Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Zwembadafdekking eenvoudig up-to-date gebracht
Een automatische zwembadafdekking moet in principe een leven lang meegaan.

Zwembadafdekking eenvoudig up-to-date gebracht

 Laten we maar eens starten met een boutade: de technologie staat niet stil. In een sector zoals de zwembadbouw, waarin toch vooral oplossingen voor de lange termijn geboden worden, leidt dat soms tot lastige situaties. Want wat als er zich een defect voordoet op een automatische zwembadafdekking die tien of zelfs twintig jaar geleden geplaatst werd? Is een dure vervanging dan werkelijk de enige oplossing? Allerminst, klinkt het bij Aqua Cover.

“De voorbije jaren hebben zwembad­bouwers de schijnbare luxe gehad dat ze zich bijna uitsluitend op nieuwe installaties konden richten”, zegt Frank De Pauw, business developer bij Aqua Cover. “Maar inmiddels begint het tij te keren. De orderboekjes zijn niet langer helemaal gevuld, en het wordt duidelijk dat nieuwe installaties niet voldoende zijn om de continuïteit in je bedrijf te garanderen. Daarvoor zullen zwembadbouwers steeds meer moeten inzetten op service na verkoop. Dat betekent ook: je klant bij problemen een betaalbare oplossing kunnen voorschotelen.”

Door een eenvoudige upgrade zijn oude afdekkingen snel weer bij de tijd.

Technologietransfer

De technologische evolutie maakt dat laatste niet altijd even gemakkelijk. 

“Een automatische zwembadafdekking wordt bijvoorbeeld niet zomaar voor vijf jaar geplaatst, maar moet in principe een leven lang meegaan. De technologie verandert echter veel sneller. Zo is ook het tubulair systeem van Aqua Cover vandaag uitgerust met een moderne motor en een digitale sturingskast met geïntegreerde sensoren, het zogeheten Easy-systeem, terwijl er in het verleden, bij het Premium-systeem, met externe sensoren gewerkt werd. We moeten ons dus de vraag durven stellen wat er met die oudere installaties gebeurt wanneer er zich een probleem voordoet.”

Duurzame oplossing

Volgens De Pauw wordt er in dergelijke situaties in ieder geval té snel naar een volledig nieuwe installatie gegrepen. 

“Vaak ligt het probleem maar bij één onderdeel. Waarom zou je dan ook meteen alles de vuilnisbak in kieperen? Dat is een regelrechte verspilling van onderdelen die perfect in orde zijn, en bijgevolg van alle grondstoffen en werkuren die daarvan aan de basis liggen. Om nog maar te zwijgen van de kosten voor de eindklant. Terwijl er wel degelijk duurzame en budgettair verantwoorde oplossingen bestaan.”

Tijdens een opleiding wordt de upgrade stap voor stap doorlopen.

Herstellen of upgraden

Om de duizenden zwembadafdekkingen uit het voormalige Premium-gamma die over het land verspreid liggen langdurig in stand te kunnen blijven houden, biedt Aqua Cover de zwembadbouwer alvast twee opties: herstellen of upgraden. 

De Pauw: “Alle vervangingsonderdelen voor onze oudere installaties blijven beschikbaar en ook de service is gegarandeerd, zodat er altijd herstelling mogelijk is. Wil de klant echter van de gelegenheid gebruik­maken om over te stappen op de nieuwere technologie met digitale sturingskast, dan is ook dat een mogelijkheid. Niet door meteen alles te vervangen, maar door een eenvoudige upgrade van de bestaande afdekking. Daarbij worden de lamellen, de as en alle overige mechaniek behouden en worden, na een aantal kleine aanpassingen, enkel een nieuwe motor en sturingskast geplaatst. Dat is een budgetvriendelijke oplossing om de installatie up-to-date te brengen, en een die eindklanten met open armen zullen verwelkomen.”

Na een aantal kleine aanpassingen kunnen een nieuwe motor en sturingskast geplaatst worden.

Opleiding

Welke oplossing wanneer aan de orde is, en in welke gevallen er toch naar een volledig nieuw systeem gekeken moet worden, dat zijn vragen die project per project bekeken moeten worden. 

“Ter ondersteuning organiseren we voor onze partners wel de nodige opleidingen”, zegt De Pauw nog. “Daarin leren we hen de juiste diagnose te stellen, de gepaste oplossing te identificeren en een accurate budgettering op te stellen. We behandelen ook alle technische implicaties van een upgrade en doorlopen stap voor stap het hele proces. Zo zorgen we er samen voor dat de eindklant nog tientallen jaren van zijn zwem­badafdekking kan blijven genieten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details