Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Waterdichte akoestiek

Waterdichte akoestiek

In zwembaden vormt de ruimteakoestiek een extra uitdaging vanwege het volume van de ruimte en de hoge wanden. Daarnaast worden, vanwege het hoge vochtigheidsgehalte, de normen op het vlak van hygiëne en het risico op corrosie en schimmelvorming, speciale eisen gesteld aan de akoestische materialen. Toch is juist in zwembaden de ruimteakoestiek cruciaal, voor zowel het creeëren van een prettige ruimtebeleving als voor de veiligheid van de bezoekers. Soundblox akoestische metselblokken zijn gemaakt van beton en prima bestand tegen vocht of corrosie. Dit maakt deze geluidsabsorberende blokken tot ideale oplossing in elke ruimte waar robuustheid net zo belangrijk is als de ruimteakoestiek. En het ziet er nog top uit ook. Dat verwacht je niet van beton… 

Akoestiek: een uitdaging

Zwembaden zijn bedoeld voor recreatie van jong en oud, en dat maakt de ruimtebeleving uiterst belangrijk. Een prettige ruimtebeleving wordt in belangrijke mate bepaald door de ruimteakoestiek. Te veel nagalm en harde geluiden maken een ruimte niet alleen onprettig om in te vertoeven maar ook onveilig. Mensen moeten elkaar kunnen verstaan en kunnen waarschuwen bij gevaarlijke situaties. 

Juist in zwembaden vormt de ruimteakoestiek een bijzondere uitdaging door de hoge plafonds en het grote volume. Ook is het geluidsniveau meestal erg hoog vanwege het aantal mensen en kinderen die, vanwege de vaak slechte verstaanbaarheid in zwembaden, nog luidruchtiger worden. Daarnaast wordt, vanwege de hygiëne eisen, vaak gekozen voor toepassing van harde materialen, hetgeen zorgt voor harde geluiden en meer nagalm binnen de ruimte. Door het hoge vochtigheidsgehalte en risico op corrosie en schimmelvorming worden bovendien speciale eisen gesteld aan de akoestische materialen. De akoestische materialen moeten bovendien bestand zijn tegen de extreme condities (hogere vochtigheidsgehalte en temperatuur) in de ruimte.

Robuuste akoestiek

Soundblox zijn gemaakt van beton en dus een ideale akoestische oplossing voor ruimtes waar extreme condities heersen. Met Soundblox kunnen zowel de oplossing voor geluidabsorptie als geluidisolatie én brandwerendheid in één constructieve wand gecombineerd worden, zowel in binnen- als buitentoepassingen. Dat maakt deze blokken tot een ideale oplossing voor de akoestische klimaatbeheersing zonder concessies te doen aan het design van de ruimte.

Zo is de ruimteakoestiek in het zwembad ‘Jonfosse ‘in Luik (België) in diverse ruimtes op peil gebracht met Soundblox die een bijdrage vormen in zowel de esthetiek als de akoestiek.

Maar niet alleen in de waterrijke ruimte van zwembaden zijn Soundblox toepasbaar. Ook in de receptieruimte/ontvangsthal en in parkeergarage/parkeerplaats doen Soundblox stilletjes hun werk. Door de betaalbaarheid en veelzijdige toepassingsmogelijkheden worden Soundblox tevens graag toegepast in buitenzwembaden en andere buitenruimtes waar ze de harde geluiden en zogenaamde ‘flutter echoes’ effectief dempen. 

Soudblox CO2 negatief en circulair

Soundblox zijn nu ook beschikbaar in gecarboniseerde vorm, waarbij geen cement meer aan te pas komt en er actief CO₂ uit de lucht wordt ingezet bij de productie. Hiermee zijn Soundblox, behalve in de strijd tegen lawaaivervuiling , nu ook een wapen tegen CO₂. 

Voor meer informatie: ga naar www.soundlessacoustics.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details