Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Bijzonder materiaal in buitengewone omstandigheden
Bij project De Wiltsangh zijn Troldtekt houtwolcementpanelen met fijne vezel geleverd in naturel crème én in mosgroen RAL 6005.

Bijzonder materiaal in buitengewone omstandigheden

Troldtekt akoestische panelen met een levensduur van zeventig jaar: het materiaal dat gebruikt is voor de plafond- en wandbekleding bij project De Wiltsangh in Nunspeet. Joep van Berkel, productspecialist bij Isolco, vertelt meer over het duurzame materiaal. “Troldtekt panelen zijn probleemloos te installeren bij een vochtgehalte van 98 procent, in combinatie met hoge temperaturen. Dat is een van de redenen waarom de aannemers met ons wilden samenwerken.” 

De levensduur van Troldtekt panelen is een mensenleven lang.

Van Berkel was blij met het nieuws dat Isolco onderdeel mocht zijn van het project. Het bedrijf biedt de duurzame keuze waarvoor De Wiltsangh graag wilde kiezen. “Ons bedrijf biedt een breed scala aan houtwolcement- en combipanelen. Van akoestische tot thermische isolatie: we kunnen iedereen helpen. Voor onze akoestische panelen gebruiken we het materiaal van Troldtekt. Zij zijn op dit moment de grootste producent van houtwolcement in Europa. De natuurlijke eigenschappen van het hout maken dit materiaal ademend. Deze panelen kunnen vocht opnemen en afgeven, en zijn daarom ideaal voor plafond- en wandbekleding in natte ruimtes, zoals zwem­baden. Het kan namelijk niet schimmelen.”  

De mosgroene panelen passen perfect in het totaalontwerp.

Houtwolcement in een nieuw jasje

Isolco is gespecialiseerd in houtwol­cement. Het is een product dat al meer dan een eeuw wordt verkocht, maar mensen vinden het vaak niet echt mooi. Van Berkel vertelt: “Daarin proberen wij verandering te brengen. Houtwolcement is een beproefd product: we gebruiken het omdat het ontzettend sterk is. Op dit moment zetten we ons in om te laten zien dat wand- of plafondbekleding met houtwolcement ook heel speels, strak of modern kan zijn. Bijvoorbeeld door het gebruik van patronen, kleuren en verschillende vezelbreedtes. Zo is er bij De Wiltsangh een speciale kleur groen gebruikt, die de panelen laat passen in het totaalontwerp. Je merkt meteen het verschil in de uitstraling.”

Troldtekt panelen kunnen vocht opnemen en afgeven, en zijn daarom ideaal voor plafond- en wandbekleding in bijvoorbeeld zwembaden.

Circulair materiaal

Met Troldtekt biedt Isolco panelen in het hogere segment, waar levensduur een belangrijk onderwerp is. “De levensduur van deze panelen is een mensenbestaan lang. Als de kleur niet mooi meer is, kunnen de platen later gespoten worden, maar de platen zijn ook demontabel en kunnen op andere plekken opnieuw ingezet worden. In de praktijk passen bedrijven het hergebruik van de panelen nog niet vaak toe, maar het is wel zeker mogelijk”, zegt Van Berkel. “Troldtekt recycleren kan volgens het cradle-to-cradle-principe. Troldtektpanelen zijn cradle-to-cradle-gold gecertificeerd. In de producten die het bedrijf aanlevert, zitten geen schadelijke bestanddelen. De verf die we hebben gebruikt, bevat geen schadelijke stoffen. Dat is echt een belangrijk aspect voor dit project: het blijft mooi en puur natuur.”

De panelen in naturel-crème in combinatie met het blanke hout geven het zwembad een moderne uitstraling.

Niet de makkelijkste weg

Uiteindelijk kiezen gebouweigenaren en architecten de materialen voor hun projecten. Daarom is het belangrijk om de juiste ambassadeurs te vinden. “Wij focussen ons écht op duurzaam zijn. We gebruiken voor de productie van Troldtekt bijvoorbeeld geen gas, maar draaien volledig op eigen groene en hernieuwbare energie. Alle wegen die leiden naar duurzaamheid, proberen wij te bewandelen. Het is niet de makkelijkste weg. Mensen willen namelijk het liefste alles op de meest goedkope manier. Duurzame materialen zijn helaas nog niet altijd het goedkoopst. Maar op de lange termijn, over de gehele levensloop, haal je de investering er altijd uit. Om dat mogelijk te maken, moeten we samenwerken met architecten en gebouweigenaren die ook voor duurzaamheid durven te kiezen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details