Naarmate de markt van zwembadrenovaties groeit, stijgt ook het aantal kleine en grote, verwachte en onverwachte problemen waarvoor zwembadbouwers een oplossing moeten bieden. Complicaties zoals waterlekken in structuur of installatie, bijvoorbeeld, of schijnbaar onoplosbare vraagstukken over een onsuccesvolle waterbehandeling. “Meten is weten”, benadrukt Maxime De Gunsch van SCP Benelux daarom. “Altijd, maar zeker in een renovatiecontext.” Gelukkig kan de groothandel de zwembadbouwer daarin perfect bijstaan.
Water is de kern en basis van elk zwembad. Gaat dat water excessief verloren of blijkt de kwaliteit ondermaats, dan kun je er met andere woorden van op aan dat de klant zal morren. Vooral bij de renovatie van bestaande zwembaden durft dat al eens te gebeuren. Na talloze jaren van gebruik zijn onzichtbare gebreken immers niet zomaar uit te sluiten. Een grondige analyse van de bestaande toestand is dan een absolute must.
Grote schade is vaak met het blote oog zichtbaar, maar wanneer lekken in de liner klein zijn of zich ergens in het ondergrondse leidingnet bevinden, wordt het probleem doorgaans pas te laat opgemerkt. “Daarom is het van belang om bij elke renovatie, en in principe bij de oplevering van elk nieuw bad, een volledige lekdetectie te doen”, meent Maxime De Gunsch. “Op die manier kun je de klant niet alleen de nodige garanties bieden, maar zorg je ook dat eventuele problemen opgelost kunnen worden voordat bijvoorbeeld de volledige buitenaanleg afgewerkt is. Dat bespaart heel wat tijd, kosten en frustraties.”
Dat zwembadbouwers niet altijd staan te springen om zo’n lekdetectie uit te voeren, heeft volgens De Gunsch veel te maken met de omslachtigheid van de klassieke methodes. “Men denkt nog steeds dat lekdetectie veel tijd en rekenwerk vraagt, maar met de systemen van Amerikaans lekdetectiespecialist Anderson bieden wij gelukkig snelle en efficiënte oplossingen voor lekdetectie. Op één uur tijd kan je daarmee al concrete conclusies trekken.”
SCP Benelux schuift in het bijzonder de Leak Trac 2400 en de Pressure Kit 246 naar voren. “Het eerste is een lekdetectiesysteem voor de structuur, dat werkt op basis van sonar. Net zoals bij een metaaldetector beweeg je het toestel langsheen de zwembadwand en analyseer je de geluidstonen. Gaat het signaal plots de hoogte in, dan zit je met een lek in de liner.”
“De Pressure Kit 246 omvat dan weer alle onderdelen om de verschillende buizen tussen zwembad en technische ruimte af te sluiten, onder druk te zetten en een eventueel drukverlies te meten. Op die manier weet je meteen of er ergens een probleem is.”
Als het op waterkwaliteit aankomt, onderstreept De Gunsch nog het belang van een grondige initiële wateranalyse. “Er bestaan inmiddels ontelbare oplossingen voor de waterbehandeling, en ook wij hebben in ons gamma een compleet aanbod aan zowel klassieke chloorinjectiesystemen als zoutelektrolyse- en hydrolysesystemen van onder meer Hayward, Pentair, Davey en CCEI. De echte bestseller blijft evenwel de Duo pH-Rx van Avady, een heel eenvoudig maar 100% veilig en compleet toestel voor vloeibare chloorinjectie, dat dankzij de korte installatietijd ook bij plaatsers heel erg in de smaak valt. Geen enkel toestel kan echter de gewenste resultaten leveren als er initieel niet aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Net dat wordt nog te vaak over het hoofd gezien.”
Als belangrijkste parameters voor een succesvolle waterbehandeling wijst De Gunsch onder meer op de alkaliteit of TAC en het cyaanzuurgehalte. “De alkaliteit van het water ligt idealiter tussen 150 en 250 mg/l. Zakt ze daaronder – en dat gebeurt vanzelf – dan zal de pH sneller fluctueren en zullen de sondes van waterbehandelingsssystemen meer slijtage ondervinden. Gelukkig is dat met een aangepaste dosering TAC+ enkele malen per seizoen gemakkelijk te verhelpen.”
“Een overdosis cyaanzuur, met name een concentratie boven 20 mg/l, is helaas een ander probleem. Cyaanzuur wordt immers niet afgebroken en stapelt zich na verloop van tijd dus in het water op. Zeker bij oudere zwembaden, waar het water jarenlang met chloortabletten behandeld werd, kunnen de concentraties erg hoog liggen. En dat zorgt er dan weer voor dat sondes van meetapparatuur blind worden en dat chloor overgestabiliseerd wordt. De enige oplossing is dan het zwembad (deels) te laten leeglopen en met vers water aan te vullen. Een reset, zeg maar.”
“Een diepgaande kennis van waterbehandeling is in ieder geval meer en meer essentieel”, besluit De Gunsch. “Daarom organiseert de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals begin 2024 opnieuw een tweedaagse, Nederlandstalige training over het onderwerp.”
Neem dan rechtstreeks contact op met SCP Benelux.
Contact opnemen