In Nunspeet is een geheel nieuw energieneutraal sportcomplex gebouwd. Naast een ondergrondse sporthal en turnhal, zijn er ook drie zwembaden gerealiseerd. Waaronder een echte primeur: het eerste chloorvrije zwembad van Europa.
De gemeente Nunspeet besloot voor de realisatie van dit enorme project samen te werken met Van Norel Bouwgroep.
Nu het sportcomplex klaar is voor gebruik, is het hoog tijd om met Corné Vreugdenhil, projectleider bij Van Norel Bouwgroep, terug te blikken op de bouw.
Het 75 jaar oude bedrijf realiseert met veel plezier uitdagende projecten in de breedste zin van het woord. Een standaard project voor de realisatie van 200 ‘gewone’ woningen? Dat doet Norel niet snel. Maar een echte uitdaging als een chloorvrij zwembad pakken ze graag op. “Na het bouwen van ons eerste zwembad, druppelden langzaam nieuwe opdrachten binnen. Waaronder een grote opdracht voor een wellnesscenter. Daarna kwamen de aanvragen écht in een stroomversnelling”, vertelt Vreugdenhil. Vele zwembaden later krijgen ze nu de ene aanvraag na de ander.
Met de bouw van sportcomplex De Wiltsangh wordt niet alleen het sportpark compleet vernieuwd, maar wordt ook het eerste chloorvrije publieke binnenzwembad gerealiseerd. Dit was in het begin nog wat onzeker, legt Vreugdenhil uit: “Doordat in de wet staat dat zwembaden gereinigd moeten worden met chloor, moest de provincie toestemming geven. Je weet van tevoren niet of dat gaat lukken. Daarom moesten we er rekening mee houden dat het uiteindelijk misschien toch een chloorhoudend bad werd.”
Daarom is het zwembad zo gebouwd, dat het chloorbestendig is. Deze techniek is ontwikkeld door Hellebrekers, de lokale installateur met zwembadspecialisten. “Als we een normaal zwembad bouwen, gebruiken we geen rvs, omdat dat aangetast wordt door chloor. In een chloorvrij zwembad kan je dus in principe gewoon rvs gebruiken. Doordat wij van tevoren niet wisten of het definitief chloorvrij ging worden of niet, hebben we de bouw aangepakt als een normaal zwembad, zodat we niet van voren af aan hoeven te beginnen als het plan wijzigt. Het betonwerk van het chloorvrije bad heeft nu net een andere vorm, maar de bouwmaterialen zijn dezelfde als normaal”, aldus Vreugdenhil.
De uitdaging van dit project zat hem volgens Vreugdenhil niet alleen in de omvang van het sportcomplex, maar ook in de afstemming tussen de verschillende partijen. “De afstemming is soms best ingewikkeld. Het bouwen van de staalconstructie is bijvoorbeeld afhankelijk van de inrichting. De wanden kunnen pas afgemaakt worden als de vloer ligt. En bij het plaatsen van de tegels ben je weer afhankelijk van de plaatsing van bijvoorbeeld de glijbaan. Het werk wordt niet anders, de aansturing wel. Hiervoor heb je veel geduld en flexibiliteit nodig.”
Het fijnste aan dit project vond Vreugdenhil de samenwerking met het team en de relevantie voor de gemeente. “Het mooie aan bouwen is dat je écht iets teruggeeft aan de samenleving. Enkele collega’s wonen in Nunspeet en zullen zelf gebruikmaken van het zwembad. Zij zien precies wat we gedaan hebben, en waarin ze alle energie gestopt hebben. Dat geeft een leuke draai aan dit project”, vertelt Vreugdenhil. “Een zwembad bouwen kan erg complex zijn, maar als je dit voor elkaar krijgt in je eigen omgeving, geeft dat extra veel voldoening!”