Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Zorgen voor jezelf? Ecologisch, natuurlijk
De sauna, infraroodcabine, hamam en het bubbelbad werken op energie-efficiënte toestellen met eigen opgewekte elektriciteit.

Zorgen voor jezelf? Ecologisch, natuurlijk

West-Vlaamse wellnesscentra met een milieuvriendelijke aanpak 

In een razend drukke maatschappij met strakke deadlines en roodgloeiende mailboxen is even ontspannen geen overbodige luxe. Wie de natuur een warm hart toedraagt, wil het liefst zo ecologisch mogelijk zorg dragen voor lichaam en geest. Even naar de wellness klinkt in dat opzicht misschien niet de beste keuze. Of toch? Westtoer stelt je enkele wellnesscentra in West-Vlaanderen voor met een milieuvriendelijke aanpak. Geniet mee. 

Bolwerk – Kortrijk

Aan duurzame keuzes geen gebrek bij Bolwerk. Het volledige pand is ingericht met recuperatie- en ecologische bouwmaterialen. Het water wordt op zonnige dagen verwarmd door een zonnecollector, op regendagen met de pelletverwarmer op ecologische pellets van Ecopower. Het afvalwater wordt in-house gezuiverd met een helofytenfilter en gebruikt om de toiletten mee door te spoelen. Als kers op de taart installeerde zaakvoerder Ruben Benoit een ecologische zwemvijver. “Hiervoor heb je geen chemicaliën nodig en geen mechanisch filtersysteem: de lavastenen en planten doen al het werk. We gebruiken enkel een elektrische pomp om het water te laten circuleren. Die wordt aangedreven door onze PV-installatie.” 

Het hele concept van Bolwerk ademt duurzaamheid en ecologie: van de toegang tot de zwemvijver via grote natuurstenen uit de Maas, tot de rijke biodiversiteit in de parktuin. Maximaal genieten zonder schuldgevoel? Check.

Bolwerk ademt ecologie: van de toegang tot de zwemvijver via grote natuurstenen tot de rijke biodiversiteit in de tuin.

Herenhuis – Izegem

‘Hoe kunnen we zelf zoveel mogelijk energie opwekken en onze onderneming energie-efficiënter maken?’ Die vraag hield zaakvoerder Yves Vandenabeele bezig bij de aanvang van zijn grondige renovatie. Voor een betere isolatieprestatie kwam overal twintig centimeter isolatie bij in de vloer, de muren en het dak. Het glas in de ramen werd vervangen door driedubbel isolatieglas. “Daardoor moeten we onze wellnessruimte het hele jaar door niet meer verwarmen”, zegt hij. “We vervingen bovendien alle toestellen door duurzame exemplaren: de sauna, infraroodcabine, hamam en het bubbelbad werken op zuinige, energie-efficiënte toestellen.” 

De benodigde elektriciteit probeert Herenhuis zoveel mogelijk zelf te produceren met zonnepanelen en batterijen. Op een zonnige namiddag levert dat ongeveer vier uren nulverbruik op. Door deze investeringen kon Herenhuis Izegem op Booking.com de badge duurzaam reizen (level 3) aanvragen. Een extra stimulans om bij hen te boeken.

Door te investeren in duurzame energie verwarmt B&B De Arend zijn faciliteiten honderd procent CO₂-neutraal.

De Arend – Nieuwpoort-Stad

Toen Westtoer (De Kust) en de provincie West-Vlaanderen een oproep lanceerden voor extra duurzaamheidsadvies, legden Tania Clarys en Olivier Willaert van B&B De Arend hun vragen voor aan de jury. Zo kregen ze een professionele coach toegewezen. Het vooruitstrevende plan dat hierop volgde werd al snel omgezet in realiteit. Ze installeerden zonnepanelen, batterijen, waterpompen en een waterstofcentrale. Het gebouw is nu uitgerust met een airconditioningsysteem dat tijdens de winter ook warmte blaast. Op het dak liggen 26 zon­nepanelen, gekoppeld aan drie batterijen. De energiefactuur van B&B De Arend nam een spectaculaire duik. “Omdat we zoveel elektriciteit bespaarden, creëerde dat nieuwe mogelijkheden”, zegt Tania. “We besloten een wellness met sauna, hottub en verwarmd buitenzwembad te plaatsen.” 

Al deze faciliteiten worden met behulp van zonnepanelen, een warmtepomp en een waterstofcentrale verwarmd. “Dat is een volledig CO₂-neutraal proces”, legt Olivier uit. “Enkel tijdens de winter koop ik een stukje energie bij. Maar dan betaal ik met plezier wat extra voor groene elektriciteit.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details