Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Technologische evolutie in publieke zwembaden
Vooral softwarepakketten in Nederland zetten in op een leerlingenvolgsysteem of de koppeling daarmee.

Technologische evolutie in publieke zwembaden

Digitale kassasystemen, webshops, automatische toegangscontrole … Digitale toepassingen zijn niet langer een luxe maar een absolute noodzaak bij het beheer en de uitbating van een zwembad. Zowel in kleine lokale zwembaden als in de grote zwemparadijzen speelt software een cruciale rol bij het stroomlijnen en automatiseren van processen. 

Verschillende aanbieders, zowel in Nederland als in Vlaanderen, spelen in op die trend en ontwikkelen steeds meer geavanceerde toepassingen van software voor de zwembadbranche. De meeste hebben een digitaal kassasysteem als basisfunctie en daaraan gekoppeld bijkomende modules voor communicatie, verhuur, reservaties, klantenbeheer en webshop. Specifiek op de Nederlandse markt is er vaak ook een leerlingenvolgsysteem voor zwemlesvorderingen, een minder gangbare toepassing
in Vlaanderen. 

Dankzij digitale lockerkasten hoeven zwemmers binnenkort geen sleutel meer bij te houden of codes te onthouden.

Het aanbod van zwembadsoftware

Welke softwarepakketten zijn er zoal op de markt en wat hebben ze te bieden? Een overzicht: 

  • XS2 van App Software. De firma App nam vorig jaar alle zwembadactiviteiten over van VConsyst. App is geen nieuw­komer, maar heeft zelf ook 25 jaar ervaring op het gebied van innovatieve software en hardware combinaties voor bedrijven, bibliotheken, theaters, sporthallen en zwembaden. Met XS2 bieden ze een brede reeks aan cloudoplossingen, waaronder een kassasysteem, maar ook een zwembadapp voor abonnementen, kaartverkoop, reserveringen en binnenkort ook een leerlingvolgsysteem.
  • De Haan IT is actief in een vijftigtal zwembaden, zowel kleinere als grootschalige zwembaden. Zij promoten totaaloplossingen op maat: van laagdrempelig kassasysteem tot een all-in-one totaalsysteem. Online reserveren en betalingen, leerlingvolgsysteem, toegangscontrole en kluisjesbeheer. Omdat De Haan IT ook partner is van PlanPlan-internet, de specialist in zwemles- en administratiesysteem voor zwemscholen, zijn hun systemen perfect compatibel.  
  • Splashsoftware van Easyswim is een snelgroeiend platform. Het is een compleet softwarepakket met heel wat tools voor zwembadbeheer, van een module voor communicatie van nieuwsbrieven, klantenbeheer, financieel beheer, wachtlijsten, tot printen van diploma’s. Er is ook een web based kassa, maar die is geen onderdeel van het basispakket. Zwem­badbeheerders kunnen kiezen tussen drie verschillende all-in-pakketten met een transparant tariefplan.  
  • Het Emmy beheerssysteem van POS Solutions kan, afhankelijk van de vraag, ingezet worden als een eenvoudige kassa voor toegangstickets tot een compleet systeem met selfservice kiosk, online ticketverkoop en toegangspoortjes. Er is ook een uitbreiding mogelijk met Business Intelligence die zeer waardevolle informatie kan opleveren voor zwembadbeheer. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid statistieken te combineren met bijvoorbeeld weersverwachtingen, waardoor prognoses van bezoekersaantallen worden gegenereerd. Hiermee kunnen verwachte piekmomenten meteen opgevangen worden door de planning van medewerkers aan te passen.
  • ReCreateX van Gantner heeft een heel brede afzetmarkt in de evenementensector
    in binnen- en buitenland. ReCreateX is een modulaire software die in kleinere zwembadinrichtingen enkel kan gebruikt worden voor ticketing en online verkoop, en in grotere complexen kan uitgebreid worden met geavanceerde toegangscontrole-systemen met heel veel extra toepassingen. Een nieuwe trend is een waterbestendig polsbandje dat werkt als een contactloze gegevensdrager en meteen wordt gebruikt voor toegangscontrole, lockersystemen en cashless betalen.
Een waterbestendig polsbandje dient meteen voor toegangscontrole, lockersystemen en cashless betalen.

De praktijk op de zwembadvloer

Heel wat mogelijkheden op de markt, dus. Maar wat zijn de ervaringen op het veld zelf? En welke toepassingen worden zoal gebruikt? Om dat te weten te komen belden we enkele zwembadbeheerders op en polsten naar hun ervaringen met software. 

Zo bleek al snel dat de meest gebruikte softwaretoepassing in Vlaanderen ReCreateX
is. Kleine gemeentelijke zwembaden en grotere zwembadgroepen, bijna allemaal werken ze met dit softwarepakket of hebben ze er ooit mee gewerkt. Door de brede afzetmarkt wordt ReCreateX ervaren
als een degelijk onderbouwd systeem waarop je als zwembadbeheerder kan vertrouwen. Ook biedt de firma een goede support, zowel voor software als voor hardware, wat als een groot voordeel wordt ervaren. De kostprijs is dan weer een nadeel, vooral in het geval van kleinere zwembaden. 

Ook bij de grotere private zwembaden vinden we tevreden klanten van Gantner. Tom Hillewaere, operationeel directeur van de LAGO-zwemparadijzen, getuigt dat ReCreateX door zijn expertise heel breed inzetbaar is, ook voor horeca en complexe weboplossingen. De software is bovendien heel dynamisch en voortdurend in ontwikkeling. Als grote partner zit LAGO bijvoorbeeld geregeld samen met Gantner, waardoor ze ook uiting kunnen geven aan hun noden en op de hoogte blijven van eventuele vernieuwingen. De software is wel generiek, maar dat biedt het voordeel dat alle klanten profiteren van verbeteringen en aanpassingen die anderen aangeven.

En dan is er nog de grootste speler op de markt van Sport- en Zwemfaciliteiten in Vlaanderen, Groep Sportoase. We spraken met de algemeen directeur Michael Schouwaerts. Hij vertelde dat zij een paar jaar geleden zijn overgestapt van ReCreateX naar een eigen ontwikkeld platform. Als marktleider hadden ze de wens naar buiten te komen met een meer persoonlijk profiel. Daarom hebben ze geïnvesteerd in het programmeren van hun eigen software. Het resultaat is een uniek gebruiksvriendelijk softwaresysteem, dat heel intuïtief werkt omdat het door de eigen medewerkers op de werkvloer meteen geëvalueerd en bijgestuurd kon worden. Ook al promoten sommige leveranciers oplossingen op maat, door de hoge ontwikkelingskosten zou dit nooit mogelijk geweest zijn bij een externe aanbieder. 

Met een zwembadapp kunnen bezoekers zowel van thuis als op de locatie zelf aankopen doen.

Software kiezen op maat

Van digitale kassasystemen met naadloos geïntegreerde webshops tot geavanceerde zwembadapps met klantenzones, van tools voor e-marketing tot modules voor financieel en logistiek beheer … De softwaremogelijkheden zijn enorm uitgebreid. Bij de keuze van de juiste digitale toepassingen komt het erop neer de eigen noden en vereisten in kaart te brengen en die af te toetsen bij de leveranciers. Een goed systeem moet tijdbesparend zijn, zowel voor de medewerkers als voor de klanten. En in het beste geval zal het meteen ook de algemene efficiëntie verhogen en een commerciële meerwaarde bieden voor het zwembadbeheer. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?