Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Wie internationaal kijkt, ziet evolutie van water(pret)parken

Wie internationaal kijkt, ziet evolutie van water(pret)parken

iPlay Water Attractions bouwt en renoveert over de hele wereld glijbanen en waterattracties. We bevroegen Van Dijk over de laatste trends en ontwikkelingen. “Capaciteit is het grootste struikelblok. Dat merk je  aan de razendsnelle opkomst van interactieve waterspeeltuinen.”   

Van Dijk is vooral trots op de hangende HurriCone en duoracer boven het golfslagbad in Landal De Lommerbergen.

iPlay Water Attractions bestaat pas drie jaar, maar heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een speler van formaat als het gaat om waterglijbanen en interactieve waterspeeltuinen. Inmiddels heeft het bedrijf in verschillende landen meer dan honderd waterglijbanen mogen leveren en ruim veertig projecten opgeleverd, en staan er voor dit jaar ook alweer twintig gepland. 

“We werken voornamelijk  voor  vakantie- en attractieparken in binnen- en buitenland, maar recentelijk meer bij de publieke zwembaden”, vertelt Van Dijk. 

Camping Wedderbergen: de grootste interactieve waterspeeltuin van Nederland.

Gaming-elementen

Aanvankelijk was het idee met iPlay om alleen bestaande glijbanen, die vaak al sinds de jaren 80 in zwembaden staan, te renoveren. “Het staal is vaak nog wel in orde, maar de glijbaandelen zijn vaak in slechte staat en aan vervanging toe. Wij wisselen de versleten delen en vervangen die door nieuwe delen. Daarnaast maken wij de nieuwe glijbanen vaak interactief. Dat laatste door gaming-elementen toe te voegen, en licht- en geluidseffecten. Want met alleen een glijbaan ben je er tegenwoordig niet meer. Die kent iedereen onderhand wel. Er moeten nu special effects, touchscreens, 3D-projecties en spel- en wedstrijdelementen aan worden toegevoegd.” 

Gaandeweg kwamen Van Dijk en Klomp erachter dat ze zich met iPlay van de ongeveer honderd glijbaanfabrikanten die de wereld telt onderscheiden omdat ze als een van de weinige naadloze glijbanen kunnen leveren, wat in combinatie met ‘glossy’ uitstraling een unieke en duurzame waterglijbaan is. “Naadloos betekent dat onze segmenten uit één rond deel bestaan. Dan heb je dus niet meer al die horizontale flenzen”, legt Van Dijk uit. “Maar belangrijker nog: alle voegovergangen hebben een zogenoemde male-femaleverbinding, door onze zelf ontwikkelde Flume Seal Technology. Zo ontstaat er een harde en naadloze verbinding tussen de glijbaandelen. Daardoor hoef je de naden ook niet meer te onderhouden en kun je weer twintig jaar vooruit.”  

Een 6-lane Racer in Yamit in Israel.

Productie in Polen
iPlay produceert de waterglijbanen voornamelijk in Polen. Van Dijk: “De meeste
mallen van de verschillende glij­baantypes liggen daar. De materialen bestellen we wel in Nederland, maar de productie en engineering gebeuren daar.” 


Recentelijk heeft het bedrijf voor de wildwaterbaan en interactieve waterspeeltuinen nieuwe mallen laten produceren, die geheel voldoen aan de strikte normeringen EN1069. “Dit is een continu proces van ontwikkeling bij ons, om bij te blijven bij de alsmaar veranderende markt. Ook hebben wij een complete lijn met spray park elementen ontwikkeld, die wij produceren in Nederland.”

Campings

“Wij mogen niet klagen op het moment, niet in de laatste plaats vanwege corona”, zegt Van Dijk. “Dat klinkt misschien vreemd, maar zwembaden gebruiken deze periode waarin ze verplicht gesloten zijn om onderhoud uit te voeren”, legt hij uit. “En omdat mensen minder naar het buitenland op vakantie zijn gegaan, hebben Nederlandse campings vorig jaar een redelijk goed jaar gedraaid en vele van deze campings zijn nu flink aan het uitbreiden. Neem bijvoorbeeld Camping Wedderbergen, in het Groningse Wedde. Die bouwen momenteel de grootste waterspeeltuin van Nederland.” 

