Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Zwembad Valkenhuizen volledig gasloos
Hoppenbrouwers verzorgde alle E- en W-installaties in het nieuwe zwembad Valkenhuizen.

Zwembad Valkenhuizen volledig gasloos

Ondanks bezuinigingen op het oorspronkelijke ontwerp zijn geen concessies gedaan aan de duurzaamheid: het zwembad is gasloos en bijna energieneutraal. En niet zozeer de installaties zelf, maar de speciale omstandigheden in een zwembad maakten het een bijzonder project. 

Het nieuwe wedstrijdbad.

“De ophanging van veel van de door ons aangelegde installaties was misschien nog wel het meest uitdagend”, vertelt projectleider René de Bie van Hoppenbrouwers Techniek. “Die moet natuurlijk voldoen aan de NPR 9200. Dat betekent dubbele ophanging en geen rvs. Terwijl veel componenten van zaken die wij installeren standaard van rvs gemaakt zijn. Het kost best veel tijd om armaturen en speakers precies volgens de richtlijn op te hangen. Want al het bevestigingsmateriaal moet aan de NPR 9200 voldoen, de kabelgoten door het hele complex moeten thermisch verzinkt zijn. Gelukkig hebben we tijdens de bouw al advies gekregen van keuringsbedrijf RBI Corrosion zodat we keurig aan alle eisen voldoen.”

De technische ruimte van de naast het zwembad gelegen sporthal moest worden geïntegreerd.

Hoppenbrouwers verzorgde alle E- en W-installaties in het nieuwe zwembad Valken­huizen. “Hemel­waterafvoer, sanitaire installaties en warmte­pompinstallatie op werktuigbouwkundig gebied en elektrotechnisch vanaf de hoofdverdeler tot de laatste armatuur, inclusief camerasysteem, inbraakbeveiliging, brandmeldinstallatie en de verlichting, zowel onder als boven water,” legt De Bie uit, “maar ook de pv-panelen op het dak. Uiteindelijk is het zwembad gasloos en bijna energieneutraal. Dat is mede gelukt door warmteterugwinning uit het opvangwater van de douches.”

De technische ruimte.

Puzzelen

Moeilijke bijkomstigheid was dat de technische ruimte van de naastliggende sporthal moest worden afgebroken en geïntegreerd met het nieuwe zwembad. “Dat was nog wel even puzzelen”, zegt De Bie. “Ook omdat de sporthal een wat oudere installatie kende en nog niet gasloos is. Maar met aanpassingen kan in de toekomst ook de bestaande sporthal vrij makkelijk gasloos worden gerealiseerd.”

Op het moment van schrijven vinden de laatste testen plaats voordat het nieuwe zwembad officieel aan de gemeente wordt overgedragen. De Bie: “We doen nu de laatste afstemming. Zien of alle installaties met elkaar praten zoals we dat hebben bedacht.”

De kabelgoten door het hele complex moeten thermisch verzinkt zijn.

Dat ziet er allemaal goed uit.”

In nauwe samenwerking met Lotec, die de zwembadtechniek in Valkenhuizen voor zijn rekening nam, heeft Hoppenbrouwers ervoor gezorgd dat de grootste verbruikers – de verwarming van het water en de luchtbehandeling – op een zo duurzaam mogelijke manier zijn geïnstalleerd. Samen met de integratie van de techniek van de oudere sporthal ernaast zorgt dat voor lagere exploitatiekosten. Het net opgeleverde zwembad valt in Arnhem in de smaak. Het leverde Hoppenbrouwers het onderhoudscontract voor zowel de E- als W-installaties voor het gehele bestaande sportcomplex op. “Daaruit blijkt toch de waardering voor het werk dat we hebben geleverd”, zegt De Bie. “Ik heb de samenwerking tussen de verschillende partijen ook als erg prettig ervaren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details