In sportpark De Wiltsangh in Nunspeet komt binnenkort het eerste chloorvrije zwembad in Europa. Maar een zwembad bouw je niet zomaar. Joyce de Haan van RBI Corriosons BV vertelt op welke details je allemaal bedacht moet zijn. “Je moet zelfs rekening houden met welke soort rvs je gebruikt.”
Samen met haar collega René Wouts is De Haan verantwoordelijk voor de risico-inspectie van zwembaden. Met de Risk Based Inspection, of RBI-methode, maken ze een risico-analyse en vertalen dit in een rapport. Bedrijven kunnen hiermee aantonen dat zij zich aan de richtlijnen houden. “Tijdens en na de bouw van een zwembad controleren wij of de juiste materialen op de goede plekken gebruikt worden. Normaal rvs kan bijvoorbeeld niet tegen chloordampen in combinatie met hoge temperaturen. Bij zwembaden moet je daarom speciaal rvs gebruiken”, legt De Haan uit.
“Je vindt rvs tegenwoordig in de kleinste dingen. Denk aan bouten, moeren en schroeven, maar ook speakers en lampen kunnen rvs bevatten. Als het metaal blootgesteld wordt aan chloordampen in combinatie met hoge temperaturen, kan het scheuren. Dat zie je niet altijd met het blote oog, wat het heel gevaarlijk maakt”,
vertelt De Haan.
Het bedrijf is niet alleen betrokken bij nieuwbouwprojecten. Elk jaar controleren zij bij meer dan 300 zwembaden de stand van zaken. “Die jaarlijkse controle is nodig omdat er altijd nog iets mis kan gaan. Op sommige plekken komen we al jaren, maar halen we nog steeds rvs uit bevestigingsmiddelen. Veel baden zijn bezig met duurzaamheid en plaatsen nieuwe ledverlichting. Er kan dan zo een stukje rvs doorheen glippen. Als we rvs tegenkomen, verwerken we dat in ons rapport, zodat zwembaden het op tijd vervangen. Gevaar zit namelijk al in een klein scheurtje.”
“Wij focussen ons niet alleen op het zwembad zelf, maar ook op kleedkamers en andere afgesloten ruimtes aangrenzend aan de zwemzalen. Als in de toekomst de bouwsituatie verandert, kan er meer metaal last hebben van chloordampen. Daarom nemen we in onze rapporten ook de ruimtes mee waar mogelijk een zwembadatmosfeer kan ontstaan.”
Wouts weet door zijn jarenlange ervaring precies hoe hij zijn rapporten in begrijpelijke taal moet schrijven. “Een leek moet het kunnen begrijpen. Al die onduidelijke rapporten en adviezen belanden snel in een la. Door alles concreet op te schrijven, kunnen bedrijven het ook echt gebruiken.”
Het belang van deze inspecties wordt gelukkig steeds serieuzer genomen. “We helpen regelmatig bij inspecties in het buitenland en hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe adviesrichtlijnen voor de markt. Zo kunnen we echt een steentje bijdragen aan de veiligheid in de zwembadenindustrie. De wetgeving verandert elke keer weer, maar veiligheid blijft vooropstaan. Speciaal rvs en staal zijn ideaal voor zwembadomgevingen, maar hebben ook een levensduur. Regelmatig inspecteren en op tijd ingrijpen blijven dus altijd belangrijk.”