Van Dijk ziet daar meteen ook een belangrijke trend in. “Campings worden steeds vaker waterparken. Neem bijvoorbeeld de bedrijven Capfun en Siblu, die in Nederland en België ondertussen een flink aantal campings hebben gekocht  en daar fors investeren in waterattracties. Wij hebben al een flink aantal projecten voor ze mogen maken.”  De investeringen in camping- en recreatieparken hebben volgens Van Dijk een aanzuigende werking. “Veel campings en vakantieparken werken aan hun toekomstvisie, en onderdeel van deze groeiende ambitie is om gefaseerd waterattracties toe te passen. Eenmaal aan tafel bij een camping of recreatiepark, hopen wij meer te weten te komen over de ondernemer en de ambities. Hoe groot het park is, en of er in de toekomst wellicht nog uitbreidingen gepland staan. Maar ik wil ook graag weten wat de doelgroep van een camping is of gaat worden. De ene camping richt zich bijvoorbeeld op tieners en een ander juist op gezinnen met jongere kinderen. Die willen andere attracties. Omdat wij over de hele wereld waterparken bezoeken, zijn wij goed op de hoogte van de laatste nieuwigheden en kunnen wij goed inschatten wat een ondernemer graag wil; dat proberen we te vertalen in een ontwerp en binnen budget.”

Ook belangrijk voor de keuze van een bepaalde attractie of glijbaan is de capaciteit. Van Dijk: “Dat is bijna voor iedereen het grootste probleem. Van een gemiddelde glijbaan kan eens in de twintig seconden iemand veilig naar beneden. Dat komt dus neer op 180 mensen per uur. Het aanbod van de waterattracties moet meegroeien met de ambities van de campings of vakantieparken. Anders krijg je dus wachtrijen en slechte recensies op social media.”

Spray parks, waterpleinen met spelelementen, zijn populair.

Spray parks

Waar waterglijbanen vroeger nog wel eens in het diepe gedeelte van een zwembad eindig­den, gebeurt dat de laatste tien jaar bijna alleen nog maar in zogenoemde skim-outs, uitglijbakken met een beperkte waterdiepte. “Dat scheelt namelijk nogal in de kosten voor toezicht, en is zeer veilig, want er kan in feite niets meer gebeuren. Je ziet dat ook in de opkomst van spray parks. Dat zijn in feite waterpleinen met allerlei watervertier. Maar zonder risico dat een kind kan verdrinken. Ze zijn komen overwaaien uit Amerika (1986) en de grote winkelcentra in Azië. Door het alsmaar veranderende klimaat zien wij deze trend ook meer en meer in Europa.”

“Die spray parks hebben op hun beurt weer gezorgd voor de opkomst van interactieve waterspeeltuinen. Mensen willen echt een wow-ervaring. Je ziet dus dat de toegangstrappen al onderdeel worden van de hele experience. Zodat kinderen onderweg naar de glijbaan al van alles kunnen meemaken. Glijbanen krijgen dus een extra dimensie en bovendien neemt de capaciteit toe omdat je de wachttijd op de trap wegneemt.”    

Wildwaterbaan in Vakantiepark Marveld.

Internationaal 

iPlay opereert internationaal. Niet alleen bouwde het glijbanen en water­attracties op campings, water- en recreatieparken in Nederland, België en Duitsland, maar ook op Cyprus, in Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Zweden, Polen, Israël, op verschillende cruiseschepen en in het Verenigd Koninkrijk. “Vooral in het VK voorzie ik groei. Door corona mogen de Britten niet meer reizen en gaan ze als een van de eersten van het slot, einde deze maand. De zwembaden en vakantieparken gaan weer open, dus mijn verwachting is dat ze gaan investeren in eigen land. Recentelijk hebben wij projecten opgeleverd in Londen en voor vakantieparken, en onze hoop is dat er meer zullen volgen in de nabije toekomst.”

Wildwaterbanen

Juist ook om die reden ziet Van Dijk de populariteit van wildwaterbanen toenemen. “Dat is vertier voor alle leeftijden en doelgroepen, en het enorme voordeel is dat de doorloopsnelheid enorm is. Je hoeft niet te wachten tot de persoon voor je veilig beneden is. We hebben er net een opgeleverd bij Marveld Recreatie in Groenlo, dat is sowieso een trendsetter in die markt. Dus ik voorspel dat we in de komende jaren nog veel meer wildwaterbanen gaan zien. Het unieke van onze wildwaterbanen is dat deze volledig naadloos zijn en onze ontwerpen het gevoel simuleren van de betonnen wildwaterbaan.

iPlay maakt de nieuwe wildwaterbanen van polyester. Van Dijk: “Dat is goedkoper dan beton, onderhoudsarm en we werken het ook weer geheel naadloos af.” 

Wildwaterbanen in polyester zijn goedkoper dan beton en vergen minder onderhoud.

Op de vraag op welk project Van Dijk het meest trots is, antwoordt hij resoluut: “Landal de Lommerbergen. Dat is een voormalig Center Parcs-park waar we glijbanen hebben opgehangen boven het golfslagbad. Dat was qua engineering echt een forse uitdaging. Daar zijn we wel twee jaar mee bezig geweest in het voortraject, en nu het klaar is en de klant happy, besef je pas wat een prachtig werk we hebben geleverd.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details