Openbare zwembaden gebruiken jaarlijks duizenden kubieke meters water. Een optimaal waterbeheer is essentieel voor de bescherming van de planeet en de beperking van de kosten voor de faciliteiten. Voor de privézwembaden is men er op 25 jaar tijd al in geslaagd om het waterverbruik met 45% terug te dringen. Veel ideeën en innovaties kunnen ook in openbare zwembaden toegepast worden!
Als een zwembad overgestabiliseerd is of wanneer het water volledig uit balans is, kan het nodig zijn om dat zwembad volledig leeg te maken. Als gevolg daarvan zal de faciliteit meerdere dagen gesloten zijn. Dankzij domotica maken recente innovaties het mogelijk om in real-time corrigerende maatregelen door te voeren om ervoor te zorgen dat het water schoon is.
Als een zwembad niet afgedekt wordt, kan het tot 3% van zijn water verliezen door verdamping. Wind, relatieve vochtigheid, lage luchtdruk, temperatuurverschillen tussen water en lucht en de grootte van het zwembad zijn enkele factoren die dit fenomeen kunnen versterken. Als het waterpeil te laag komt te staan, kan er lucht in de skimmers komen en het water aan de
filterpomp onttrekken.
In Europa is het aanbevolen en zelfs verplicht om het water in zwembaden te verversen met maximaal 30 liter niet-gerecycleerd water per zwemmer. Door het aantal zwemmers nauwkeurig te tellen met behulp van software, sensoren of toegangscontrole kan het verbruik geminimaliseerd worden en kan men duizenden euro’s per jaar besparen.
Als een zwembad lekt, kan de rekening voor waterverbruik snel oplopen. Om die lekken op te sporen, kan men gebruikmaken van de emmertest, een methode die door veel professionals gebruikt wordt.
Zo ga je te werk:
– vul een emmer voor ¾ met water
– zet hem half onder water op een trede in het zwembad
– markeer het niveau van het water in de emmer en dat van het zwembad op de ontvanger
– markeer het waterniveau opnieuw na enkele dagen
– bereken het verschil tussen de twee merktekens en vergelijk ze
– als het waterniveau in het zwembad meer gedaald is, kan er een lek zijn.
Het tegen de stroom in schoonmaken van filters is een van de meest waterverslindende handelingen. Om onberispelijk water te voorzien, voeren veel waterfaciliteiten echter meer cycli uit dan eigenlijk noodzakelijk is. Het is beter om de frequentie aan de daadwerkelijke behoeften aan te passen en efficiënte filtratiesystemen te gebruiken. Sommige van de nieuwste modellen maken het zelfs mogelijk om de tegenstroomwasfase volledig te elimineren.
18 tot 35% van de totale hoeveelheid water wordt gebruikt voor sanitair warm water. Douches worden vaak overmatig gebruikt, waardoor de factuur voor het waterverbruik een stuk hoger ligt. Daarom worden er oplossingen ontwikkeld zoals douchekolommen met een timer. Door verschillende meetsystemen te installeren kan precies bepaald worden waar verbetering nodig is. Dit zal echter een cruciaal element niet volledig vervangen, met name de gebruikers zelf bewust maken van hoeveel water ze gebruiken. Wees dus een opvoeder!
In Frankrijk moeten openbare zwembaden minstens één keer per jaar volledig leeggemaakt worden. Eigenaars zijn gedwongen om enkele honderdduizenden kubieke meters bruikbaar water af te voeren en willen dat graag recyclen om:
– trottoirs en wegen schoon te maken
– groenvoorzieningen te besproeien
– siervijvers (aan) te vullen
– …
Dit water is vooral welkom tijdens droge zomerperiodes, wanneer het verboden is om te sproeien. In Châtellerault heeft het recycleren van zwembadwater vierduizend jonge scheuten gered. Een andere mogelijke maatregel die men kan onderzoeken, is het opvangen van regenwater en “overloop”-water in speciale tanks.
Door met bovenstaande tips rekening te houden, kunnen de eigenaars van openbare zwembaden – veelal steden en gemeenten – hun factuur voor het waterverbruik reduceren. Letten ze bovendien ook op het energieverbruik, dan is een aanzienlijke kostenbesparing mogelijk.