Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Waterbehandeling wordt steeds energiezuiniger
Een jacht met zwembad op het achterdek.

Waterbehandeling wordt steeds energiezuiniger

Bewegen in helder, fris water met een gezonde waterbalans is een must voor elke zwemmer. Als zwembadbouwer sta je in voor een hoge waterkwaliteit en de veiligheid voor de gebruikers. Lennart Dokter, projectleider gespecialiseerd in waterbehandeling bij Hellebrekers, licht voor Zwembadbouw graag toe welke aspecten daarbij komen kijken. 

Om goed en veilig zwembadwater te krijgen en te behouden, moet het water voortdurend worden gecontroleerd en gereinigd. Lennart Dokter, projectleider bij Hellebrekers, doet uit de doeken wat er allemaal bij komt kijken. 

Hellebrekers is een allround installatie­bedrijf, gevestigd in Nederland, en een internationale referentie op het vlak van industriële automatisering en zwembad­installaties. De ‘water & leisure’-afdeling biedt oplossingen voor zwembaden, wellness, recreatie en (super)jachten, met een expertise in waterbehandelingssystemen, klimaatbeheersingssystemen en energiezuinige technologieën. 

“Elke sector vraagt toegespitste producten. Denk aan superjachten waarin we drie, vier of vijf zwembaden installeren, of de veel­eisende omgeving van een wellness. Daarop spelen we met Hellebrekers steevast in”, legt Dokter uit.

Een deel van een zwembadinstallatie met een Bi-Flowfilter.

Filtratie en circulatie

De gekozen filtratiemethode is sterk afhankelijk van het zwembad en van het aantal bezoekers, voor een optimale waterkwaliteit. 

“Heel interessant zijn trommelfilters”, weet Dokter. “Die doen een voorfiltratie van grove, onoplosbare vervuilingen uit het water. Daardoor krijgen zandfilters verderop in het waterbehandelingsproces het minder zwaar te verduren. Het gebruik van een trommelfilter leidt tot flinke besparingen op onder meer water- en energieverbruik. Bovendien levert voorfiltratie met trommelfilters een langere levensduur op voor zandfilters, omdat de filters schoner blijven en minder vaak gereinigd moeten worden.”

Een goede circulatie ligt aan de basis van effectieve zwembadwaterbehandeling. De doorstroom van het water is essentieel voor het zuiveringsproces. Daarnaast resulteert circulatie in een betere verdeling van de desinfectiemiddelen in het zwemwater en in een snellere opwarming ervan. “Bij circulatie komt het erop aan om zo min mogelijk weerstand te creëren in de leidingen. Op die manier maken we het leidingwerk energiezuiniger.”

De investering in hogerendementsinstallaties loont op lange termijn.

Desinfectie

Desinfectie is vanzelfsprekend een onmisbaar onderdeel van een gebalanceerde waterbehandeling. Algen, bacteriën en ziekteverwekkende micro-organismen in het water worden gedood, en het water ziet er helder uit. 

“Er bestaan verschillende effectieve manieren om aan desinfectie te doen”, zegt Dokter. “De bekendste is chemische desinfectie door het gebruik van chloor. Chlorering gebeurt ofwel door een doseerpomp die chloor aan het zwembadwater toevoegt, ofwel door middel van chloortabletten, voor kleinere zwembaden.”

Een andere welbekende desinfectiemethode is zoutelektrolyse. In een vat wordt een zoutoplossing met behulp van membraan­technologie gescheiden in natrium en chloride. Chloride wordt vervolgens als desinfectiemiddel in het zwembad­water gepompt. “Het ecologische voordeel is dat we opslag en transport minimaliseren, omdat de nodige chloor ter plaatse wordt geproduceerd.”

De beste manier om vandaag zwembadwater te desinfecteren is door uv-licht. De straling op het water neutraliseert bacteriën, virussen en andere micro-organismen, en voorkomt de vermenigvuldiging ervan. Bovendien wordt de gebonden chloor in het zwembad afgebroken. 

“Chloor is vandaag nog steeds verplicht, en desinfectie middels uv-licht vindt enkel in de technische ruimte plaats, niet in het zwembassin. In de toekomst zullen we het gebruik van chemicaliën aanzienlijk moeten en kunnen afbouwen. Hierdoor wint deze technologie aan belang. Met desinfectie door uv-licht en ultrafiltratie realiseert Hellebrekers momenteel zijn eerste chloorvrije binnenzwembad.

We kenden de principes van zwemvijvers en dergelijke, maar een chloorvrije installatie in een openbaar binnenzwembad is toch
wel innovatief.”

De installatie van een zwembad met conventionele zandfilters.

Duurzaamheid als investering

Algemeen is de zoektocht naar energiezuinigere oplossingen de duidelijkste trend op het gebied van zwemwaterbehandeling. 

Dokter: “We merken dat de ecologie tegenwoordig soms belangrijker wordt dan de bouw- en beheerkosten. Steeds vaker gaan we overeenkomsten aan waarbij we als Hellebrekers de zwembadinstallaties bouwen en ook dertig jaar onderhoud op ons nemen. In sommige gevallen inclusief garanties op energieverbruik. Er wordt meer vooruit gekeken. Dus investeer je in hogerendementsinstallaties, zodat je later minder kosten hebt.”

Waterbesparing

Niet enkel de energie is een kostenpost om op te besparen, ook het water wordt meer en meer gerecupereerd. 

“In veel zwembaden wordt onnodig veel spoelwater, gebruikt voor het reinigen van de zwemwaterfilters, in het riool geloosd”, vertelt Dokter. “Door UFRO wordt zeventig procent van het spoelwater gezuiverd en weer geschikt gemaakt als suppletiewater voor het zwembad. Dat alles samen maakt een aanzienlijk verschil in je verbruik.”

Wanneer een vervuilde zwembadfilter gespoeld wordt, komt daarbij ook warmte vrij. “We halen nu met warmteterugwinning een rendement van honderd procent. Koud suppletiewater komt binnen met een temperatuur van zo’n tien graden Celsius. Dat wordt middels een warmteterugwinningssysteem verwarmd naar de geschikte temperatuur als zwemwater. Als verwarmingsbron wordt het afvalwater van de filterspoelingen gebruikt. En zo is de cirkel rond.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details