Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Pompen

Evolutie en revolutie in energiezuinige pompen

Al ettelijke jaren is energiezuinigheid het mantra van onze tijd. Productieprocessen, woningen, toestellen,…: allemaal moeten ze energiezuiniger.

bluedrops_1 kopiëren
Naast de technische wand krijgt de nieuwe opleidingsruimte ook een volledig operationeel zwembad.

Tekst | Elise Noyez

Beeld | Blue Drops

16 juli 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Sinds de teloorgang van de terugdraaiende teller zijn zelfs eigenaars van zonnepanelen noodgedwongen attenter op het verbruik van allerlei systemen. Ook de zwembadpomp ontsnapt niet aan een kritische blik.

Volgens Bram Flobert van Blue Drops worden er gelukkig nog steeds bijzondere evoluties gemaakt in het energieverbruik van zwembadpompen. De gespecialiseerde zwembadgroothandel rekent daarvoor onder meer op gerenommeerde fabrikanten zoals Hayward, maar draagt ook onder private label hoogstaande oplossingen aan.

Hayward K-Flo variabelesnelheidspomp.

Van single naar variable speed

De Hayward K-Flo pompen zijn een vaste waarde in het gamma van Blue drops en genieten dankzij het Totally Hayward loyalty programma zelfs een jaar extra garantie. “De K-Flo pompen zijn sterk, robuust en garanderen zelfs aan hoge watervolumes een extreem stille werking. Zout, warmte en chemicaliën hebben op de pomp geen invloed en de extra grote voorfilter met Twist-Lock deksel beperkt en vereenvoudigt het onderhoud. Dat zijn belangrijke troeven voor een pomp. Ook op vlak van energieverbruik leveren de pompen goede prestaties. Bovendien is er voor de professionele installateur, naast de single speed pomp, ook een pomp met variabele snelheid ter beschikking. Dergelijke variabelesnelheidspompen betekenden een aantal jaar geleden de eerste belangrijke evolutie in de energiezuinigheid van zwembadpompen, omdat het vermogen naargelang de noden aangepast kan worden. De K-Flo VSTD laat zo bijvoorbeeld toe om dagelijks tot vijf verschillende programma’s in te stellen.”

De grootste comfortwinst van de B+ Inver Silence pomp zit in de naam: stilte.

Inverter, de revolutie

De eerder recente introductie van de invertertechnologie betekent volgens Bram Flobert echter de ware revolutie inzake energiezuinigheid. “In vergelijking met de al erg efficiënte variabelesnelheidspompen realiseert onze B+ Inver Silence pomp, waarbij het vermogen tussen 40 en 100 procent kan variëren, nog een aanzienlijke besparing. Op een werkingscapaciteit van 80 procent bedraagt de energie-afname bijvoorbeeld amper 429 W. Maken we de vergelijking met een standaard filtratiepomp dan is een energiebesparing van maar liefst zeven maal minder elektriciteit niet onrealistisch.

Dat betekent dat de pomp op amper 1,5 jaar terugverdiend is en dat er gedurende de rest van de levensduur wellicht duizenden euro’s te besparen vallen.”

De capaciteit en het energieverbruik van de B+ Inver Silence pomp kunnen mooi afgelezen worden op het intuïtieve touchscreen met leddisplay. Dat biedt bovendien de mogelijkheid om vier timers per dag te programmeren of om met een enkele klik de backwash te activeren. “Daarnaast hebben we ervoor gekozen om de pomp standaard uit te rusten met een vijfdraadse datakabel enerzijds en een RS485 poort anderzijds”, voegt Bram Flobert nog toe.  

“De eerste laat toe om een rechtstreekse koppeling te maken met bijvoorbeeld waterbehandelingstoestellen van Sugar Valley of andere zwembadbesturingssystemen, de tweede om een connectie te realiseren met een bestaand domoticasysteem. Dat levert voor de gebruiker extra comfort op, zonder dat het van de installateur noodzakelijk veel extra inspanning vergt.” 

De grootste troef op vlak van comfort, valt rechtstreeks af te leiden uit de naam van de inverterpomp: stilte. “Onze inverter­technologie genereert tot 16.000 bereke­ningen per seconde, waarbij elke kerncomponent van de motor nauwkeurig gecontroleerd wordt, opdat optimale, fluisterstille prestaties te allen tijde gegarandeerd
kunnen worden. 

Dat levert opmerkelijke resultaten op: meten we bij heel veel pompen tijdens een backwashcyclus op één meter afstand geluidsniveaus van 60 à 70 dBA – een niveau dat niet alleen storend, maar op lange termijn ook schadelijk is – dan is onze B+ Inver Silence met 36 dBA op vol vermogen amper op te merken. De invertertechnologie betekent met andere woorden niet alleen op energieverbruik, maar ook wat lawaaihinder betreft een ware revolutie.” 


Vaarwel corona, welkom nieuwe ontmoetingsruimte

In het magazijn van Blue Drops in Drongen wordt vandaag de laatste hand gelegd aan een nieuwe kennis- en ontmoetingsruimte voor de professionele zwembadbouwer. “Naast onze kantoren en magazijnruimte, creëren we zo een plek volledig gericht op onze klanten. De ruimte zal namelijk dienstdoen als balie enerzijds en als showroom en trainingscenter anderzijds.”

Het nieuwe uithangbord van de distributeur wordt niet alleen ingericht met een technische wand, maar ook met een volledig operationeel zwembad. “De ruimte zal met andere woorden de sfeer van het eindproduct weergeven. Daarenboven zullen trainingen en productvoorstellingen veel interactiever kunnen gebeuren. In plaats van enkel de ingrepen in de technische installaties te demonstreren, kunnen we ook meteen het resultaat tonen.”

Bram Flobert kijkt alvast reikhalzend uit naar het moment dat de nieuwe showroom officieel geopend kan worden. “Het persoonlijk contact met onze klant is van groot belang. Het voorbije jaar hebben we elkaar weliswaar nog bij afhalingen gezien, maar de ruimte om een product uitgebreid te tonen of bepaalde zorgen te bespreken ontbrak. Vandaar dat we hiervoor nu een optimale context willen creëren. Van zodra de coronamaatregelen het toelaten, staan de deuren van de nieuwe showroom wagenwijd open!” Ook op de aquanale beurs in Keulen, eind oktober, hoopt Blue Drops opnieuw echt contact te maken met de zwembadbouwer. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details