Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België

NL | FR

Projecten

Zwembad voor sportclubs en het brede publiek

Naamloos-2 kopiëren

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Klaas Verdru

26 juli 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Met die invulling beantwoordt het nieuwe Zwembad Brigitte Becue aan alle noden van zwemmend en watersportend Oostende. En dan hebben we het nog niet over de aantrekkelijke cafetaria, het panoramisch zicht op het golfterrein of de sociale appartementen boven op de sportinfrastructuur … 

Sinds 1 mei verwelkomt Stad Oostende alle watersporters en zwemliefhebbers in het gloednieuwe stedelijke zwembad. Dat kreeg de toepasselijke naam Zwembad Brigitte Becue, een ode aan de Oostendse zwemkampioene en Belgische trots op de schoolslag. “Een echt wedstrijdbad kon dan ook niet ontbreken”, zegt Dieter Haemers, Senior Architect bij B2Ai architects, dat voor dit project in zee ging met het Nederlandse VenhoevenCS. “Uiteraard waren er ook nog heel wat andere functies in het bouwprogramma opgenomen. Zo moesten er ook appartementen gerealiseerd worden en was toegankelijkheid een belangrijk aandachtspunt. Dat vertaalden we in een ontwerp met wooneenheden boven op de zwembadinfrastructuur. De bleke baksteen sluit aan bij de zandsteenkleurige gebouwen in de omgeving, maar springt er toch uit door zijn iets blekere kleur. De architectuur heeft een lichtheid en een open karakter, dat aan elke zijde perfect is afgestemd op de omgeving – van het plein aan de inkom en de cafetaria tot het panoramische zicht op de Wellington Golf vanuit het zwembad. De keuze voor beton aan de zwembadkant versterkt deze dialoog tussen bebouwing en omgeving.”

Met geperforeerde houten kanaalplaten wordt het geluid van het zwempubliek deels gedempt.

Moderne zweminfrastructuur

Net zoals in veel steden en gemeenten was het voormalige Oostendse zwembad verouderd en niet meer up-to-date qua technieken en energie-efficiëntie. Meer dan louter een vervanging van het oude zwembad is het nieuwe project een upgrade, die uiteenlopende functies verbindt en een breed zwempubliek aantrekt. Van fanatieke sportievelingen – al dan niet in clubverband – tot ‘watergrage’ speelvogels van alle leeftijdsklassen. Voor die laatste categorie is een recreatief gedeelte uitgewerkt. Onder meer de twee glijbanen en de klimmuur bieden heel wat uitdagende waterpret. “De focus lag in de eerste plaats op de vele zwem- en duikclubs uit de buurt”, weet Dieter Haemers. “Het 50 meterbad is een officieel wedstrijdbad, inclusief een tribune voor supporters en bezoekers. Verder is er een modern instructiebad met beweegbare bodem gerealiseerd. Die bodem reikt dieper dan het gemiddelde zwembad. Zo beschikken ook duikclubs voortaan over een mooie trainingsplaats.” Het zwembadgedeelte is overigens allesbehalve kil en kaal aangekleed. Met geperforeerde houten kanaalplaten wordt het geluid van het zwempubliek deels gedempt. Bovendien maken deze platen grote overspanningen mogelijk. Om het omgevingsgeluid nog verder te filteren tot een aangenaam akoestisch niveau werd één wand volledig uitgewerkt in spuitpleister, zodat de zwemmers zich optimaal kunnen ontspannen – en inspannen – in hun nieuwe zwembad. Voor aannemer Stadsbader, dat samen met Olco Sportsphere een THV met de naam Sportsbuilders oprichtte, was het veelzijdige zwembad meteen een stevige vuurdoop. “Voor ons eerste echte zwembadproject namen ook wij een Nederlandse expert onder de arm, in het bijzonder voor de technieken”, duidt werfleider Yves Van Petegem. “Op het vlak van uitvoering waren er natuurlijk meerdere aandachtspunten. Waterdichtheid bijvoorbeeld. We plaatsen veel waterdichte kuipen, onder meer voor kelders, maar bij een zwembad ligt de lat uiteraard nog een stuk hoger. Zo stortten we de overloopgoten samen met de wanden en werden alle tegelwerken voorzien van epoxyvoegen.” 

De wooneenheden bevinden zich bovenop de zweminfrastructuur.

Sport, ontspanning en wonen op één site

Ook onderdeel van de ontwerpwedstrijd: een sociale woonfunctie op hetzelfde terrein. De architecten opteerden ervoor om die appartementen boven op het zwembadgebouw te plaatsen. “Een keuze voor compact bouwen en optimale toegankelijkheid van de site”, licht architect Dieter Haemers toe. “De twee woonvolumes zijn volledig onafhankelijk bereikbaar en afgewerkt met klassieke materialen en energiezuinige technieken. In totaal zijn er 22 appartementen ingericht. Net als bezoekers van het zwembad kunnen de bewoners hun wagen stallen in de ondergrondse parkeergarage. Bovendien genieten ze mee van de dynamiek en de faciliteiten van de nieuwe sportsite.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details