Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Zalig zwemmen in Zwijndrecht
“Ook is de akoestiek in het zwembad geweldig, doordat het verval in de overloopgoten beperkt is en de ramen schuin geplaatst zijn.”

Zalig zwemmen in Zwijndrecht

In het Develpark in Zwijndrecht is sinds 21 januari het nieuwe zwembad De Hoge Devel open. Wethouder Tycho Jansen opende het nieuwe zwembad en vertelt vol trots over het project.   

Na een voorbereidingsperiode van enkele jaren, is de bouw in 2021 van start gegaan. De gemeente was al langer van plan om het zwembad in het Develpark te vernieuwen. Dit prachtige park in Zwijndrecht is van alle gemakken voorzien, met een kinderboerderij, een sporthal, een restaurant, en nu dus een gloednieuw zwembad.

Het zwembad ligt middenin het Develpark.

Inspiratie vanuit de modernistische stijl

Het park is in 1962 ontworpen door landschapsarchitect Hans Warnau, volgens de stijl van Mondriaan en Rietveld. Die stijl herken je meteen aan de strakke lijnen en de overzichtelijke inrichting. Het lijnenspel in het park wordt dan ook vaak vergeleken met de schilderijen van Mondriaan. 

Warnau wilde in zijn oorspronkelijke plannen dat het zwembad écht onderdeel van het park was. Wethouder Jansen: “Dit is tot nu toe bij vernieuwingen en aanpassingen niet gehandhaafd. Daarom wilden we met het nieuwe binnenbad, op de plek van het oude buitenbad, bijdragen aan het herstel van het park zoals Warnau het bedoeld heeft.”

Binnen en toch buiten  

In het zwembad werden een interactieve glijbaan en een whirlpool gerealiseerd. Daarnaast biedt het zwembad plek voor zwemlessen, de zwemvereniging en waterpolo. De groene omgeving van het park is doorgetrokken in het zwembad. Zo hebben bezoekers ook echt het idee dat ze zwemmen in een park. “Het binnenbad heeft grote deuren naar buiten, waardoor het toch lijkt alsof je buiten bent. De buitenruimte, een ligweide, wordt nu ingericht. De kinderboerderij, die ook wordt gerenoveerd, loopt door tot aan de ligweide, waardoor nog meer interactie zal ontstaan. Hoe leuk is het om liggend naar de mooie dieren van de kinderboerderij te kijken?”

“Waar je ook ligt in het water, je kijkt altijd uit op het park.”

Wat maakt het zwembad uniek?

“Hoe het zwembad opgaat in de omgeving, is wat het uniek maakt”, vertelt Jansen. “Waar je ook ligt in het water, je kijkt altijd uit op het park. In de raamloze kleedruimtes hangen foto’s uit het park. Een aantal zichtlijnen in het zwembad correspondeert met het
lijnenspel in het park. We hebben een zwembad in het park én een park in het zwembad.” 

Daarnaast is het zwembad erg duurzaam. Jansen legt uit: “De schil van het zwembad is zeer goed geïsoleerd en volledig luchtdicht. De installaties behoren tot de modernste soort. De verwarming gebeurt zonder gas, met warmtepompen die door middel van 448 zonnepanelen van elektriciteit worden voorzien.”

“Ook is de akoestiek in het zwembad geweldig, doordat het verval in de overloopgoten beperkt is en de ramen schuin geplaatst zijn. Het personeel geeft aan hierdoor minder moe thuis te komen.” 

Zelfs in de kleedkamers ervaar je het buitengevoel!

Iedereen is welkom

“Doordat het een nieuw zwembad is, konden we het maken op basis van alles wat ontbrak in het oude zwembad. We vonden het belangrijk dat het zwembad toegankelijk is voor iedereen. Daarom zijn alle ruimtes met een rolstoel bereikbaar. En de bewegwijzering is ook uitgevoerd in braille. Paralympisch zwemkampioen Rogier Dorsman, die van kinds af aan trainde in het oude zwembad, is visueel gehandicapt en hij heeft geadviseerd over wat belangrijk is en waar die brailleaan­duidingen moesten komen.”

“We vonden het belangrijk dat het zwembad toegankelijk is voor iedereen.”

Een trots deskundig team

“De samenhang met respect voor het verleden van het park werd door alle betrokken partijen gedragen. Er was een goede samenwerking van deskundige partijen tijdens het hele proces: van de projectleider van het bouwbedrijf tot raadsleden en installateurs. Dilemma’s rondom beschikbaarheid en kosten van materialen zijn open en tijdig overlegd. De opening was voor de betrokken partijen een reünie. Heel eerlijk: ik vind het leuk dat ik de interviews mag doen, met de trots voor het zwembad, maar het is de verdienste van het hele team!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details