Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Lange levensduur door zelf ontwikkelde technieken
De verlichtingsoplossingen van EVA zijn oorspronkelijk ontworpen voor grotere wedstrijdbaden en bieden perfecte verlichting die de bodem van het zwembad bereikt.

Lange levensduur door zelf ontwikkelde technieken

Als het gaat om verlichtingssystemen, zijn er maar weinig omgevingen die grotere uitdagingen stellen dan zwembaden. De effecten van warmte, vochtigheid en chloor op verlichting worden vaak over het hoofd gezien. EVA Optic erkent deze invloedrijke factoren en heeft hoogwaardige led-onderwaterverlichting ontwikkeld die specifiek is ontworpen om te gedijen in deze veeleisende omgeving. 

De verlichtingsoplossingen van EVA zijn oorspronkelijk ontworpen voor grotere wedstrijdbaden en bieden perfecte verlichting die de bodem van het zwembad bereikt. Voor zwemmers en badmeesters biedt dat veel voordelen. Jan van Loon, directeur van EVA, legt uit welke specifieke technieken de levensduur van de EVA onderwaterverlichting fors verlengen. “Ten eerste zijn al onze lampen aan de achterkant watergekoeld. De gehele lamp is afgesloten met een thermische hars, wat zorgt voor efficiënte werking en een verlengde levensduur. De armatuur en zijn elektronica (driver en voeding) zijn gescheiden van elkaar.” 

Daarnaast kennen alle EVA ledlampen een zelf ontwikkeld automatisch temperatuursysteem (ATS). Deze innovatieve technologie stelt de armatuur in staat om haar eigen temperatuur te regelen. Wanneer de temperatuur van de leds te hoog wordt, dimmen de leds automatisch iets terug totdat er een balans wordt bereikt tussen de omgevingstemperatuur en de ledtemperatuur. “Die onmerkbare aanpassing zorgt voor een langere levensduur”, vertelt Van Loon. 

De driverfunctionaliteit zorgt voor een consistente lichtopbrengst gedurende de gehele levensduur van het product.

Constante lichtopbrengst

“Na verloop van tijd neemt de lichtopbrengst van een lichtbron meestal af”, gaat Van Loon verder. “Om dit tegen te gaan, maken we gebruik van Constante Lichtopbrengst (CLO) in onze ledverlichting. Deze driverfunctionaliteit zorgt voor een consistente lichtopbrengst gedurende de gehele levensduur van het product.”

De vierde door EVA LED toegepaste techniek is de intelligente vermogensbeheertechnologie. “Die elimineert lichtverlies en handhaaft een constante lichtopbrengst voor onze multigekleurde RGBW-verlichtingsoplossingen. IPC zorgt ervoor dat elke kleur of combinatie altijd 100% van het beschikbare vermogen gebruikt. Door de stroom alleen naar de werkende leds te leiden in plaats van naar alle leds in de lamp, bereiken we maximale efficiëntie.”

Gemaakt van ABS in plaats van zijn voorganger Q2 van roestvrij staal, en deze nieuwe onderwaterlamp is ook voorzien van de bewezen waterkoelingstechniek.

Voorop blijven lopen

Alle technieken zijn door Van Loon en zijn team zelf ontwikkeld in Zwartsluis. Van Loon is trots op het feit dat EVA werkelijk iedere stap in het productieproces in eigen hand houdt. “We verkennen voortdurend nieuwe technieken om de zwemervaring te verbeteren. We integreren onze innovaties in onze productiemethoden, waardoor we voorop kunnen blijven lopen in de zwembadwereld. Goed voorbeeld hiervan is ons gebruik van 3D-printing, die ons ongeëvenaarde creatieve vrijheid biedt voor productontwerp, prototyping en zelfs productie.”

EVA streeft naar volledige controle over ieder aspect van het productieproces. Van Loon: “Onze interne Pick & Place-afdeling produceert onze led-printplaten volledig zelf. De componenten worden grondig gecontroleerd met behulp van een X-ray machine, wat zorgt voor hoogstaande kwaliteit tot op het niveau van individuele onderdelen.”

Er zijn in de afgelopen jaren aanzienlijke investeringen gedaan om de productie­faciliteiten uit te breiden, niet alleen om de productprestaties en efficiëntie te verbeteren, maar ook om de beschikbaarheid en levertijden van de componenten te optimaliseren. Bovendien streeft EVA naar een zo schoon mogelijk productieproces met oog voor een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. “Ledverlichting levert aanzienlijke energiebesparingen voor zwembaden op”, zegt Van Loon. “Dan moeten we zelf ook het goede voorbeeld geven.”

De SubAqua-serie is vanaf 2023 beschikbaar en de nieuwe reeks biedt verschillende varianten: een model van 25W, een model van 40W (mono), en een model van 50W RGBW.

SubAqua: het beste van twee werelden
EVA produceerde in de afgelopen jaren de A-serie onderwaterverlichting voor openbare zwembaden en de RX-serie onderwaterverlichting voor privézwembaden. De sterke punten van beide series en de nieuwste technieken op het gebied van led-technologie zijn samenbracht in één nieuwe serie onderwaterverlichting voor zowel de openbare als de privézwembaden: de EVA SubAqua serie onderwaterverlichting.

De SubAqua-serie is vanaf 2023 beschikbaar en de nieuwe reeks biedt verschillende varianten: een model van 25W, een model van 40W (mono), en een model van 50W RGBW. Eerstgenoemde is zowel in wit als gekleurd licht verkrijgbaar en heeft een satijnen afdekking die ideaal is voor kleinere zwembaden die gelijkmatige verlichting over het hele gebied vereisen. Voor de krachtiger 40W- en 50W-modellen is gekozen voor microprisma afdekkingen, waarmee een krachtige en brede lichtbundel wordt gecreëerd. Deze microprisma afdekking verdeelt het licht effectief over grotere en competitieve zwembaden, waardoor het volledige potentieel van elke lamp wordt benut.

De nieuwste toevoeging aan het EVA SubAqua assortiment is de SubAqua XS (SAXS) onderwaterlamp. Een 10W lamp in zowel een mono als een RGBW variant. Gemaakt van ABS in plaats van zijn voorganger Q2 van roestvrij staal, en deze nieuwe onderwaterlamp is ook voorzien van de bewezen waterkoelingstechniek, wat ook bij de SubAqua XS zorgt voor een maximale levensduur. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details