Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Geen smurfenvoetjes: kleurvaste epoxycoating voor stralend blauw zwembad
Waling Dijkstra met de Zandleven coatings.

Geen smurfenvoetjes: kleurvaste epoxycoating voor stralend blauw zwembad

Een zwembadcoating moet flink wat kunnen hebben. Van chloor tot uv en uiteenlopende lichaamsstoffen die vooral jongere zwemmers achterlaten: die kunnen de zwembadcoating op den duur flink aantasten. Met 155 jaar ervaring in de verfwereld weet Zandleven gelukkig wel hoe je een bestendige coating maakt. Eigenaar Waling Dijkstra en R&D-specialist Johan Dijkstra vertellen over hun zwembadcoatings. 

“Een aantal jaar geleden hebben we de nieuwe generatie zwembadcoating ontwikkeld: Acraton Dolphin”, vertelt Johan. “Deze coating is veel duurzamer en specifiek ontwikkeld om kleurvast te zijn. Onze nieuwe generatie zwembadcoating is uv-bestendig en wordt daardoor minder snel vaal. We hebben nu drie seizoenen met Dolphin gedraaid. En daarvoor hadden we een pilot lopen. En hij werkt uitstekend!” Waling vult aan: “Veel oudere coatings verweren niet alleen, ze kunnen na verloop van tijd zelfs hun blauwe kleur afgeven. Dan krijg je wat wij smurfenvoetjes noemen. Dat wil je natuurlijk niet, en onze coatings doen dat niet.”

Coating van Zandleven.

Waterdichte oplossing

De Acraton Dolphin epoxycoating is meer dan kleurvast. Hij biedt een langdurig sterke en schone ondergrond voor betonnen zwembaden. “De uitgeharde coating heeft geen poriën. Daardoor kunnen bacteriën, algen en schimmels zich niet hechten. En dat is fijn voor degene die het zwembad bij moet houden: het is daardoor makkelijker te onderhouden.” 

“Bovendien is het materiaal kras- en slipvast”, vertelt Waling. “Door die slipbescherming heb je ook nog eens een kleinere kans op uitglijden dan bij veel andere coatings. Met deze coating hebben we al honderden baden in binnen- en buitenland een stuk duurzamer én veiliger kunnen maken. We hopen dat we dat ook nog vele jaren mogen blijven doen. Deze antislip is niet standaard, maar kan verkregen worden door toevoeging van een antislipkorrel.”

In-house productie van coatings.

Nederlandse bodem

Waling is ondertussen al de vierde generatie die aan het roer staat van Zandleven. Hoewel het bedrijf in zijn lange levensduur een internationaal klantenbestand heeft opgebouwd, blijft het sterk gevestigd op de Nederlandse bodem. “Onze coatings worden geproduceerd in Leeuwarden. Daardoor zijn ze direct leverbaar”, zegt Johan. 

Waling voegt toe: “We ontwikkelen onze producten, maken ze, adviseren en begeleiden onze klanten. Tijdens de applicatie komen we persoonlijk langs, en ook inspectie en onderhoud van de coating doen we zelf. Zo kunnen we garanderen dat het bad en onze klanten de beste behandeling krijgen. Het lokale element daarin vinden we ook erg belangrijk. Zo kunnen we snel voor de klant klaarstaan en persoonlijke service bieden.” 

Testbassin van Zandleven.

Goed uit de verf

De waarde van Zandleven voor de regio is ook niet onopgemerkt gebleven. Vorig jaar ontving het bedrijf de koninklijke onderscheiding van Hofleverancier. “We staan al anderhalve eeuw bekend om ons corrosiewerende verfsysteem voor staal. Met die kennis en kunde kunnen we ook de constructies boven en rondom de zwembaden voorzien van de juiste bescherming, in allerlei kleuren.”

Dat laatste geldt ook voor de zwembadcoatings. “Hoewel je meestal blauwe baden ziet, leveren wij verschillende kleuren. En die controleren we in onze testbassins nauwkeurig op hun chemicaliënbestendigheid en kleurvastheid. Zo weten wij zeker dat wij de maximale kwaliteit bieden aan onze klanten en dat mensen nog lang genieten van een kleurrijk bad, zonder blauwe voeten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details