De warmtepomp mag intussen dan wel dé norm zijn in zwembadland, elk toestel heeft uiteindelijk zijn grenzen.
Voor klassieke zwembadwarmtepompen bevindt die grens zich ergens rond de 15°C buitentemperatuur. Is het kouder, dan slagen de toestellen er vaak niet in om het water voldoende op te warmen. Een domper voor wie op een duurzame manier negen of zelfs twaalf maanden lang van zijn zwembad wil genieten. Dat vond ook koeltechnicus Kurt Munghen, die daarom in de HVAC-wereld naar een oplossing zocht.
“Onlangs kregen we een aanvraag van een triatleet”, vertelt Munghen. “Die man trainde uiteraard elke dag, 365 dagen per jaar. Idealiter deed hij dat in water van 24°C, wat best nog koel is, maar in de winter kon zijn zwembadwarmtepomp het langwerpige zwembad amper tot 20°C opwarmen. Terwijl zijn energieverbruik wel mooi de hoogte in ging. Wij hebben toen een simulatie uitgevoerd en op basis daarvan is hij overgestapt op een Digipool warmtepomp. Daarmee kon hij het water afgelopen winter zelfs probleemloos tot 27°C verwarmen, én is zijn energieverbruik gedaald.”
Het probleem van de triatleet was Munghen niet vreemd. Tijdens zijn activiteiten als onderhoudstechnicus aan zwembadwarmtepompen stuitte hij de voorbije jaren regelmatig op gelijkaardige situaties en frustraties. “Wie langer dan zes maanden van zijn zwembad wou genieten, kon tot voor kort eigenlijk niet anders dan zich wenden tot fossiele brandstoffen. Maar dat komt natuurlijk met een aanzienlijke kost. Zeker het voorbije jaar, en al helemaal als je bijvoorbeeld een wellness runt waar het zwembadwater extra warm moet zijn. Daarvoor wilde ik een oplossing bieden.”
Geïnspireerd door zijn achtergrond als koeltechnicus, ging Munghen aan de slag met de warmtepomptechnologie uit de HVAC-wereld en ontwikkelde hij een unieke split-unit zwembadwarmtepomp. “In tegenstelling tot de klassieke monoblocs, bestaan de Digipool warmtepompen uit een binnen- en een buitendeel. Daardoor zijn ze krachtiger en efficiënter. Mits de juiste selectie kan de Digipool Aries een zwembad bijvoorbeeld het hele jaar door verwarmen, ook bij -10°C. Meer zelfs, onze standaard inverter werkt tot -15°C en de super inverter zelfs tot -27°C.”
Het buitendeel van zijn Digipool warmtepompen baseerde Munghen op de buitenunit van een A-merk uit de HVAC; de binnenunit ontwikkelde hij volledig zelf. “Zowel de modificaties aan de buitenunit als de combinatie met ons binnendeel werden volledig door de HVAC-fabrikant goedgekeurd én EUROVENT gecertificeerd. Dat onderstreept de betrouwbaarheid en is ook de reden waarom we op alle toestellen vijf jaar garantie kunnen aanbieden.”
Het is niet alleen de warmtepomptechnologie die van Digipool een krachtige, efficiënte en energievriendelijke oplossing maakt; ook de intelligentie in de binnenunit speelt daarin een centrale rol.
“De software hebben we zelf ontwikkeld en de aansluitmogelijkheden afgestemd op het zwembadgebeuren. Zo is er standaard de mogelijkheid om de circulatiepomp naar een hoger niveau te sturen en het debiet dus perfect op het geleverde vermogen af te stemmen; of de optie voor hybridewerking, zodat op piekmomenten bijvoorbeeld een gasketel kan bijspringen. Uniek in de zwembadsector is dan weer dat de Digipool warmtepompen ook een smart grid-aansluiting hebben. Dat betekent dat ze slim kunnen verwarmen in functie van de pv-opbrengst of het capaciteitstarief. Allemaal zaken waarmee je de energiebalans kan optimaliseren, dus.”
De Digipool warmtepompen bestaan in verschillende uitvoeringen en vermogens, van 12 tot 45 kW, en kunnen indien nodig in cascade gekoppeld worden. “Belangrijk is dat zowel het vermogen als de COP van onze toestellen bij 7°C buitentemperatuur zijn opgegeven, wat een veel realistischer beeld schept dan de 27°C die in de zwembadwereld standaard is.”
Een andere kanttekening is nog dat de aansluiting van beide units enkel door een erkend koeltechnicus mag gebeuren. “Daarvoor leggen wij met veel plezier de nodige contacten. De zwembadbouwer heeft met andere woorden maar de nodige voorbereidingen te treffen; wij zorgen dat het koeltechnisch bedrijf voor de ingebruikname – of bij eventuele problemen aan het koelstofcircuit – ter plaatse komt.”