Het in Zwartsluis gevestigde EVA Optic is geen onbekende in de wereld van zwembadverlichting. Sinds directeur Jan van Loon in 2006 op zoek was naar ledverlichting voor zijn marktkraam met brood en banket en hij daarna een bedrijf begon dat exclusief ledverlichting voor zwembaden produceert, zijn er nog maar weinig zwembaden die geen producten van EVA Optic onder en boven water hebben hangen. Toch blijft Van Loon innoveren. Met asymmetrische plafondverlichting presenteert hij een oplossing voor meerdere uitdagingen.
In de vijftien jaar dat EVA Optic bestaat werd het een gevestigde naam in de zwembadenmarkt. Zo levert het bedrijf al sinds 2010 exclusief verlichtingsoplossingen aan Center Parcs. Grote kracht is dat EVA Optic in al die jaren zelf producten is blijven bedenken en doorontwikkelen. Directeur en eigenaar Jan van Loon is de drijvende kracht achter die innovaties.
De jongste loot in het uitgebreide assortiment is de asymmetrische EVAline lijnverlichting. Met dit door Van Loon in eigen huis bedachte en ontwikkelde verlichtingsproduct, dat in een carré buiten de afmetingen van het bad boven de perrons geplaatst wordt, creëren installateurs een optimaal verlicht zwembad. Zonder armaturen boven het wateroppervlak.
“En dat heeft meerdere voordelen”, legt Van Loon uit. “Doordat de overige richtingen niet verlicht worden, heeft het vernieuwde verlichtingssysteem minder lichtbronnen nodig. Dat bespaart op energie- en onderhoudskosten. Tegelijkertijd zijn het installeren en onderhouden van dit nieuwe verlichtingssysteem eenvoudiger en minder tijdsintensief. Installateurs hebben vanaf het perron toegang tot de verlichting en hoeven hiervoor geen gebruik te maken van arbeidsintensieve en kostbare steigerconstructies.”
Doordat de asymmetrische lichtlijn rondom het bad geplaatst wordt, ontstaat een egaal lichtbeeld dat een verblindend effect voorkomt. Dit biedt badmeesters een rustig beeld om de veiligheid in het bad te bewaken, en rugzwemmers een prettige ervaring. Van Loon: “Waar symmetrische lichtbronnen hun licht evenredig in alle richten verspreiden, schijnt de asymmetrische lichtlijn naar één richting. Vanuit een hoek van 30 of 40 graden wordt het complete bad verlicht.”
Hoewel Van Loon ook na vijftien jaar nog steeds zelf met nieuwe ideeën komt en die ook uitgebreid doorontwikkelt, is EVA Optics het spreekwoordelijke schuurtje allang ontgroeid. “Het begint bij ons met een tekening in 3D”, legt Van Loon uit. “En daarbij wordt alle lichtuittreding gesimuleerd in software. Daaruit ontstaat een ontwerp dat we 3D-printen, daarvan een prototype maken, een proefopstelling, en pas als we helemaal tevreden zijn worden er matrijzen besteld en gaan we seriematig produceren.”
Sinds de marktintroductie van EVAline hangt de asymmetrische lichtlijn al in vijf zwembaden en daar zijn zowel medewerkers als zwemmers enthousiast. Van Loon verwacht dan ook dat zijn vondst snel de weg naar andere zwembaden zal vinden. “Het zou me ook niet verbazen als deze manier van verlichten aan gaat slaan bij sporthallen en tennisbanen. Het licht is echt veel prettiger en je hoeft niets meer boven een baan of veld op te hangen.”
Wie de EVAline armaturen eenmaal heeft gezien, vraagt zich meteen af waarom niemand eerder op het idee is gekomen om de lichtbron onder een hoek in het armatuur te plaatsen. Van Loon: “Wat we in feite hebben gedaan, is het nabootsen van indirecte verlichting via een spiegel. Maar dan zonder lichtverlies. En dat de grotere spelers dit niet hebben bedacht, komt omdat zwembaden voor hen een hele kleine niche zijn. Daarin gaan ze niet investeren. Voor ons als kleine partij zijn zwembaden echter een hele grote markt. En ik vind het leuk om nieuwe dingen te bedenken en dan uit te voeren.”