwembadprofessional moet letten, is dat het water niet alleen gedesinfecteerd moet worden, maar ook geoxideerd. Een oxidator zal namelijk de verontreinigingen in het water chemisch vernietigen.

Behandeling met chloor

Chloor blijft een veel gebruikte methode om het water van privé- en openbare zwembaden te behandelen. Het is een goedkoop middel om een bad te reinigen en desinfecteren en doodt efficiënt algen en schadelijke bacteriën. De eindklant kan manueel aan de slag gaan met chloortabletten of gebruikt een automatisch doseersysteem dat alle chemicaliën regelt. Deze oplossing laat een accuratere dosering toe, waardoor doorgaans minder chloor aan het water wordt toegevoegd. Dat is aangenamer voor de zwembadgebruiker en beter voor het milieu wanneer er water geloosd wordt. Omdat een automatisch systeem continu de chloorconcentratie en de zuurtegraad (pH) meet, is de waterbalans steeds in orde.

Het zwembad proper houden, zowel de wanden als de bodem, is eveneens belangrijk om helder water te krijgen. (Beeld: istock)

Ook bij zoutelektrolyse heb je chloor

Het toedienen van chloor kan irritaties opwekken aan de ogen en de huid, en bij verkeerd gebruik leidt het tot een sterke, onaangename geur. Daarom zoeken steeds meer eindklanten naar alternatieve oplossingen met minder chloor. Een ervan is het gebruik van broom als ontsmettingsmiddel. Dit product is geurloos en geschikt voor chloorgevoelige mensen. Het desinfecteert efficiënt en maakt het water zacht, maar broom is wel duurder dan chloor.

Wil je met meer natuurlijke producten werken, dan is zoutelek­trolyse een goed alternatief. Bij zoutelektrolyse wordt namelijk geen chloor maar wel zout toegediend aan het water. De gebruikte techniek is evenwel gelijk aan die van chloordosering. Door de elektrolyse splitst het zout in natrium en chloor. Deze oplossing is dus niet chloorvrij. Het garandeert een juiste dosering en het water is zachter, waardoor het tot minder irritaties leidt. Zoutelektrolyse is een gesloten systeem, waarbij de aangemaakte chloor na desin­fectie terug verandert in zout. De initiële investering van deze oplossing ligt hoger, maar de kosten bij gebruik zijn lager en dit systeem vraagt weinig onderhoud. Een belangrijk aandachtspunt is wel het corrosieve karakter van zout, met nefaste gevolgen voor zwembadonderdelen, zelfs bij bepaalde types roestvrij staal.

Hydrolyse, een wondermiddel?

Om chloorarm te werken, is hydrolyse een geschikte oplossing. Bij hydrolyse wordt water gesplitst in zijn natuurlijke elementen door een chemische reactie met behulp van elektriciteit. Deze elementen, waaronder zuurstof en ozon, werken als oxidator en als ontsmettingsmiddel: ze elimineren micro-organismes en organisch materiaal. Hoewel dit systeem vaak als honderd procent natuurlijk wordt beschreven, blijft het een samenspel van chemische elementen. Bij hydrolyse wordt ook zout gebruikt en zit er dus nog steeds chloor in het zwembadwater, al ligt dit beduidend lager. Hydrolyse is bovendien een duur systeem.

De laatste jaren is er een evolutie naar minder chloorgebruik met toediening van broom of ozon en met systemen als zoutelektrolyse en hydrolyse.

Alternatieve methoden

Naast bovengenoemde waterbehandelingen zijn er nog systemen op de markt, die zo min mogelijk chemicaliën inzetten. Zo gebruiken uv-lampen de kracht van ultraviolet licht om bio-organismes te doden. Hoewel dit een milieuvriendelijke oplossing is, blijft een bijkomende ontsmetting noodzakelijk omdat het uv-licht geen oxiderende werking heeft. Het kan dus geen vetten, eiwitten of andere opgeloste stoffen afbreken. 

Tot slot wordt soms gekozen voor ozon. Het heeft een goede oxiderende werking en inactiveert effectief bacteriën, virussen en parasieten. Al blijft een behandeling met ozon precisiewerk en moet hiermee heel voorzichtig omgesprongen worden. In hoge concentraties is het namelijk bijzonder schadelijk voor de gezondheid.

Het belang van filteren en schoonmaken

De verschillende behandelingssystemen zijn noodzakelijk om het zwembadwater helder te krijgen. Al mag het belang van een goede filterinstallatie niet onderschat worden. Er bestaan verschillende soorten filters die onzuiverheden, zoals zand, vuil, algen en organisch materiaal, verwijderen. Een filterpomp moet lang genoeg draaien om al het water door de filter te laten stromen. Adviseer je klanten dus om niet te zuinig om te springen met de filterpomp. Voor een gezonde waterkwaliteit is sowieso voldoende circulatie nodig. Dit garandeert namelijk dat de toegevoegde reinigingsproducten gelijkmatig verdeeld worden in het zwembad.

Raad je klanten daarnaast aan om het zwembad regelmatig schoon te maken, zowel de wanden als de bodem. Dit kan manueel met een borstel of automatisch met een zwembadrobot. Met een schepnet verwijdert je klant makkelijk bladeren en kleine takken. Een goede zwembadafdekking garandeert dan weer dat al het schoonmaakwerk niet voor niets is. Voor een zorgeloos zwembadseizoen plan je het best een regelmatig nazicht bij je klanten in. Zo controleer je of alle toestellen correct werken en kun je met je eindklant bovenstaande tips nog eens overlopen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details