Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Zo hou je de waterkwaliteit onder controle
Met probiotica pak je doeltreffend de glibberige biofilm aan, zowel op wanden en trappen als in buizen en pompen.

Zo hou je de waterkwaliteit onder controle

Of het nu in een zwembad of een zwemvijver is, wie de plons wil wagen verwacht kristalhelder water. Vuil en algen zijn sowieso niet welkom, maar tegelijk worden ook chemicaliën zoals chloor en anti-algenmiddelen steeds vaker geweerd. Hoe hou je de waterkwaliteit in zo’n situatie op peil?

De aantrekkingskracht van een zwemvijver ligt onder meer in de natuurlijke zuivering en filtering van het water. Er komen geen zware chemicaliën aan te pas. In de plaats zijn het planten en bacteriën die samen het water reinigen. Een natuurlijk proces, dus. “Wie denkt dat een zwemvijver daarom geen onderhoud vergt, heeft het echter grondig mis”, benadrukt René Verspuij van Waterplantenkwekerij R. Moerings. “Net zoals je een gazon moet bemesten en bekalken, heeft ook een zwemvijver een duwtje in de rug nodig. Daarom bieden wij als waterplantenkwekerij ook een selectief gamma aan natuurlijke waterbehandelingsproducten.”

Dat het een natuurlijk systeem is, betekent niet dat de verwachting van de klant lager ligt.

Oorzaak of symptoom?

Een goed functionerende zwemvijver, dat betekent voor de meeste gebruikers een kristalheldere waterpartij, vrij van algen en glibberige oppervlakken. “Voor veel mensen bestaat het onderhoud daarom eenvoudigweg uit het toevoegen van anti-algenmiddelen. Dat levert inderdaad resultaat, maar het is slechts van tijdelijke aard en bovendien nefast voor zowel de waterplanten als het milieu. Bovendien bestrijd je op die manier enkel de symptomen, niet de oorzaak.” Die laatste ligt volgens Verspuij in de waterkwaliteit. “Algen zijn als onkruid. Terwijl waterplanten specifieke groeiomstandigheden nodig hebben, zullen algen ook in een slechte waterkwaliteit perfect gedijen. Planten zijn in zo’n situatie namelijk minder goed in staat om voedingsstoffen op te nemen. Zij blijven in het water aanwezig en daarvan profiteren de algen. Wil je de oorzaak aanpakken, dan komt het er dus op aan de waterkwaliteit zodanig te sturen, dat de waterplanten zich optimaal kunnen ontwikkelen en er geen voedingsstoffen meer overblijven voor de opportunistische algen.”

Het GH Plus assortiment voor vijvers en zwemvijvers.

Calcium en magnesium

De vergelijking met een gazon is niet toevallig. “Het enige verschil is dat een zwemvijver ook zonder interventie van de mens voortdurend ‘bemest’ wordt, bijvoorbeeld door bladeren, pollen en ander organisch materiaal dat in het water waait. Maar daarnaast is ook bij zwemvijvers vooral kalk – calcium en magnesium – een belangrijke sleutel tot succes.” Concreet komt het erop neer dat de totale hardheid van het water (GH) doorheen het jaar een waarde van circa 12 moet bedragen, en dat de karbonaathardheid (KH) vooral in het groeiseizoen om en bij de 8 moet liggen. Dat zijn voor waterplanten de optimale omstandigheden. “Met een titratietest kan je de GH- en KH-waarde heel eenvoudig controleren”, vertelt Verspuij. “Grijp je niet op het water in, dan is de kans groot dat beide waarden te laag liggen. Onder ander regenval zorgt er immers voor dat de hardheid van het water geleidelijk aan daalt. Daarom is het belangrijk om de waterkwaliteit regelmatig te controleren en bij te sturen. Dat kan op een natuurlijke manier door periodieke toevoeging van, respectievelijk, onze producten GH Plus en KH Plus. Zij zijn direct oplosbaar en worden als dusdanig meteen na toevoeging aan de planten beschikbaar gesteld.”

Bacteriën

Als aanvulling op de GH- en KH-waarde van het water, benadrukt Verspuij nog het belang van probiotica. “Zonder bacteriën geen zwemvijver. Zij zijn een essentiële factor in het zuiveren van het water. Tenminste, als het de goede zijn. Zonder ingreep kunnen slechte bacteriën echter snel de overhand nemen. Net zoals wij yoghurt eten om onze darmflora te ondersteunen, kan je door toevoeging van onze Pond Pro probiotica gelukkig het evenwicht herstellen. Dit middel bestaat namelijk voor 80% uit goede bacteriën, die onmiddellijk alle voedingsstoffen wegwerken die anders ter beschikking staan van ziektekiemen. Zo pakt het ook doeltreffend de glibberige biofilm aan, zowel op wanden en trappen als in buizen en pompen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details