Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Wees voorzichtig bij het kiezen van een zwembadbouwer!

Wees voorzichtig bij het kiezen van een zwembadbouwer!

Na een aanzienlijke stijging van de verkoop tijdens de coronacrisis, beginnen de cijfers voor de zwembadmarkt nu langzaam te dalen. Desondanks blijft het niveau ver boven dat van voor de coronacrisis. Vandaag de dag zijn de levertijden veel redelijker, reden te meer om nog eens goed na te denken alvorens u een zwembadbouwer kiest en op 12 maart naar de Belgian Pool Day te komen.

“We verwachten dat de verkoop dit jaar met 15% zal dalen”, verklaart Patrice Dresse, algemeen directeur van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ). “Desondanks zijn de cijfers nog steeds goed in vergelijking met voorgaande jaren. Deze daling is te verklaren door het slechte weer en de stijgende kosten van levensonderhoud”.

Na lang wachten kunnen de meeste Belgen die nog een zwembad willen kopen, nu hun droom waarmaken. Na de maand juni zou het aanbod immers naar een min of meer normaal niveau moeten terugkeren. De BFZ herinnert ons eraan dat de bouw van een zwembad een proces is dat ernst en professionalisme vereist. Haast en spoed is zelden goed…

Vergeet ook niet dat de aanleg van een zwembad een rendabele investering is. Een zwembad dat goed geplaatst is en onderhouden wordt, betekent altijd een meerwaarde voor een huis. Dat betekent echter ook dat een zwembad dat niet goed geplaatst is en slecht onderhouden wordt een consument zuur kan opbreken.

Een buitenzwembad kost gemiddeld tussen de 50 000 en 70 000 euro excl. btw. Natuurlijk moet er daarnaast ook nog een budget voorzien worden voor het verwarmen en het jaarlijkse onderhoud dat noodzakelijk is voor een goede werking van het zwembad en voor de veiligheid.

Wat de installatie van nieuwe zwembaden betreft, blijven kuipzwembaden erg populair bij nieuwe klanten (goed voor 61% van de verkoop), gevolgd door betonnen zwembaden (27%). Zwembaden uit inox, hout en PPC (polypropyleen copolymeer) vertegenwoordigen 12% van de markt.

Door de extreem toegenomen vraag naar zwembaden sinds 2020 zijn er een heleboel nieuwe spelers op de markt gekomen, jammer genoeg niet allemaal met de beste bedoelingen en expertise. Slechte constructie, faillissementen, onbestaande service na verkoop of erger nog: verdwijnen in het niets na betaling van een aanbetaling, zijn helaas praktijken die we hebben moeten vaststellen. Daarom blijft de Federatie de consumenten waarschuwen: “Het is absoluut noodzakelijk dat u zich informeert voordat u uw project aan een bedrijf toevertrouwt”, zegt Joeri Dils, voorzitter van de BFZ. “Overweeg om de cijfers van het bedrijf te controleren of te vragen om enkele van de projecten te zien. Dit zal u toelaten om met de eigenaars te praten. De bouw van een zwembad vergt veel technische kennis, waarover niet elke aannemer beschikt. Kies voor een erkende professional.”

Om professionelen en particulieren samen te brengen, organiseert de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals op 12 maart de Belgian Pool Day. Bijna dertig locaties zullen de deuren van hun showroom(s) openen of de deelnemers een rondleiding geven bij één van hun projecten. Alle informatie is beschikbaar op: www.belgianpoolday.be.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details