In 2009 was zwembad De Brake in Nunspeet toe aan ingrijpend onderhoud. Een renovatie is een kostbare investering. Daarom was het tijd voor een grotere verandering. In plaats van het huidige zwembad herstellen, ging heel Sportief Recreatiecentrum De Wiltsangh op de schop. Zo werden de verschillende sportaccommodaties en het zwembad samengebracht op één plek. Projectleider Jan Carlo Bos vertelt over de totstandkoming van het zwembad: “De Wiltsangh is het sportieve hart van de gemeente Nunspeet.”
De nieuwbouw van Sportief Recreatiecentrum De Wiltsangh begon in 2021. Op 23 maart 2023 is het in gebruik genomen. En daar is genoeg over te vertellen. Met het zwembad heeft Nunspeet namelijk een wereldprimeur. Het zogenoemde doelgroepenbad is het eerste openbare binnenbad dat chloorvrij is. Het water wordt gedesinfecteerd met uv-straling. Dit maakt het zwembad niet alleen duurzamer, maar ook gezonder. Zo kunnen mensen die bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor chloor of een hartaandoening hebben toch zonder problemen gaan zwemmen. “Dat is uiteindelijk toch waar je het voor gedaan hebt, met z’n allen.” De overige baden zijn chloorarm. Daarnaast is het zwembad het eerste in Nederland dat interactief zwemmen heeft toegepast. Hierbij worden projecties op het water gemaakt waarmee bezoekers kunnen interacteren.
Ook op het gebied van duurzaamheid is het zwembad vooruitstrevend. Het is energieneutraal en volledig elektrisch. Dat betekent dat het gasloos werkt. Bovendien wordt alle energie die het zwembad gebruikt duurzaam opgewekt binnen de gemeente Nunspeet. Het gebouw heeft ruim duizend zonnepanelen op het dak, en de ligging is afgestemd op de stand van de zon. Door goede isolatie en efficiënt energiegebruik gaat bovendien weinig van de duurzaam opgewekte energie verloren.
Door sportaccommodaties samen te brengen, verbindt De Wiltsangh verschillende sportverenigingen. Maar het verbindende element gaat verder. De Brake was namelijk altijd een zwembad met regionale uitstraling. De hoop is dat ook De Wiltsangh de regio blijft bereiken. Het is belangrijk dat daarbij ruimte is voor iedereen. Bos merkte de afgelopen jaren dat voorzieningen voor meervoudig beperkte mensen verschraalden. Instellingen waren namelijk vaak niet in staat om openbare zwembaden te onderhouden. Daarom heeft De Wiltsangh nieuwe voorzieningen, zoals een tilsysteem. Zo kan iedereen in het chloorvrije bad zwemmen. “Wij krijgen nu al erg positieve reacties over de toegankelijkheid. Daar zij wij als Nunspeet heel blij mee.”
“Het is een prachtig resultaat geworden”, zegt Bos. Volgens hem is dit te danken aan de samenwerking en open communicatie tussen alle betrokken partijen. Inwoners, sportverenigingen en wethouders zaten voortdurend met elkaar rond de tafel om een gemeenschappelijk perspectief te vestigen. Hieruit kwam een wensenpakket dat is doorgevoerd in het ontwerp van het zwembad. “Dan heb je écht een voorziening die gedragen wordt door de inwoners en de sportverenigingen. Ik ben er trots op dat we dat op zo’n manier met elkaar hebben gerealiseerd.”