Logisch dus dat het voor zwembaden en (openbare) douches extra uitdagend is om deze ongenode gast buiten te houden. Aquadomo begeleidt zwembadbeheerders bij de preventie, controle en bestrijding.
In 1999 eiste een van de grootste legionella-uitbraken in de geschiedenis 32 doden, in Bovenkarspel in West-Friesland. Met nog eens 206 ernstig zieken toonde de zogenaamde veteranenziekte, veroorzaakt door deze bacterie, haar verwoestende kracht met onzichtbare wapens. Kort nadien – in 2001, om precies te zijn – ontstond Aquadomo, als afdeling van waterbeheersmaatschappij Farys. De missie? Dergelijke rampen in de toekomst helpen voorkomen. Vandaag doet Aquadomo meer dan enkel legionellabestrijding. Het blijft evenwel de belangrijkste functie in zijn dagelijks takenpakket. Van advies en preventie tot waterbehandeling
Door de geldende coronamaatregelen zijn heel wat zwem- en sportcomplexen al lange tijd gesloten. Dat heeft een impact op de waterkwaliteit in sanitaire installaties. Legionella-expert Xavier De Wintere van Aquadomo legt uit: “Stilstaand water in de leidingen kan onder andere lood, koper, ijzer en zink opnemen. Tegelijk vormt zich aan de binnenkant van de leidingen een biofilm, waar microben zoals de legionellabacterie zich graag nestelen. Bij de heropstart is het daarom belangrijk het water te verversen en de kwaliteit ervan nog nauwgezetter te monitoren.”
Als proactieve partner maakt Aquadomo zijn klanten nu al attent op deze uitdaging en vraagt om staalafnames tijdig in te plannen. Het duurt namelijk een tweetal weken voor de resultaten bekend zijn. “Het grote voordeel: we geven niet alleen aan wanneer er een probleem is, we komen ook meteen met de nodige oplossing. We voeren thermische en chemische desinfecties uit, respectievelijk om de legionellabacterie te doden of om meteen ook de biofilm te verwijderen.”
Tijdens de desinfectie zijn de waterinstallaties tijdelijk niet bruikbaar. Soms komt dat erg ongelegen. Voor die gevallen heeft Aquadomo legionellafilters. Door die aan de eindtappunten (zoals douches) te plaatsen, is het water veilig bruikbaar voor de zwembadbezoekers. Een tijdelijke oplossing, die evenwel erg praktisch voor de dag komt. Wanneer de zwemmers zich nog even moeten afspoelen bijvoorbeeld, zonder risico op het inademen van schadelijke aerosolen.
De membraanfilters met een poriegrootte van 0,15 µm houden de legionella’s tegen zonder al te veel druk weg te nemen. Ze filteren ongeveer 5.000 liter water en zijn eenvoudig vervangbaar. Hun discreet design in chroom en wit valt bovendien niet op. Geen permanente oplossing, wel een handige manier om in alle veiligheid een periode te overbruggen tot een grondige desinfectie kan plaatsvinden.
Recent voegde Aquadomo een online platform toe aan de dienstverlening. Dat maakt de regelmatige controles en vooral de registratie en communicatie hiervan een pak eenvoudiger. “Uiteraard nemen wij de controles, stalen en opvolging met plezier voor onze rekening. Deze app heeft onze eigen workflow aanzienlijk verbeterd. Wie dit liever in eigen beheer doet, kan dezelfde app gebruiken. Het systeem wijst zichzelf uit. Het maakt komaf met de rompslomp van vroeger: papieren logboeken bijhouden, uitzoekwerk, het beheer opvolgen en zo meer”, zegt Xavier nog. “Via de digitale weg krijgt iedereen per e-mail melding van wanneer hij of zij wat moet doen. De beheersmaatregelen, analyseverslagen, foto’s, plannen en tekeningen komen meteen in de cloud terecht. Geen zoekwerk meer tussen papieren, en altijd wettelijk in orde. Zo eenvoudig kan legionellabeheer zijn.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Aquadomo.
Contact opnemen